Danseløvene – Latter og gode øyeblikk

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Utgangspunktet for denne søknaden er at mennesker med demens ofte opplever en passiv hverdag som kan få store konsekvenser for livskvalitet og trivsel. Vi ønsker å tilby en aktivitet for denne gruppen som har vist seg å ha god effekt. «Danseløvene» var et 2-årig prosjekt i Tysvær kommune under pandemien med midler fra Statsforvalteren i Rogaland. I tillegg ble det laget en dokumentarfilm om prosjektet. Tre sykehjem og et dagsenter fikk ukentlig besøk i disse to årene. Tilbakemeldingene fra beboere, pårørende og personale viste at tilbudet gjorde en stor forskjell i hverdagen. Demensforeningen på Haugalandet, ledelsen av aktivitet og trivsel i Tysvær kommune og ledelsen på sykehjemmene ønsker å fortsette tilbudet, da det er et stort savn både for pasienter, pårørende og personale. Prosjektet tilbyr en helhetlig tilnærming. Aktivitetene er nøye gjennomtenkt og spesialtilpasset. I tillegg til musikk, latter og avspenning gjennom pusteteknikker, er diagonaltrening og hjernetrim en viktig del. Målet er * glede og trivsel * å ha fokus på det friske * å vekke gode minner * å skape gode øyeblikk uansett helsetilstand * Alt har vi i oss, vi har bare glemt å bruke det *

Aktivitet/tiltak/metode

Halseid Kultur AS ved Irene Halseid har utviklet og driver konseptet «Danseløvene – latter og gode øyeblikk» Irene Halseid er skuespiller, sanger og kulturarbeider. Hun har hatt flere oppdrag som mentor innen forebygging psykisk helse, hvor dans, latter og bevegelse har vært en del av arbeidet. Hun er veileder innen musikk og demens, utdannet hos legen Audun Myskja. Hun er utdannet latteryoga-leder, og har brukt metodene i 23 år. Fokus er på det friske. Gi mestringsfølelse og skape gjenkjenning gjennom speiling og øyekontakt, diagonaløvelser, musikk, dansebevegelser, latteryoga og avslappende pusteteknikker. Det er viktig å ha fokus på det friske. Gjøre noe sammen som skaper glede og gode øyeblikk. – Alt har vi i oss, vi har bare glemt å bruke det – Målgruppen er: Mennesker med demens bosatt på tre sykehjem pluss et dagsenter i Tysvær kommune. Måloppnåelse: Å måle eksakt effekten av dette tiltaket er vanskelig, men følgende sitater sier noe om hvordan opplevelsen hos beboere, pårørende (se 2.1.1.) og personale var da de fikk delta i forrige prosjekt: Aasa Helle, beboer på 103 år: “Det er det viktigste som fins det, å ha godt humør. Det er veldig, veldig viktig. Du får en helt annen rytme i deg og hele kroppen virker inn.” Martina Muller, omsorgsarbeider: “Jeg synes det er kjempekjekt når Irene kommer, fordi det hjelper på kjedelige hverdager. Da begynner de å klappe, de lyser opp og de gleder seg.” Monica Kleppe, hjelpepleier : “Jeg blir kjempeglad inne i meg når jeg ser hvordan de er med. De glemmer nok hva de har gjort i løpet av dagen, men de sitter igjen med en god følelse som kan vare resten av dagen.» Personale er med på aktivitetene for å ivareta tryggheten hos beboerne. Irene Halseid og frivillige som er hjelpere, har skrevet under taushetserklæring.

Antall deltakere

85

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Som tidligere nevnt, så ble det laget en dokumentarfilm om prosjektet. Da filmen ble vist for pårørende var tilbakemeldingene svært gode. Noen sitater fra pårørende: * Jeg har ikke hørt mor sin latter på to år. Dette var fantastisk gledelig! * Politikerne må se denne filmen og forstå hvor viktig livsglede er for de som bor på omsorgssentrene. Det finnes penger, nå må de prioritere. * Dette burde være daglig. Jeg blir rørt. Se gleden! En av beboerne (103 år) ga tydelig beskjed til betjeningen. – Er det andakt eller bingo, så trenger dere ikke hente meg på rommet. Men kommer dama med latteren, ja da må dere hente meg for det vil jeg være med på! Irene Halseid forteller at hun opplevde stor forskjell på enkelte av deltakerne, over tid. Noen var helt passive i begynnelsen, men etter hvert responderte de og ble med. En beboer som helst ville være på rommet sitt, våknet til da han hørte musikken, og danset med Irene gjennom korridorene. Pleierne ble overrasket over reaksjonen hans. Glimt i øyet – til og med litt flørting – minner fra da de selv var danseløver. Observerte at praten gikk, der det ellers var temmelig taust . Forskning viser at økt trivsel har innvirkning på matlyst, søvn, angst, smerte. Dr Madan Kataria er gründeren bak latteryoga som i dag praktiseres i over 110 land innen psykisk/fysisk helse, skoler, universiteter, sykehus, politi. Det er gjort forskning på hva latter gjør for kroppen. Latteryoga er indre jogging! Latter, sang og bevegelse gjør en stor forskjell i en monoton hverdag. Forsking viser at latterterapi: Øker opptaket av oksygen til kropp og hjerne. Øker flyt av dopamin og endorfiner. Styrker immunforsvaret. Senker blodtrykk. Senker cortisolnivå. Øker samhold med andre .

Plan for gjennomføring

Prosjektet har mulighet til å komme raskt i gang, da aktivitetene er utprøvd og det er et stort ønske fra institusjonene at det blir startet opp igjen. Aktiviteten vil bli gjennomført i hele prosjektperioden. Deltakerne bor på sykehjemmene eller er brukere av dagtilbudet. Ut fra erfaringene i forrige prosjekt regner vi med at samarbeid med ledelsen på institusjonene vil bli godt ivaretatt. Hvert halvår vil prosjektgruppa ha evalueringsmøte med ledelsen på sykehjemmene. Rapportskriving blir et samarbeid mellom Halseid kultur as, Haugalandet Demensforening og en frivillig som i mange år har arbeidet med aktiviteter innen demensomsorg i Tysvær kommune.

Prosjektleder

Cecelie Rullestad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Danseløvene – Latter og gode øyeblikk
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2024: kr 170 000, 2025: kr 230 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring