Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
På slutten av fjoråret opprettet ADHD Norge et brukermedvirkningsutvalg, med tilhørende mandat og retningslinjer. ADHD Norge gjennomførte en kartlegging av brukermedvirkere i egen organisasjon og gjennomførte en spørreundersøkelse vedrørende ønsker og behov for videre opplæring. I spørreundersøkelsen kom det frem at det er et stort behov og ønske om tettere oppfølging av egen organisasjon, flere møtepunkt og de ønsker at deres frivillige innsats skal bli ivaretatt og sett. ADHD Norge søker derfor Damm om midler til oppstart av erfaringsnettverk for brukermedvirkere i ADHD Norge.
Målsetting for prosjektet
Målet for dette prosjektet er å bygge opp et erfaringsnettverk for brukermedvirkere i ADHD Norge. Formålet med nettverket er å bidra med å kartlegge ervervet kunnskap, bygge mestringstillit og utveksle erfaringer.
Målgruppe
Målgruppen for dette prosjektet er brukermedvirkere i ADHD Norge som har aktive verv som brukerrepresentanter. Antall i målgruppen: 65
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
65
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Dette er et treårig prosjekt, ledet av prosjektleder fra ADHD Norge, sammen med representanter i brukermedvirkningsutvalget (BMU- 3 frivillige representanter fra landsstyre og fylkeslag). Prosjektleder har ansvar for å bygge opp erfaringsnettverket i løpet av første året, samt gjennomføre en nasjonal erfaringssamling. Samlingen vil gå over tre dager, fra fredag til søndag, med foredrag og workshop. Det vil opprettes en referansegruppe med ansatte fra Frivillighet Norge, i tillegg til frivillige brukermedvirkere fra egen organisasjon. År to skal erfaringsnettverket velge to representanter pr region, som får ansvaret for å planlegge, starte opp og avholde regionale erfaringsnettverk år tre. Nødvendig opplæring og bistand blir gitt av ADHD Norge sentralt. År tre skal det avholdes regionale fagsamlinger for brukermedvirkere i de respektive regionene. Målsettingen her er at erfaringsnettverkene og fagsamlingene i tilknytning til disse, vil kunne fortsette som regionale selvhjelpsgrupper etter endt prosjektperiode. Kostnader etter endt prosjektperiode vil kunne besørges via støtte fra de enkelte fylkeslag, legat, søknader til fylke/fylkeskommuner og/eller ekspress midler.
Fremdriftsplan for prosjektet
2020-2021 August: Planleggingsmøte med Selvhjelp Norge og Brukermedvirkningsutvalget (BMU) i ADHD Norge Sept: Utarbeide faglig innhold og program til erfaringssamlingen Okt-des: Utvikle håndbok for brukermedvirkere Januar: Booke foredragsholdere Januar: Påmelding workshop Februar: Fremdriftsmøte utarb. av evalueringsskjema Mars: Erfaringsnettverk April: Artikkel etter samling Mai: Evaluering og prosjektrapport NBFullstendig plan vedlagt søknad
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
I 2019 gjennomførte ADHD Norge en kartlegging og spørreundersøkelse blant våre brukermedvirkere. Brukermedvirkerne ønsket flere møtepunkt og at deres frivillige innsats skal bli ivaretatt og sett. På bakgrunn av dette søkte derfor ADHD Norge stiftelsen DAM om 3- årig prosjektmidler for å systematisere arbeidet med frivillig brukermedvirkning i organisasjonen. Målet for dette prosjektet var å bygge opp et erfaringsnettverk for brukermedvirkere i ADHD Norge, med formål å kartlegge ervervet kunnskap, bygge mestringstillit og utveksle erfaringer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet hadde som formål å kartlegge, systematisere og bygge opp et erfaringsnettverk for brukermedvirkere i organisasjon. Dette har vi klart, og brukermedvirkningen er nå solid forankret i organisasjonen med dertil hørende grunnopplæring og faste møtepunkt. I løpet av prosjektperioden har vi også klart å rekruttere inn flere brukermedvirkere. I 2018 hadde ADHD Norge 46 brukermedvirkere, i 2023 hadde antallet steget med 58,70%. I utgangen av 2023 ble det registrert 73 aktive, frivillige brukermedvirkere i organisasjonen. Prosjektet nådde med dette alle sine milepæler og delmål innen 2023.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
73
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet er gjennomført etter planen, med gode tilbakemeldinger. Her redegjøres nærmere hvert enkelt delmål. 1. Håndbok for brukermedvirkere i organisasjonen: Håndboken ble utarbeidet av LBU (likepersons- og brukermedvirkningsutvalget) i 2021. Den beskriver de ulike nivåene av brukermedvirkning, ulike former for brukermedvirkning, hva som forventes av en brukermedvirker, roller, ansvar og forventningsavklaringer, redegjør for grenseoppganger mellom egne meninger og ADHD Norge sine meninger, retningslinjer og honorering. 2. Workshop for brukermedvirkere: Dette ble gjennomført i 2022 med 38 påmeldte. Deltakerne reflekterte over hvordan ADHD Norge kan systematisere, organisere og styrke ivaretakelse og oppfølging av brukermedvirkere i organisasjonen. 3. Kursleder-kurs: I 2023 gjennomførte 9 erfarne brukermedvirkere kurs-leder kurs. De gav også innspill til videre føringer for organisering og oppfølging av arbeidet med brukermedvirkere i organisasjonen. 4. Erfaringsnettverk: I 2023 avholdt kurslederne i samarbeid med LBU grunnkurs og erfaringsnettverk for 42 brukermedvirkere.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet hadde som formål å kartlegge, systematisere og bygge opp et erfaringsnettverk for brukermedvirkere i organisasjon. Dette har vi klart, og brukermedvirkningen er nå solid forankret i organisasjonen med dertil hørende grunnopplæring og faste møtepunkt. I løpet av prosjektperioden har vi også klart å rekruttere inn flere brukermedvirkere. I 2018 hadde ADHD Norge 46 brukermedvirkere, i 2023 hadde antallet steget med 58,70%. I utgangen av 2023 ble det registrert 73 aktive, frivillige brukermedvirkere i organisasjonen. Prosjektet nådde med dette alle sine milepæler og delmål innen 2023.
Oppsummering og videre planer
Forskning viser at psykoedukasjon som gruppebehandling og som tilbys i BUP og DPS, har god effekt. DPS og BUP er likevel avhengig av frivillige brukermedvirkere som kan bidra i disse kursene. De frivillige brukermedvirkerne sin primære oppgave i denne sammenhengen er å bidra til å bringe håp, dele erfaringer og tips til hvordan mestre hverdagen med ADHD eller som pårørende til barn med diagnosen. Tilbakemelding fra kursdeltakere og kursledere etter prosjektperioden er at det må gis en ytterligere opplæring i hvordan man formidler egen historie. Vi vil søke om midler til dette.