Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Lene Marie Fossen (30) lider av svært alvorlig anoreksi. Espen Wallin (fotograf) har gjort filmopptak av Lene gjennom 2 år, og ønsker å lage en film om henne. Lene er en fotobegavelse i verdensklasse, og i løpet av året åpner hun sin første separatutstilling med selvportretter. Vi vil følge Lenes prosess og kamp for å bli frisk. Målet er å skape en større refleksjon rundt hva som skaper sykdommen anoreksi, og hvordan leve med, behandle og kjempe mot denne. Lykkes Lene, vil det gi håp til tusenvis av mennesker og deres pårørende.
Målsetting for prosjektet
Ønsket er å skape større forståelse og kunnskap rundt anoreksi, og hva som ligger bak. Målet er også å skape en større refleksjon rundt hva som skaper sykdommen, og hvordan behandle og leve med den. Vi ønsker å sette dagsorden når filmen er klar, og vil gå ut i medier.
Målgruppe
Ungdommer og foreldre Helsearbeidere, psykologer, psykiatere, lærere, sykepleiere, leger. Kunstinteresserte.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
450000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Det er mange etiske problemstillinger knyttet til å filme svært alvorlig syke mennesker. Dette har vi snakket grundig gjennom. Vi har en avtale om at Lene får se gjennom materialet i klippen, og hun har rett i enhver situasjon å regulere når hun ønsker å bli filmet. Hun skal godkjenne filmen før den offentliggjøres, og hun ønsker sterkt at filmen skal bli laget. Ingen medvirkende får betalt for å stille i filmen. Filmen om Lene vil bli en film om skam, kropp og kunst. Vi skal følge Lenes kamp for å bli friskere, og prøve å forstå hvorfor Lene er syk. Vi vil filme Lene hjemme hvor hun bor sammen med mor, intervjue moren og søsteren. Vi vil filme Lene i behandling hos psykiater Finn Skårderud, dette som rent observerende scener. Vi filmer forberedelsene til utstilling og publikums møte med de sterke bildene. Lenes egne stillbilder er en viktig del av filmen. Hennes egne bilder gir en egen dimensjon til hvordan hun ser seg selv, og gir oss et unikt innblikk i Lenes personlighet og styrke. Vi vil lage et vakkert, dyptpløyende portrett av en stor kunstnerbegavelse og hennes kamp mot en dødelig sykdom.
Fremdriftsplan for prosjektet
Utvikling 1.1.2017-01.06.2017 Produksjon 01.06.2017-01.06.2018 Etterarbeid/ ferdigstillelse/ premiere 01.06.2018-01.12.2018
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Dokumentar om Lene Marie Fossen, en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Lene Marie sluttet å spise da hun var 10 år. Hun ville stoppe tiden, hun ville ikke bli voksen. Espen Wallin kom til Speranza Film med filmopptak han har gjort av Lene Marie Fossen i 2014-2016. Han fortalte at han ønsker å lage en film om Lene, i samarbeid med Speranza Film. Han kalte prosjektet sitt: «Jenta som ville stoppe tiden». Espen ønsket dette samarbeidet for å finne historien, filmfortellingen om Lene. Målet er å skape større forståelse og kunnskap rundt anoreksi, og hva som ligger bak. Sette tema om spiseforstyrrelser og behandlingen av psykisk syke på dagsorden. Målgruppe: Behandlere i helsevesenet innenfor spiseforstyrrelser, men også psykisk helse generelt, i tillegg helsesøstre, fastleger, psykiatere/terapeuter. Aktivister med fokus på kroppsbilde, influencere. Ungdommer og deres foreldre, studenter, lærere, helsesøstre og veiledere i skolen. Kulturbrukere, kunstinteresserte.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet hadde et mål om å nå et seertall på 450 000 på tv. På grunn av Lene Maries tilstand har prosjektet blitt utsatt i flere runder. Kinopremieren i Norge ble 17.januar 2020, og filmen blir vist på NRK senere i 2020. Filmen har allerede vekket stor oppmerksomhet i mediene og fått strålende anmeldelser. Filmen ble sett av ca 9000 personer på kino i åpningshelgen. Frem til kinoene lukket i mars på grunn av kornona-krisen hadde filmen et seertall på kino på 28 500. Nå i april 2020 lanseres filmen på DVD og VOD i Norge.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
28500
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi har fulgt Lene Marie med kamera gjennom 5 år. I 2016 kommer Espen Wallin til oss med opptak han hadde gjort siden 2014, Speranza Film kom inn i prosjektet og våren 2017 utvidet vi opptakene for å løfte dette til å bli en kinofilm. Opptak og klipp ble avsluttet sommeren 2019. 22.oktober 2019 døde Lene Marie Fossen som følge av hjertesvikt etter mange års underernæring. Hun så filmen før hun døde og godkjente den, det gjorde også foreldrene. Lene ba om at vi beholdt premieredatoen som planlagt, dette støttet foreldrene. Lene ville noe med kunsten sin, for henne var det viktig å nå frem med sin historie.
Resultater og resultatvurdering
SELVPORTRETT hadde Norgespremiere på kino 17.01.2020 og ble vist på TIFF – Tromsø International Film Festival 13.januar. Filmen har fått strålende anmeldelser, ble sett av over 9000 i åpningshelgen, og passerte 28 500 besøk før kinoene lukket i mars. Filmen hadde sin internasjonale premiere på Gøteborg Filmfestival 30.januar, med regissørene til stede sammen med Lene Maries foreldre og søster. Etter visningen fikk de veldig gode tilbakemeldinger av et sterkt berørt publikum. Det har vært særlig stor pågang av media på filmen. Allerede første uken har den skapt debatt i mediene, det er skrevet kronikker og artikler i flere av landets aviser, intervjuer og debatt i radio. Margreth Olin stilte på Lindmo i premierehelgen, med hele 761 000 seere og 55,8 % seerandel. Dette er kun tv, ikke visninger på nrk.no (kommer i tillegg) og er høyeste seertall på lenge.De tre regissørene reiser på en omfattende turné i ukene etter filmen, på besøk til store og små kinoer rundt omkring i landet.
Oppsummering og videre planer
Filmen skal vises på NRK i løpet av 2020. Den er også solgt til BR/ARTE og SVT, og salgsagent Philippa Kowarsky jobber med salg og festivaler i utlandet. Filmen hadde sin internasjonale premiere på Gøteborg Filmfestival 30.januar og skal vises på kino i Sverige og flere festivaler i inn- og utland. Margreth Olin er invitert og vil delta på «Den 6. nordiske miljøterapikonferansen om spiseforstyrrelser» i april, i samtale med Forskningsleder og Professor i psykiatri, Øyvind Rø. Det er laget studieark til filmen og vi vil reise rundt med Den kulturelle skolesekken dersom filmen blir antatt der.