Diskrimineringsveileder for funksjonshemmede

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange funksjonshemmede i Norge har erfaring med vold, trusler og hatefulle ytringer, i tillegg til diskriminering. Dette er dokumentert gjennom forskning og selvrapporteringsundersøkelser. Politiet rapporterer at hatkrim mot funksjonshemmede er den formen for hatkrim der man har størst grunn til å anta store mørketall. Lovverket benyttes i dag i liten grad ved diskriminering og overgrep grunnet funksjonshemming. Dette står i stor kontrast til England, der man i mange år har jobbet helhetlig med tematikken disability hate crime (DHC), og har over 14.000 anmeldelser i året. Vi vet at kunnskapen om hatkriminalitet og diskrimineringslovverket mot funksjonshemmede er svært lav, både hos hjelpeapparat, politi og rettsvesen, og hos funksjonshemmede selv. Vi vet også at diskriminering og opplevd hat har store helsemessige implikasjoner både fysisk, men også psykisk slik som minoritetsstress, angst og tilbaketrekking. I tillegg til belastningen for den enkelte er dette også en stor demokratisk utfordring, da mange sterke stemmer vegrer seg for å delta i den offentlige debatten eller på enkelte offentlige arenaer. Det er altså både store helsemessige, men og demokratiske utfordringer ved at det finnes lite informasjon og hjelp ved opplevd diskriminering og hatkriminalitet (disablism).

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet skal på en lettfattelig måte og i samarbeid med medlemmer i søkerorganisasjonene sikre informasjon om grunnleggende rettigheter ved overgrep og diskriminering, og hvor/hvordan man kan ivaretas. Hørselshemmedes Landsforbund, Blindeforbundet, Stopp Diskrimineringen og Egalia har til sammen lang erfaring med informasjon om rettigheter ved diskriminering, hets og trakassering av funksjonshemmede (disablisme), og har hatt prosjektet “Kjenn din rett- til ikke å bli diskriminert”, sammen. Dette prosjektet gav informasjon til hørsels- og synshemmede om diskrimineringsvernet. Organisasjonene ser stort behov for en påbygging. Vi vil styrke ivaretakelse og rettighetsarbeid også ved opplevd hatkriminalitet, i tillegg til ved diskriminering av funksjonshemmede. Vi vil gjøre det i tråd med det som er gjort med www.rasismeveileder.no . Dette er en nettside utviklet av KUN og Egalia som har blitt svært godt mottatt, og har stort nedslagsfelt. Vi ønsker en tilsvarende lett tilgjengelig universelt utformet digital veileder på disablisme. Den vil ta for seg ulike situasjoner der man vet at diskriminering/overgrep/hat mot funksjonshemmede ofte forekommer, hvilket lovverk som gjelder, hva man selv kan gjøre, og råd dersom man vil gå videre med saken. Situasjonene som beskrives skal lages i samarbeid med medlemmer i organisasjonene. Det vil også lenkes til eksempler både fra rettsvesenet og diskrimineringsnemnda på hva som er ansett som ulovlig i Norge og en egen knapp for en kort men presis innføring i hva disablisme er, og hvorfor det er viktig å ta dette på alvor, og hvem man kan snakke med. Del 1 av prosjektet er å utvikle denne siden. Del 2 er å formidle den. Vi skal lage en egen digital opplæring som sendes ut til lokallag, og oppfordre til å gi en presentasjon av veileder på medlemsmøter, men også lage egne medlemsmøter på tema med bakgrunn i veilederen. Vi ønsker også å sende dette ut til de kommunale rådene som jobber med nedsatt funksjonsevne.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Mange kjenner begrepet rasisme, få vet om disablisme. Vi ønsker bedre ivaretakelse av diskriminerte funksjonshemmede. Målsetning med prosjektet er å redusere negative helse-effekter av minoritetsstress. Svært få funksjonshemmede som opplever hat og diskriminering oppsøker hjelp eller omsorg. Dette skyldes delvis at kunnskap om rettigheter og ivaretakelse ved disablism er svært lav blant funksjonshemmede og deres omgivelser, delvis at mange tenker dette er noe man bare må tåle. Mange har opplevd å få slengbemerkninger og stygge ord mot seg så ofte at det oppleves som en del av normalen. Mange slike opplevelser kan imidlertid sammenlignes med et gnagsår. Det begynner lite, men til slutt har det vokst seg så stort at det ikke blir mulig å fortsette uten å gjøre noe. Dette er minoritetsstress. Denne veilederen ønsker å bevisstgjøre om at hets og diskriminering aldri er greit, at man ikke er alene, at man har rettigheter, og at det finnes hjelp å få. Og ikke minst: At det ikke er din skyld. Det er en klar målsetning med prosjektet å styrke frivillige til å forebygge hets og diskriminering ved å heve kunnskapsnivået om dette hos hjelpeapparatet, men også å bidra til å forhindre minoritetsstress hos de som opplever denne type overgrep. Vi vil forebygge en opplevelse av utenforskap, for igjen å forebygge de psykiske utfordringer slike opplevelser medfører. Opplevd diskriminering er lettere å komme styrket gjennom dersom samfunnet anerkjenner hva man har opplevd og står sammen med deg om at det er uakseptabelt. Det å kunne snakke om opplevd diskriminering minsker risiko for psykisk uhelse. Vi ønsker derfor også at veilederen skal kunne brukes av organisasjoner som et samtalegrunnlag for å åpne et rom for å snakke om disse temaene.

Plan for gjennomføring

Oppstart er tenkt 1.februar og vi ser for oss å lansere veilederen på nett den 3. desember 2024, på FN’s internasjonale dag for funksjonshemmede. Det er fem trinn. 1.Innspillsrunde fra ulike organisasjoner og enkeltpersoner med kjennskap og engasjement på diskriminering på bakgrunn av funksjonsnivå. Vi vil i denne fasen identifisere de viktigste arenaer/situasjoner der diskriminering skjer 2. Tekstproduksjon der alt av tekst produseres 3.Gjennomlesing der organisasjoner og ressurspersoner bes om å komme med innspill til tekstutkastet. Vi vil etter dette sikre at det både er helt juridisk korrekt, OG skrevet på godt klarnorsk. 4. Ferdigstillelse av den digitale veilederen, og av materiell til frivillige som skal presentere den i lokallaget sitt. 5. Lansering og formidling av veilederen. Lanseringsdato er tenkt 3 desember som er FNdagen for funksjonshemmede. I løpet av desember vil vi avholde webinarer for frivillige som så kan ta med seg informasjon ut i sine lokallag. Deretter går arbeidet med å spre kunnskap inn som en del av organisasjonenes arbeid. Vi har et ønske om å arrangere en egen konferanse om rettigheter for funksjonshemmede, som mulig påbygging av dette prosjektet. Organisasjonene vil også etter prosjektslutt jobbe med en plan for kontinuerlig oppfølging av veilederen, blant annet med tanke på dens bruk i undervisning og arbeid opp mot hjelpeapparatet. Det må vurderes om dette skal inn i daglig drift, eller også om det vil bli nødvendig å opprette eget prosjekt på dette. Inspirasjon til prosjektet kommer også fra “Kjenn din rett – til ikke å bli diskriminert”, og det skal sees på hvordan man fremover kan se formidling av disse to prosjektene samlet

Prosjektleder

ingjerd hansen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Diskrimineringsveileder for funksjonshemmede
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.02.2024
Sluttdato
20.12.2024
Status
Under gjennomføring