Delt sorg, halv sorg.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Erfaring og forskning viser at det å treffe andre med lignende tap er en uvurderlig kilde til støtte og hjelp. Det fremstår som et nødvendig og helsefremmende supplement til annen oppfølging. Møtet med foreldre som har mistet barn for en tid tilbake representerer håp om at livet vil bli godt igjen. Evaluering av samlinger med fokus på kunnskap- og erfaringsformidling, viser at råd og anbefalinger fra likepersoner gis høy troverdighet. Mange henvender seg til LUB med ønske om likepersontreff da dette ikke gis fra andre instanser. LUB vil derfor arrangere helgeseminar for foreldre i sorg i 2018.

Målsetting for prosjektet

Arrangere helgeseminar for foreldre i sorg med likepersoner i LUB der etterlatte opplever anerkjennelse for tapet, får kunnskap om sorg og konkret hjelp til å kunne leve best mulig med sin tapsopplevelse.

Målgruppe

Mødre og fedre som de to siste årene har mistet barn i dødfødsel, ved fødsel eller i sine første leveår grunnet sykdom med mer og frivillige likepersoner i LUB.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Seminaret gjennomføres 26.-28. okt 2018 på Soria Moria hotell. Prosjektleder, fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad og to frivillige kontaktpersoner utgjør prosjektgruppen. I tillegg vil Asbjørn Johannessen, førstelektor ved OsloMet, bistå med en enkel analyse av evalueringsskjemaer. Rekruttering gjøres gjennom LUBs etablerte rutiner for telefonkontakt med nyrammede og kontaktpersoner, elektroniske invitasjoner og via nettsider, Facebook og Englesiden. Deltagere: 50 rammede foreldre (maks to år etter tapet) og 15 kontaktpersoner fra hele landet (frivillige ressurspersoner med kurs i likepersonstøtte). Medarbeidere fra sekretariatet og kontaktpersonene vil bli brukt som tilretteleggere og gruppeledere underveis. Alle kontaktpersonene og staben er tilgjengelig for samtaler hele helgen. Seminarets undervisningsmetoder er foredrag, plenumsoppsummeringer, gruppesamtaler og øvelser i selvhjelpsmetoder for å håndtere eksempelvis søvnproblemer, bekymring, grubling med mer, samt gåturer og gode pauser for hvile og nettverksbygging. Konkrete tema er sorgens innvirkning på par- og familiedynamikk, arbeidsliv, nye svangerskap, relasjon til sosialt nettverk og søskens sorg.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli 2018 – Oktober: Planlegge program, evaluering, rekruttering, invitasjoner August: Utsending av kartleggingsskjema (del 1) Oktober: Innsamling av kartlegging del 1, seminaret avholdes November – Mars 2019: Evaluering/Kartlegging del 2 (utsendelse og innhenting av utfylte måleinstrumenter, oppsummering av evalueringen, oppfølging, formidling, rapportering).

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Sterk sorg er naturlig reaksjon etter tapet av en kjær person. Ved barnedødsfall er Landsforeningen uventet barnedød (LUB) sin fremste oppgave å tilby rammede familier sorgstøtte og fellesskap med andre som selv har mistet små barn. For mange etterlatte er det å treffe andre rammede foreldre av uvurderlig betydning i deres arbeid med å bygge opp et godt og innholdsrikt liv igjen. I dette sorgarbeidet trenger mange kunnskap om sorg, bekreftelse og fellesskap med andre i samme situasjon, samt råd og hjelp fra likepersoner som har gått veien før dem. Målet med prosjektet var å arrangere et helgeseminar for foreldre i sorg og ressurspersoner i LUB der etterlatte opplever felleskap og anerkjennelse for tapet, får kunnskap om sorg og konkret hjelp til å kunne leve best mulig med sin tapsopplevelse. Målgruppen var foreldre som de to siste årene har mistet barn i svangerskapet, ved fødsel eller i sine første leveår grunnet sykdom, krybbedød, ulykker mm, og frivillige ressurspersoner i LUB.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Helgen hadde som mål å sikre kunnskaps- og erfaringsformidling om sorg og sorgreaksjoner med stort fokus på hvordan hjelpe seg selv. Grunnprinsippet er kraften og håpet som ligger i likepersonstøtten som LUB jobber profesjonelt med. Det er imidlertid vanskelig å måle langtidseffekt av en helgesamling, men vi valgte å bruke LUBs eget evalueringsskjema som måler subjektiv opplevelse av tilfredshet. Deltagerne besvarte et spørreskjema med 10 spørsmål der vi kartla deres egen vurdering av seminarets betydning for sorgprosessen. Vi vektlegger deltagernes egen vurdering av hvilken betydning de selv tillegger et slikt seminar svært høy. På bakgrunn av disse spørreskjemaene og tilbakemeldinger vi har fått gjennom våre rutinemessige oppfølgingssamtaler kan vi bekreftet at effektmål er nådd. Deltakelse på seminaret beskrives som svært nyttig for deltagernes (foreldrenes) videre sorgprosess.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

