Dokumentarfilmprosjektet Wars Don’t End

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

«Wars Don’t End» er en dokumentarfilm for NRK som omhandler de barna som ble født av norsk mor og tysk far under andre verdenskrig. Gjennom intervjuer forteller de hvordan deres kamp på alvor begynte når freden kom til Norge på grunn av systematisk fysisk og psykisk mishandling gjennom etterkrigsårene og på mange måter helt frem til i dag. Filmen ser også tematikken i et større perspektiv gjennom dagens krigsbarn-situasjon – om det er barn i krigssoner eller flykninger – og hvordan «vi» behandler «våre fienders» barn på grunn av sine foreldres kulturelle, religiøse eller politiske bakgrunn.

Målsetting for prosjektet

Ettersom dette er er en dokumentarfilm tiltenkt almennkringkasting er målgruppen bred og målsettingene deretter, men gjennom vår transmedia-satsning mot unge 13+ er vår målsetting debatt og holdningsendring – da særlig en refleksjon over egne holdninger til uskyldige barn av flyktninger.

Målgruppe

På siden av en bred målgruppe gjennom NRK, har filmen en transmedial tilnærming til formidlingen som retter seg til unge på ungdomsskolenivå 13+

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Støttemidlene vi søker om fra Extrastiftelsen for dokumentarfilmprosjektet øremerkes restopptak samt nøkkelfunksjonene i postproduksjonen, som klipp, musikk og lyddesign, som ved en hver filmproduksjon kanskje er de mest vesentlige for sluttresultatet. Filmen er et kjerneprodukt i et større knippe prosjekter. I tillegg til filmen, som det søkes om midler for å sluttføre her, ligger det parallelle prosjekter som vil bidra til skape en bredere kommunikasjon rundt tematikken. NRK vil vise filmen høsten 2017, men når det gjelder sendetidspunkt har vi derimot ingen kontroll på dette. Vi har tidligere produsert 4 dokumentarfilmer i samarbeid med NRK, og erfarer at dette kan være vanskelig å forutsi. Filmen skal klippes som featurefilm for festivaler og kino, og en kortere TV-versjon. Vi planlegger også å lage disse i versjoner med norsk voiceover for NRK og norske filmfestivaler, og versjoner med engelsk voiceover for et internasjonalt publikum.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2017: Videre produksjonsplanlegging, oppstart festivalsøknader Februar 2017: Innspilling av restopptak, logging Mars 2017: Ferdigstilling klippemanus, oversettelse, planlegging postproduksjon April – Juni 2017: Klipping Juli 2017: Låst klipp 1. juli, sommerferie August – September 2017: Postproduksjon Oktober 2017: Premiereklar 15. oktober, levering til NRK November 2017: Internasjonal lansering, Desember 2017: Videre laneringsarbeid

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen med prosjektet var å skape økt bevissthet og holdningsendring rundt tema krigsbarn. Samtidig ville vi stille spørsmål og skape debatt rund behandling av nåtidens krigsbarn og arbeide for en endring i barnekonvensjonen. Målgruppen for prosjektet har vært bred og vi har nådd ut til flere aldersgrupper (13-67+år) gjennom blant annet festival-visninger, spesialvisninger, VGTV (nett og linjer TV), nasjonal og internasjonal presseomtale og gjennom mobilspillet «My Child Lebensborn».

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålene ble nådd gjennom visninger på VGTV, festival-visninger, skolevisninger (DKS), spesialvisninger med organisasjoner og andre samt salg av mobilspill gjennom app-store og google play. Visningsavtalen med NRK falt dessverre igjennom da NRK trakk seg fra avtalen. Vi mener dog at dette ikke har vært til hinder og at vi likevel har nådd våre effektmål. Vi anslår med god nøyaktighet at omtrent 35 000 personer pr i dag har sett filmen og spilt mobilspillet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

35000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet dreiser seg om ferdigstilling og lansering av transmediaprosjekt med dokumentarfilm og mobilspill i fokus hvor både filmen og spillet baserer seg på intervjuer med krigsbarn og eksperter samt historie fakta. Vår gjennomføring og metode dreier seg om profesjonelt intervjuarbeid med filmens medvirkende og å sikre nødvendig materiale. Gjennomføringen omhandler også i stor grad selve lanserings -og outreacharbeidet. Dette omfatter alt av arbeid knyttet til Sosiale Media, trailer, salg, transmediaprosjekt, visninger og samarbeidspartnere. Som filmskapere bruker vi filmen og spillet som verktøy og samtale-starter for endring. Vi har jobber grundig med å etablere gode samarbeid med ulike organisasjoner og å gjennomføre visninger med disse.

Resultater og resultatvurdering

Vi har ikke hatt større avvik i prosjektet. I henhold til prosjektets planlagte fremdrift ble vi ferdige ett år senere enn planlagt, men vi ligger godt innenfor budsjettrammene og har et balansert økonomisk resultat. Vi har nådd målene om å skape debatt og oppmerksomhet omkring tema i samfunnet. Videre er vi godt fornøyd med lanseringen og med hvordan film og spill har hatt synergiske positive effekter ovenfor hverandre.

Oppsummering og videre planer

Videre planer innebærer arbeid opp mot DKS hvor vi har begynt prosessen med å selge det ferdig utviklede DKS-opplegget hvor både spill og film står sentralt. Videre arbeid innebærer også flere nasjonale visninger i samarbeid med organisasjoner som UNICEF, Røde Kors og Human Etisk Forbund. Internasjonalt arbeider vi for en visning hos FNs hovedkvarter i New York samt for visninger på internasjonale TV-kanaler i samarbeid med salgsagent.

Prosjektleder

Torstein Parelius

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Dokumentarfilmprosjektet Wars Don’t End
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Gammaglimt AS
Beløp Bevilget
2017: kr 500 000
Startdato
08.01.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet