Digitale fortellinger fra barn på flukt

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Våren 2016 gjennomførte Redd Barna prosjektet Hear it from the children, hvor vi snakket med 78 barn og unge i alderen 5 til 17 år som bor på mottak. Flere av disse barna fortalte om sin engstelse for framtiden: – Vi bor i Norge nå, men vi er bekymret hele tiden. Vi tenker hele tiden på om vi får avslag eller ikke. – Jeg skulle ønske myndighetene ville gi opphold til alle som søker asyl, og at de vil høre på oss og våre meninger. I Afghanistan, hvis noen gjør noe ulovlig, vil de bli banket opp. Her bruker myndighetene bare penn, men pennen deres kan ødelegge hele fremtiden vår.

Målsetting for prosjektet

At barn som har flyktet til Norge får styrket sin selvfølelse og opplevelse av at deres stemme har en betydning, gjennom å la de få formidle sine egne erfaringer og uttrykke sine meninger på egne premisser.

Målgruppe

25 barn og unge som har flyktet til Norge, alene eller sammen med familie, i alderen 8 til 15 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

25

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet vil ha tre deler. Den første er 5 verksteder i digital historiefortelling som barna deltar på og lager sine egne digitale historier. Den andre delen består av filmfestival hvor de digitale historiene vises frem. Barna selv med støttepersoner skal delta, og politikere og interessenter skal inviteres til å lære fra deres historier. Den tredje delen skal dette integreres i Redd Barnas arbeid inn i Det magiske klasserommet hvor barn i skolen lærer hvordan det er å være på flukt.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: Første møte i styringsgruppa, og første møte med intern referansegruppe. Legge detaljert plan for rekruttering og gjennomføring av verksteder, innenfor rammen av prosjektbeskrivelsen. Februar: 1 verksted Mars: 2 verksteder April: 2 verksteder Mai: filmfestival. Innarbeide digitale fortellingene i Redd Barnas magiske klasserom Juni: Evaluering ved Kjetil Grødum, sluttevaluering og anbefalinger for videre arbeid med barna der de er.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det er over 65 millioner mennesker på flukt. Halvparten av dem er barn og er i en særlig sårbar situasjon. Mange bærer med seg traumatiske minner om krig og konflikt, og opplever at hverdagen i det nye landet er full av utfordringer. De opplever at andre har forutinntatte ideer om hvem de er, og at det kan være vanskelig å få seg nye venner. Å kunne sette ord på sine egne erfaringer og oppleve at ens stemme har verdi, er viktig for god psykisk helse. I dette prosjektet brukes metoden digital historiefortelling for å løfte fram stemmene til barn og unge på flukt. Prosjektets overordnede mål vært at barn og unge som har flyktet til Norge får styrket sin selvfølelse gjennom å la de formidle sine egne erfaringer og uttrykke sine meninger på egne premisser. Primærmålgruppen har vært barn og unge som har flyktet til Norge. Sekundærmålgruppen har vært barn i norske skoler og andre som kan lære av de digitale fortellingene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektets effektmål har vært at barna og ungdommene som har medvirket er styrket i troen på at de er like mye verdt som andre barn, at deres stemme har betydning, at de kan gjøre en forskjell, og at andre barn har noe å lære av dem. Det er med store glede at vi kan meddele at effektmålet i stor grad har blitt nådd. Evalueringen bygger på en følgerapport som er utarbeidet av forsker Kjetil Grødum. Gjennom kvalitative intervjuer med deltakerne og kursholderne, narrative analyser, og teoretiske studier konkluderer han med at deltakerne har fått en fornyet forståelse av at de er like mye verdt som andre barn, at deres fortelling og stemme har betydning, og at de kan være med å gjøre en forskjell i samfunnet ved at andre barn kan lære av dem.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

17

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har vært tredelt, hvorav gjennomføring av fortellerverksted utgjorde første del; gjennomføring av filmfestivalen der fortellingene ble lansert utgjorde andre del; og inkludering av fortellingene i Redd Barnas formidlings- og undervisningsmateriale utgjør tredje del. Det ble avholdt fire fortellerverksted med til sammen 17 barn og ungdommer våren 2018. De digitale fortellingene som de laget ble lansert på en filmfestival i Oslo i mai 2018, med både skoleklasser og voksne til stede. Alle deltakerne ble invitert sammen med en voksen omsorgsperson. Siste ledd i prosjektet går ut på å videreformidle fortellingene. World Wide Narrative har videreforedlet fortellingene slik at Redd Barna kan inkludere dem i sitt undervisningsmateriale. Metoden digital historiefortelling ble benyttet i fortellerverkstedene, der deltakerne laget hver sin korte video med utgangspunkt i seg selg og eget liv. Videoen er basert på en muntlig fortelling og er visualisert med stillbilder, tegninger og videopptak. Fortelleren bestemmer selg hvor mye han/hun vil dele, og man kan velge å være anonym. I dette prosjektet er alle fortellerne anonyme.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har bidratt til å utvikle mestringsfølelse og stolthet hos barna og ungdommene som har deltatt. Det som er felles for mange av barna og ungdommene er opplevelsen av at der er et stor gap mellom fortellinger som er knyttet til deres hjemland og som er essensielle for deres identitet og selvforståelse, og muligheter for å gjenfortelle dette innen rammen av deres nye relasjonelle og kulturelle kontekst i Norge. Gjennom å lage digitale fortellinger – og gjenfortellingene av disse – har barna og ungdommene fått nye muligheter og verktøy til å relatere fortid, nåtid og fremtid som del av identitetsbygging i relasjon til deres nye omgivelser.

Oppsummering og videre planer

Det er gledelig å konkludere med har prosjektet har vært vellykket, og at barna og ungdommene som har deltatt ser ut til å ha kommet styrket ut av prosessen. Det at fortellingene skal vises til andre, slik at andre kan lære av det de har fortalt, har vært en stor motivasjon for deltakerne. Det er derfor viktig at fortellingene lever videre. I løpet av prosjektperioden har World Wide Narrative videreforedlet og tilpasset de digitale fortellingene slik at de kan brukes videre av Redd Barna.

Prosjektleder

Merete Grimeland

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Digitale fortellinger fra barn på flukt
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2018: kr 674 000
Startdato
14.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Under gjennomføring