En sorgreise: Fra etterlatt til etterlevende

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hvert år dør over 11 000 nordmenn av kreft. Rundt dem står det minst to etterlatte. Det kan være en mor, en sønn og en søster. Likevel er det få tilbud til de etterlatte i Norge, og det er store forskjeller ut fra hvor i landet man bor. Derfor har Kreftforeningen og Montebellosenteret sammen utviklet sorgkurset «Fra etterlatt til etterlevende» med midler fra Stiftelsen Dam. Målet med kurset er å gi etterlatte støtte og verktøy for å utvikle en dypere forståelse av sorg, håndtere sorgreaksjoner og finne en meningsfull måte å takle den nye livssituasjonen på. Våren 2024 ønsker vi å gjøre sorgkurset kjent for etterlatte rundt omkring i hele landet. Helt konkret tar vi med oss den nye dokumentarfilmen «Ukjent landskap» som portretterer en familie som nylig har mistet mammaen sin i kreft. Etter filmvisningen inviterer vi etterlatte og lokale fagfolk til en sofasamtale om sorg, sorgkurset og veien videre.

Aktivitet/tiltak/metode

I filmen «Ukjent landskap» møter vi Maria og Nik som bor sammen på Sollien gård utenfor Kongsberg sammen med barna Ulv (5), Falk (7), Freja (10) og Ronja (16). Plutselig endres alt, for Maria får livmorhalskreft og dør. Filmen starter etter dødsfallet til Maria og viser en familie i sorg: Hvor går veien videre når mamma er borte? Etter den sterke filmen inviteres de etterlatte til å lytte til en sofasamtale om sorg og veien videre. Tidligere NRK-journalist Hanne Marie Molde i Kreftforeningen leder samtalen med filmskaperne, etterlatte og lokale fageksperter på sorg. Vi vil bruke tema, verktøy og fagpersoner fra sorgkurset. I forkant av filmen inviteres helsepersonell til en egen samling med tema fra sorgkurset. Her vil kursansvarlig fra Montebellosenteret ha en sentral rolle. Deltakerne vil få utfyllende informasjon om sorgkurset samt råd om hvordan man kan organisere sorgkurs der man bor. Denne sorgreisen vil først og fremst være for voksne etterlatte. Helsepersonell, mennesker som jobber med barn og unge, venner og foreldre til barnas venner er sekundær målgruppe. Kreftforeningen har erfaring med å reise rundt med ulike tema og vet hvordan man skal ivareta sikkerhet, personvernhensyn og andre etiske vurderinger. Et konkret eksempel er temamøtet «Dødsvanskelig – Hvordan leve når døden nærmer seg?» som vi hadde før pandemien. Siden dette er et tema som vil kunne vekke reaksjoner hos deltakerne, vil vi passe på at vi alltid har med kreftkoordinatorer, frivillige og andre med erfaring med å møte mennesker i sorg. Vi vil også fortelle om Kreftforeningens rådgivningstjeneste, som vil være tilgjengelig via sine kanaler i tiden etterpå. Det å ivareta enkeltpersoner er sannsynligvis en av de største utfordringene ved disse arrangementene, og derfor er det ekstra viktig for oss å tenke på det. Antall deltakere vil være en helt konkret evaluering samt interesse for og bruk av det digitale sorgkurset.

Antall deltakere

1500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Sorgreisen skal bidra til mer åpenhet, innsikt og engasjement rundt kreft, mental helse og det å være pårørende og etterlatt. Vi vil vise hvordan sykdommen rammer en familie, sett fra barnas ståsted og hvilke emosjonelle og praktiske konsekvenser det kan ha. Håpet er at filmvisningen og samtalen vil: – Bidra til at etterlatte kan få kunnskap og inspirasjon til å bedre håndtere egen situasjon. – Bidra til at helsepersonell, omsorgsarbeidere, lærere og andre involverte vil få økt kunnskap og på den måten kunne ivareta pårørende og kreftpasienter enda bedre. – Bidra til at samfunnet kan få økt forståelse om barn og unge som pårørende og etterlatte. Målgruppen for sorgkurset er: – Etterlatte over 18 år som har mistet noen i kreftsykdom. – Helsepersonell som møter etterlatte til kreft. – Kommunehelsetjenesten som skal ivareta de etterlatte der de bor. Disse målgruppene er ønsket som deltakere på arrangementene, hvor kurstilbudet kan gjøres kjent. Samlet vil dette gi innsikt og erfaringer som på kort sikt kan bidra til et enda bedre sorgstøttetilbud for barn og unge lokalt og fra Kreftforeningens side. På lang sikt kan det brukes til bedre kommunikasjon om temaet generelt og politisk arbeid spesielt, slik at temaet kommer høyere på dagsorden. Arrangementene vil også være viktige som et ledd i oppfølging og opplæring av frivillige, og spesielt for frivillige i Kreftforeningens tilbud, Treffpunkt. Det er en møteplass for barn og unge mellom 6 og 16 år som har alvorlig sykdom i familien eller som har opplevd at noen som står dem nære er død. Dette tilbudet finnes på over 30 ulike steder fordelt utover i Norge.

Plan for gjennomføring

Sorgturneen planlegges og gjennomføres sammen med Kreftforeningens distriktskontor, åtte totalt. Det vil være ansatte fra de ulike kontorene som avtaler med lokale kinoer, alternativt andre egnede lokaler, for filmvisning. Kommunikasjonsrådgiver ved hvert kontor har ansvaret for lokal presse og promotere arrangementet i forkant av dagen. Hvert kontor vil tilsvarende rekruttere å ha dialog med frivillige som ønsker å bistå under arrangementet. Denne prosessen påbegynnes og ferdigstilles i februar. Selve arrangementet gjennomføres i leid lokale en ukedag på ettermiddag/kveld. Vi ønsker først å invitere helsepersonell til en sofasamtale eller foredrag med utgangspunkt i digitalt sorgkurs, fra etterlatt til etterlevende. Etter denne samtalen blir det spesialvisning av filmen, med påfølgende samtale som beskrevet tidligere. Deltakerne fra første samtale blir også invitert til å se filmen. Det tilbys lett servering ved hvert arrangement. Erfaring fra tilsvarende arrangementer viser at tid til å sosialisere, snakke med fagpersoner i kombinasjon med filmvisning og sofasamtale fungerer veldig fint. Invitasjon til samtale og spesialvisning vil sendes i god tid før det aktuelle tidspunktet. I tillegg til lokal presse ønsker vi å benytte eksisterende nettverk, for eksempel kreftkoordinatorer, for å gjøre arrangementene kjent. Arrangementene blir også markedsført i sosiale media og i Kreftforeningens nyhetsbrev. Det blir påmelding til alle arrangementene og det sendes evalueringsskjema til alle deltakerne i ettertid.

Prosjektleder

Ingvill Moe

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
En sorgreise: Fra etterlatt til etterlevende
Organisasjon
Kreftforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
16.02.2024
Sluttdato
16.10.2024
Status
Under gjennomføring