Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Etterspørselen etter papirfoldere om diagnoser eller konkrete ufordringer er stor, og Rådet for psykisk helse er gått tom for samtlige opplag av tidligere produserte. En gratis brosjyre i brettet a4-format har lav terskel for å bli lest, også pga godt redigert stoff og god design. Informasjonen er troverdig og mindre overveldende enn resultatet av et google-søk. Mange vet ikke hvor de skal søke informasjon om OCD / tvangslidelse og stemmehøring. Folderne fungerer som reklame for at slik informasjon også fins på nett. Tekstene fra andre foldere er de mest leste på Rådets nettside.
Målsetting for prosjektet
Spre informasjon så flere kan forstå og kjenne igjen tvangslidelser og stemmehøring tidlig, og søke hjelp og oppnå mestring og bedring så tidlig som mulig. Bidra til alminneliggjøring og avdramatisering, med saklig og essensiell informasjon om symptomer, utfordringer, forebygging, mestring og hjelp
Målgruppe
Unge voksne med tvangslidelse og pårørende. Ungdom/voksne som hører stemmer, eller har hørselshallusinasjoner, pårørende, kolleger, venner, andre interesserte
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
12000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Folderne lages av redaksjonen i bladet Psykisk helse, som har lang erfaring i å produsere og denne typen informasjon. Vi legger vekt på høy faglig standard på innhold, presentasjon og foto / illustrasjoner. Faglig konsulent blir Anne Kristine Bergem, psykiater, forfatter og phd-stipendiat. Folderne skal ha relevant, saklig og godt presentert informasjon om temaer mange finner det vanskelig å snakke om. Folderne blir bygget opp likt, med oppdatert forskning, aktuelle problemstillinger, erfaringer og gode råd om hvor man kan få hjelp og hva slags hjelp man kan få. Det blir nettadresser til de tilknyttede podkastene. Den digitale versjonen blir responsiv, dvs også tilpasset lesing på mobil. Podkastene blir samtaler mellom en programleder og en person med erfaring og en fagperson. Lengden er i utgangspunktet ca 30 minutter hver, med rom for justering. I forkant diskuteres emner for samtalen med intervjuobjektene. Etter opptak redigeres samtalene og intervjuobjektene godkjenner før publisering. Disse podkastene vil være noe strammere redigert enn mange andre, med vekt på rask og nyttig informasjon: oversikt, tips, råd og forslag til veien videre i løpet av den tiden det tar å ta buss til skole eller jobb, altså omtrent 30 minutter.
Fremdriftsplan for prosjektet
2018 aug Forarbeid : research, forespørsel av intervjuobjekter 2018 okt – 2019 mars: Redaksjonelt arbeid: Detaljplanlegging og gjennomføring av intervjuer 2019 mars- juni: Redigering og presentasjonsarbeid 2019 jan – april: Forarbeid podkast: research, vurdering av etiske spørsmål som oppstår. 2019 april – juni: Podkastopptak og redigering, sjekk med intervjuobjekter. 2019 juni: Trykking 2019 aug ->Markedsføring, publisering, utsending.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Å etterkomme behov for kvalitetssikret informasjon, gi økt kompetanse og et berettiget håp om bedring og mestring dersom man hører stemmer eller har tvangslidelse/OCD. Målgruppe: Personer som hører stemmer, som har tvangslidelse, deres pårørende og andre som kommer i berøring med temaene i jobb eller privat. Bakgrunn: Hørselshallusinasjoner forekommer hos ca sju prosent av befolkningen. De siste årene har åpenhet om psykoser og hallusinasjoner økt, men mer åpenhet kan også øke frykt. Tre av fire som hører stemmer har ikke en psykiatrisk diagnose. Vi ønsket å vi avdramatisere, alminneliggjøre og knekke myter, blant annet om at man er farlig. Tvangslidelse/OCD er en form for angst, og drivkraften er ritualer man gjør for å motvirke den. Uten behandlng kan den sette deg helt ut av sosiale sammenhenger, familie og jobb. Idag fins det imidlertid gode behandlingsprogrammer. Mange vet ikke at disse finnes, eller hvordan de fungerer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Folderne deles ut over hele landet, til privatpersoner, helsestasjoner, venterom, DPS-er og på evenementer der det er relevant. Vi har trykket 4500 eksemplarer av hver. Rådet for psykisk helse har jevn etterspørsel etter foldere, så vi regner med å sende ut hele opplaget i løpet av ett års tid. Tekstene kan også leses på Rådet for psykisk helses nettsider som har ca 50 000 besøkende i måneden. Markedsføringen og lenking skjer på Rådets nettsider og magasinet Psykisk helses nettsider som på sin side har ca 40 000 lesere i måneden, i tillegg til annonser i magasinet Psykisk helse og deling på sosiale medier. Podkastene er lyttet til 2000 ganger hittil, og har nye lyttere hele tiden. De fleste lytterne er i Norge, men enkelte er i Danmark og USA. Lydfilene kan finnes med hvilken som helst podkast-app eller lyttes til med PC.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
5000
Prosjektgjennomføring/Metode
Folderne og podkastene er laget av redaksjonen i Psykisk helse, med faglig bistand av psykiater Anne-Kristine Bergem. Vi har brukt god tid på utvalg av intervjuobjekter som en del av researchen, og alle intervjuete har vært involvert i utarbeidelse av manus til folder og podkast. Tekstene og podkastene er gjennomgått og redigert flere ganger før publisering. Vi har også snakket med andre kilder til bakgrunnsinformasjon. Folderne deles ut gratis, og allerede før publisering mottok Rådet for psykisk helse bestillinger. Privatpersoner får dem gratis, institusjoner og kontorer får folderne gratis, men betaler porto. Innholdet finnes i tillegg på www.psykiskehelse.no
Resultater og resultatvurdering
Både hørselshallusinasjoner og tvangslidelser fins det mange myter om. Folderne og podkastene bidrar til å avdramatisere og avmystifisere disse temaene. Et sentralt poeng er at man kan få hjelp, oppleve bedring og mestring. Etter å ha lest disse folderne eller hørt podkastene vet man at hørselshallusinasjoner ikke er farlige i seg selv, man blir ikke farlig av å ha det, det finnes god behandling for tvangslidelse og det er mye vanligere enn man tror. Noen ganger tar den såkalte 4-dagers kuren mot tvangslidelse lang tid, kanskje ett år eller to, men det er godt håp om bedring likevel. Den enkelte er også bedre i stand til å søke hjelp, finne mer informasjon, og kjenne at man ikke er alene om slike utfordringer.
Oppsummering og videre planer
Folderne vil distribueres så lenge opplaget holder. Podkastene vil ligge tilgjengelige så lenge de oppfattes relevante, og i alle fall så lenge lytting er såvidt høy. Tilbakemeldingene på Rådets faktafoldere og podkaster er entydig gode. Vi ønsker å fortsette med å nå ut på denne måten, og har søkt midler til flere. Etterspørselen og tilbakemeldingene gjør at vi ønsker å fortsette med å ta opp vanskelige eller sårbare temaer for på denne måten å nå bredt ut.