61

Prosjektgjennomføring/Metode

Seminaret ble holdt 26.-28. oktober på Soria Moria hotell i Oslo. De 14 ressurspersonene (likepersoner) og 47 nyrammede foreldrene som deltok ble rekruttert via våre rutiner for telefonoppfølging og via e-post. Seminaret ble også markedsført i våre kanaler på nett. Prosjektleder var fagsjef i LUB Trine G. Kalstad. Medarbeidere på kontoret samarbeidet med to ressurspersoner om planleggingen (prosjektgruppa). Fire fra LUBs stab, som alle jobber med oppfølging av nyrammede, deltok på seminaret. Dette var med på å sikre god ivaretagelse av deltagerne. I tillegg var ressurspersonene tilgjengelig for samtaler. Undervisningsmetodene var foredrag, plenumsoppsummeringer, gruppesamtaler og øvelser i selvhjelpsmetoder. Seminarets innhold var basert på vår erfaring av hva etterlatte er opptatt av. Foredragene, som ble holdt av både fagpersoner og etterlatte foreldre/ressurspersoner, belyste ulike sider ved sorg og sorgbearbeiding. Etter hvert foredrag ble det satt av tid til gruppesamtaler. I en økt satt kvinner og menn hver for seg. Ressurspersonene var til stede for å lede gruppene og støtte foreldrene. Det ble også satt av god tid til pauser, med tilbud om yoga, inne-curling, turer etc.

Resultater og resultatvurdering

Vi har nådd vårt mål; å gjennomføre seminaret «Å lære å leve med sorgen» og gitt nylig rammede foreldre og skolerte likepersoner i LUB mulighet til å oppleve felleskap og anerkjennelse for tapet. Vi har formidlet kunnskap om sorg og konkrete råd slik at etterlatte kan leve best mulig med sitt tap. Etter tilbakemelding fra ExtraStiftelsen valgte vi en enklere evalueringsform enn beskrevet i søknaden; en uke etterpå ble det sendt ut en spørreundersøkelse til både foreldrene og ressurspersonene. Seminaret fikk svært gode tilbakemeldinger fra begge gruppene: Deltagerne var fornøyde med seminaret i sin helhet, på en skala fra 1 (ikke bra) til 4 (svært bra) svarte hele 100% 3 eller 4. Foredragene ble også veldig godt mottatt. Det viktigste er at hele 56 % svarte at seminaret vil være «svært nyttig» i deres sorgprosess, og 32 % svarer «nyttig». I tillegg ga helgen mulighet for nettverksbygging, flere har holdt kontakt i etterkant. Vi er svært fornøyd og ønsker å lage lignende tilbud senere.

Oppsummering og videre planer

Basert på deltagernes tilbakemeldinger kan vi konkludere med at vi har klart å utarbeide et seminar som ivaretar de nylig rammedes behov for informasjon, skapt en arena der de får bekreftelse og fellesskap med andre i samme situasjon, samt råd og hjelp fra likepersoner som har gått veien før dem. Vi er allerede i planleggingsfasen av et lignende arrangement for 2019, og vil ta med oss tilbakemeldingene fra 2018 inn i dette arbeidet. Arrangementet er allerede omtalt i vårt medlemsblad og på våre nettsider. Vi vil forsøke å få en revidert versjon inn på psykologisk.no.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Delt sorg, halv sorg.
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2018: kr 268 918
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.12.2018
Status
Avsluttet