Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi ønsker å inspirere synshemmede i Aust-Agder til å delta i uforpliktende sosiale aktiviteter som linedance hvor de får tilrettelagt undervisning. Synshemmede har ikke mulighet til å melde seg på et kurs for seende fordi man får ikke tilbud om tilrettelagt undervisning på et vanlig kurs. Vi ønsker at synshemmede skal få: • Aktivitet • Fysisk aktivitet, trening. • Bedre balanse • Sosialt samvær/øke den sosiale aktiviteten • Vi ønsker at når man har lært teknikken med Linedance så vil terskelen bli lavere for å delta på andre kurs eller dansekvelder.
Målsetting for prosjektet
Økt uforpliktende deltakelse på sosiale aktiviteter som feks. dansekvelder. Synshemmede har ikke mulighet til å melde seg kurs for seende fordi man får ikke tilbud om tilrettelagt undervisning på et vanlig kurs. Vi ønsker å tilby kurs for synshemmede i Linedance med tilrettelagt undervisning.
Målgruppe
Blinde og svaksynte i Aust-Agder. Om det er noen synshemmede ikke-medlemmer som har lyst til å være med så vil de få en invitasjon.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
30
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Kurset arrangeres over en helg i november, desember eller januar. Dette er nødvendig da reise i Aust-Agder er vanskelig på kvelder pga. dårlig tilbud med offentlig kommunikasjon. Vår erfaring er at kurs over flere kvelder i x-antall uker får dårligere oppslutning pga. forannevnte, samt at det kan være vanskeligere å få med seg en ledsager når det er et kurs som arrangeres over flere uker. Vi skal ha et samarbeid med Arendal Svingklubb v/Hanne Eriksen som stiller med en godt forberedt instruktør . Instruktøren har på forhånd har fått innføring i hvordan man underviser blinde og svaksynte. Det er avgjørende for at synshemmede skal få mest mulig utbytte av kurset/undervisningen. De 4 synshemmede damene som fikk en forsmak på Linedance skal fortelle instruktøren hvordan hun/han må synstolke under kurset slik at blinde og svaksynte får tilstrekkelig med hjelp og støtte slik at de mestrer teknikken.
Fremdriftsplan for prosjektet
Juni 2018: Nedsette arbeidsgruppe for planlegging av kurset i samarbeid med danseinstruktør. juli 2018: Sende ut invitasjon til kurset. Nov/des 2018 evt. januar 2019: Gjennomføring av linedance kurshelg.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen var å inspirere synshemmede i Aust-Agder til å delta i uforpliktende sosiale aktiviteter som linedance hvor de fikk tilrettelagt undervisning. Synshemmede har ikke de samme mulighetene til å melde seg på et kurs for seende fordi man ikke får tilbud om tilrettelagt undervisning på et vanlig kurs. Vi ønsket at synshemmede skulle få: aktivitet, fysisk aktivitet og trening, bedre balanse, sosialt samvær og øke den sosiale aktiviteten. Vi ønsket at ved å lære teknikken linedance så ville terskelen bli lavere for å delta på andre kurs eller dansekvelder.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Deltakerne som meldte seg på ønsket å gjøre noe med sin situasjon for å få en bedre livskvalitet og ha større mulighet til å føle mestring som de kunne ta med seg videre i hverdagen og i sitt nærmiljø. Prosjektet ble avsluttet med en muntlig spørreundersøkelse og det var ingen tvil om at det var en veldig fornøyd gjeng som dro hjem etter et svært vellykket og morsomt prosjekt. Blinde og svaksynte deltakere behersket LineDance etter denne kurshelgen og de ønsker å danse mer og bevegelse og aktivitet gir bedre helse.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
19
Prosjektgjennomføring/Metode
Tre ivrige og engasjerte damer i fylkesstyret dannet arrangementskomité og planleggingen var i gang. Det ble tatt kontakt Arendal Swingklubb ved Hanne Eriksen som med glede tok på seg det spennende oppdraget med å være vår kursinstruktør. Prosjektleder hadde ansvaret for forberedende arbeid og gjennomføringen. 22. – 24. februar 2019 var alt klappet og klart og alt lå til rette for en heidundrende dansehelg ute på Strand Hotel på Fevik. Alle gav absolutt alt på dansegulvet og innen vi avsluttet på søndagen hadde vi fått teken på hele fire ulike danser! Det var ingen som gav opp selv om det til tider kunne gå litt i surr med høyre og venstre, alle danset i sitt tempo og stemningen var på topp hos samtlige. Noen fant også på det glupe trikset å bruke den hvite stokken som et hjelpemiddel under dansingen. De holdt den mellom seg og på denne måten hjalp de hverandre med å lære og huske de ulike dansetrinnene. . Det ble satt sammen en jury som nøye hadde fulgt med kursdeltakerne og deres innsats i løpet av helgen. På bakgrunn av dette ble 3 utmerkelser delt ut.
Resultater og resultatvurdering
Blinde og svaksynte som meldte seg på prosjektet ønsket å gjøre noe med sin situasjon som var med på å styrke mulighetene for å få en bedre livskvalitet. BlindDance ble en helg fullstappet med aktivitet og bevegelse etter musikk, mye latter og sosialt samvær. De uttrykte mestringsfølelse og glede. Dette ble positive opplevelser av mestring som de tok med seg tilbake i hverdagen til sitt nærmiljø. Terskelen for å danse og være sammen med andre er blitt lavere. Vi hadde en muntlig spørreundersøkelse på slutten av prosjekthelgen. Det var helt klart at de ønsket mer av denne type aktiviteter og at det var et vellykket prosjekt. med seg videre i hverdagen og delta på dansekvelder i sitt lokalmiljø.
Oppsummering og videre planer
BlindDance ble et fantastisk vellykket prosjekt takket være midler fra ExtraStiftelsen. Det var bred enighet om at dette var et prosjekt de ønsket å videreføre og at man skulle søke om midler til et nytt prosjekt i dans og bevegelse etter musikk.