Fakta:personlighetsforstyrr/skolevegring

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Personlighetsforstyrrelser er de minst belyste av de psykiske lidelsene, men er svært vanlige og har store konsekvenser for den enkelte som er rammet, familien rundt og samfunnet forøvrig. Befolkningsundersøkelser viser at 10 til 13 prosent av Norges befolkning har lidelsen. Skolevegring kjennetegnes av et intenst ubehag, motvilje eller angst, ofte med kroppslige plager som vondt i magen. Man anslår at det gjelder én elev i hver klasse. Denne typen fravær er underrapportert. I forskning kom det fram at foreldre vektla betydningen av mer kunnskap blant lærere og andre.

Målsetting for prosjektet

Bidra til at temaer som kan være knyttet til skam og skyld tas opp på en nøktern måte. Gi et berettiget håp om bedring og økt livsmestring. Bidra til at man den det gjelder og pårørende kan kjenne igjen tegn på personlighetsforstyrrelse / skolevegring tidlig og dermed søke hjelp tidligst mulig.

Målgruppe

1.Personer som har personlighetsforstyrrelse, pårørende og venner. Alle som jobber med mennesker. 2.Foreldre, lærere og andre som jobber med barn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

12000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Korte fakta-foldere har et bredt nedslagsfelt blant enkeltpersoner, interesseorganisasjoner, institusjoner, arbeidsplasser, venterom og møteplasser. Tilbakemeldinger sier at folderne blir en slags inngangsport, et første skritt på veien for å få mer informasjon eller hjelp. Mange ønsker å ha noe konkret å legge fram, som ikke er for omfattende, og som representerer pålitelig og viktig informasjon. Fakta-folderne skal lages av redaksjonen i bladet Psykisk helse og vil ha en høy standard, både på innhold, foto og formgivning. Faglig konsulent blir Anne Kristine Bergem, leder i Norsk Psykiatrisk Forening. Fakta-folderne skal ha god, saklig og lett tilgjengelig informasjon om temaer som mange finner det vanskelig å snakke om, fordi de er beheftet med skyld og skam i mange sammenhenger. Det er et stort behov for å vise at både personlighetsforstyrrelser og skolevegring er problemer som gjelder mange, men som det også er mulig å gjøre noe med. Folderne skal bygges opp med oppdatert forskning, aktuelle problemstillinger og gode råd om hvordan man kan få hjelp og hva slags hjelp man kan få. I folderne vil det være lenker til filmintervjuer som utdyper temaene. Filmene og folderne vil også finnes digitalt på www.psykiskhelse.no

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Forarbeid september-november 2017 2. Redaksjonelt arbeid desember-mars 2018 3. Redaksjonelt arbeid film februar-juni 2018 4. Trykking april-mai 2018 5. Markedsføring og distribusjon august 2018 – så langt opplaget holder

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Personlighetsforstyrrelser er blant de minst belyste psykiske lidelsene, men er svært vanlige og har store konsekvenser for den enkelte som er rammet, familien rundt og samfunnet forøvrig. Befolkningsundersøkelser viser at 10 til 13 prosent av Norges befolkning har lidelsen. Skolevegring kjennetegnes av et intenst ubehag, motvilje eller angst, ofte med kroppslige plager som vondt i magen. Man anslår at det gjelder én elev i hver klasse. Denne typen fravær er underrapportert. I forskning kom det fram at foreldre vektla betydningen av mer kunnskap blant lærere og andre. Korte fakta-foldere har et bredt nedslagsfelt blant enkeltpersoner, interesseorganisasjoner, institusjoner, venterom. Mange sier at folderne blir en slags inngangsport, et første skritt på veien for å få mer informasjon eller hjelp. Folderne har oppdatert forskning, aktuelle problemstillinger og gode råd om hvordan man kan få hjelp og hva slags hjelp man kan få. Det er også lenker til mer utdypende filmintervjuer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Personlighetsforstyrrelse finner mange det vanskelig å snakke om, og det finnes mange myter om denne lidelsen. Filmen og folderen er med på å avdramatisere og avmystifisere diagnosen. Et sentralt poeng er at man kan få hjelp, oppleve bedring og mestring, noe som er lite kjent. Når det gjelder skolevegring, er det sentrale i folderen og filmen at ved å kjenne igjen tegnene, kan man ta tak i problemet tidlig, få til et samarbeid med skolen og andre foreldre, og gjøre vanskelighetene mindre for barn som er rammet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Folderne og filmene er laget av redaksjonen i Psykisk helse, med faglig bistand av psykiater Anne-Kristine Bergem. Vi har brukt god tid på utvalg av intervjuobjekter som en del av researchen, og alle intervjuete har også fått se gjennom filmene og tekstene til godkjenning. Tekstene og filmene er gjennomgått og redigert flere ganger før publisering. Vi har også snakket med andre kilder til bakgrunnsinformasjon. Folderne deles ut gratis, og allerede før publisering mottok Rådet for psykisk helse bestillinger. Privatpersoner får dem gratis, institusjoner og kontorer får folderne gratis, men betaler porto. Innholdet blir å finne på www.psykiskehelse.no både som lesbar tekst på mobil/pc og som nedlastbare pdf-er. Vi har slått sammen intervjuene i filmene, for å gjøre dem bedre tilgjengelig og mer oversiktlig for leseren/tilskueren. Det er da to filmer, en om hvert tema, som ligger på Rådets youtube-kanal. Introduksjoner/teasere på 9 og 15 sekunder blir delt på sosiale medier for å øke trafikken. Vi markedsfører både filmer og foldere i bladet Psykisk helse i 2018 og 2019.

Resultater og resultatvurdering

Vi har trykket 3000 eksemplarer av hver av folderne. Vi antar at vi den første måneden etter trykk har sendt ut ca 1000 eks. Rådet for psykisk helse har jevn etterspørsel etter foldere, så vi regner med å sende ut hele opplaget i løpet av ett års tid. Markedsføringen og lenking skjer på Rådets nettsider og bladet Psykisk helses nettsider som på sin side har ca 30 000 lesere i måneden, i tillegg til annonser i bladet Psykisk helse og deling på sosiale medier. Teaseren / kortvideoen om personlighetsforstyrrelser er sett 3000 ganger på bladet Psykisk helses Facebook-side. Hele filmen på Youtube er foreløpig sett 520 ganger. Teaseren for skolevegring blir delt i januar 2019, ved skoleoppstart. Før deling er den sett ca 130 ganger.

Oppsummering og videre planer

Tilbakemeldingene på Rådets faktafoldere og filmer er entydig gode. Vi ønsker å fortsette med å nå ut på denne måten, og har allerede begynt forarbeidene med foldere og tilhørende podkaster om stemmehøring og tvangslidelse, planlagt ferdig i 2019. Etterspørselen og tilbakemeldingene gjør at vi også vil søke om midler til produksjon av foldere om flere temaer i 2019/2020.

Prosjektleder

Cathrine Th Paulsen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Fakta:personlighetsforstyrr/skolevegring
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2017: kr 205 000
Startdato
31.08.2017
Sluttdato
11.10.2018
Status
Avsluttet