Døv og først på ulykkessted? Info på tegnspråk om nødsituasjoner og førstehjelp.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Plutselig skjer det en ulykke. Dersom personen som kommer først på ulykkesstedet er døv, hvordan skal hen varsle? Hva skal hen gjøre for å redde liv? Informasjon og beskrivelser av løsninger i en nødsituasjon finnes ikke på norsk tegnspråk. Og tilgjengelig informasjon kan ikke nødvendigvis brukes av døve ettersom den forutsetter hørsel (feks lytting etter pust ved hjerte-lungeredning). I NOU2023:20 Tegnspråk for livet pkt 17.4.3 nevnes det eksempel på at døve har hatt store problemer med å få kontakt med nødetatene i akutte situasjoner. Prosjektet vil lage informasjonsmateriell om hva døve kan gjøre i kritiske situasjoner for å hjelpe seg selv og andre. Både ved å gi en god innføring på tegnspråk i hvordan benytte standard informasjonsmateriell og hvordan man kan løse utfordringene mangel på hørsel gir i disse situasjonene. Norsk tegnspråk er offisielt språk etter Språkloven 2022 og er morsmål for anslagsvis 5000 døve. Prosjektets mål er å sikre lik tilgang til livsviktig informasjon for alle, uavhengig av hørselsstatus eller kommunikasjonsmetode.

Aktivitet/tiltak/metode

Innholdet i tiltakene/aktivitetene: Prosjektet vil lage informasjonsvideoer på tegnspråk som viser nødsituasjoner og gir praktiske løsninger basert på nasjonale retningslinjer og standard informasjonsmateriell. Tilpasset informasjon er likevel viktig å informere om til målgruppen da døve f.eks ikke kan ringe 1-1-3 ,men derimot har egne måter å varsle på . Vi vil lage 5-7 filmer på 2-4 min., som dekker varsling,typiske nødsituasjoner, førstehjelp og katastrofer. Eksempler på dette er: varsling og sikring, frie luftveier/sideleie, alvorlig sykdom og symptomer på dette, skader og hjerte/lungeredning. Norges Døveforbund skal bistå med å lage informasjonsbrosjyre for å sikre at alle i målgruppen kan dra nytte av både videoer og skriftlig informasjon. Målgruppen for tiltakene/aktivitetene: Døve eller hørselshemmede som har tegnspråk som morsmål. Denne gruppen har potensial til å redde liv, enten det gjelder deres egen sikkerhet eller andres, hvis de har tilgang til nødvendig kunnskap om håndtering av nødsituasjoner på norsk tegnspråk. Hvordan prosjektet skal evalueres (måloppnåelse): Prosjektets suksess vil evalueres ved å måle spredningen og effekten av informasjonsvideoene. Dette inkluderer antall visninger på DMTV (dovesmedia.no) og sosiale medier, samt tilbakemeldinger fra ulike instanser der informasjonsmateriellet blir tatt i bruk. Høy deltakelse og positive tilbakemeldinger indikerer vellykket måloppnåelse. Vurderinger av sikkerheten til deltakerne, personvernhensyn og andre etiske vurderinger: Personvernhensyn og etiske vurderinger er nøye vurdert og tatt hensyn til i prosjektets gjennomføring. Kort om forventede eller sannsynlige utfordringer, samt hvordan disse kan imøtegås: Vi kan muligens oppleve underveis i prosjektet at både de generelle og spesielle løsningene som gjelder for døve i nødsituasjoner ikke fungerer godt nok. Slik kunnskap vil være nyttig for Norges Døveforbund å få, slik at det kan jobbes politisk for å påvirke de riktige instansene.

Antall deltakere

5000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket: Prosjektet forventes å gi en rekke positive virkninger for målgruppen og samfunnet på kort og lang sikt. Prosjektet retter seg spesifikt mot de unike utfordringene som døve eller hørselshemmede kan møte i nødsituasjoner. Gjennom prosjektet skal disse både bli bedre rustet til å selv utføre førstehjelp, samt varsle nødetatene ved akutte hendelser. For deltakere: På kort sikt vil prosjektet gi økt kunnskap og kompetanse i håndtering av nødsituasjoner. Dette kan gi målgruppen økt selvtillit og trygghet i kritiske situasjoner. På lang sikt forventes prosjektet å bidra til at enda flere av den norske befolkning kan bidra til å redde liv. For målgruppen: Målgruppen,døve eller hørselshemmede som bruker tegnspråk, vil oppleve bedre tilgjengelighet til informasjon om førstehjelp og nødsituasjoner. For samfunnet/befolkningen: Økt bevissthet om behovet for tilgjengelig førstehjelpsinformasjon for døve og hørselshemmede vil føre til en mer inkluderende førstehjelpsinfrastruktur på kort sikt. På lang sikt forventes prosjektet å redusere ulikheter i førstehjelpsadgangen og styrke samfunnets beredskap overfor en mangfoldig befolkning. Døves kunnskap om førstehjelp vil også være verdifull hvis de er først på et ulykkessted. Konklusjon: Den forventede virkningen av prosjektet er derfor rettet mot å styrke individuell kompetanse, forbedre tilgjengeligheten til førstehjelpsinformasjon for målgruppen, og fremme et mer inkluderende og beredt samfunn for alle, uavhengig av hørselsstatus.

Plan for gjennomføring

Research og manus (Måned 1-3) – Ansvarlig: Døves Media – Beskrivelse: Startfasen vil fokusere på grundig research for å samle nødvendig informasjon om nødsituasjoner og tilpasse den til døves behov.I denne fasen samarbeider vi tett med seniorrådgiver i Røde Kors. Vi utvikler et detaljert manus som legger grunnlaget for filmproduksjonen. Casting av skuespillere og planlegging (Måned 4-5): – Ansvarlig: Døves Media – Beskrivelse: Castingprosessen for tegnspråklige skuespillere vil finne sted i denne fasen. Samtidig vil informasjonsmateriell planlegges og logistikk og planer for opptakene utarbeides. Opptak og klipp (Måned 6-9): – Ansvarlig: Døves Media. – Beskrivelse: Denne fasen består av opptak av filmene. Deretter klippes filmene og det legges på undertekst og stemmer. NDF og prosjektgruppen lager informasjonsbrosjyre (Måned 10-11) – Ansvarlig: NDF og prosjektgruppe. – Beskrivelse: Brosjyren skal lages og sendes til trykk. Publisering (Måned 12): – Ansvarlig: Døves Media og NDF – Beskrivelse: Filmene vil bli ferdigstilt og klar for premiere. Premierearrangementet, et miniseminar med samarbeidspartnere og fagfolk, vil markere lanseringen. Filmene vil deretter bli publisert.

Prosjektleder

Christine Skjel

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Døv og først på ulykkessted? Info på tegnspråk om nødsituasjoner og førstehjelp.
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
27.01.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring