Fem om dagen for økt arbeidsglede og bedre psykisk helse

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kunnskap om helsefremmende arbeidsplasser etterspørres av arbeidslivet. Fagforbund som kontakter Rådet for psykisk helse (RPH) ønsker seg verktøy for bedre psykisk helse på arbeidsplassen. Psykiske helseproblemer utgjør i dag ca. 25% av det legemeldte sykefraværet. Samtidig vet vi at arbeidslivstilknytning er helsefremmende for den psykiske helsa. «Hverdagsglede handler både om å ha gode følelser og om å fungere godt. Det handler om å oppleve glede og mening, energi og tilfredshet, om å bruke styrker, føle interesse, engasjement, nysgjerrighet og undring. Forskning viser at positive følelser har sammenheng med viktige gevinster, som bedre helse, bedre vennskap og lengre liv». Ragnhild Bang Nes, ved UiO og FHI. Rådets Hverdagsgledekonsept springer ut fra forskningsprosjektet Five Ways to Wellbeing. Her har forskerne funnet de fem viktigste aktiviteten som bidrar til å fremme god psykisk helse, gir økt livskvalitet og forebygger psykiske lidelser i befolkningen: Vær oppmerksom, vær aktiv, fortsett å lære, knytte sosiale bånd og å gi (også til andre). Målet er å utvikle et “verktøy” bygget på «fem om dagen – for å bygge god psykisk helse» som er tilpasset behov og strukturer i norsk arbeidsliv. Verktøyet er særlig egnet i arbeidet med å styrke det psykososiale arbeidsmiljøet.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi lager et tredelt verktøy for arbeidslivet til bruk i personalmøter eller på fagdager om psykisk helse og jobb. Verktøyet har en modul for ledere, en for arbeidsplassen som helhet og en for den ansatte. Verktøyet blir nett-tilpasset og nedlastbart. Det skal testes ut på en arbeidsplass i samarbeid med prosjektets ressurspersoner fra målgruppen. 1 Lederperspektivet og tilrettelegging – God tilrettelegging – forskjellsbehandling er bra! – Skap gode strukturer og møteplasser. – Styrke møterutiner inn i allerede eksisterende strukturer – Skolere ledere i å snakke om Hverdagsglede på arbeidsplassen: Hva er det og hvorfor virker det? Hvordan implementere. 2 Arbeidsplassens betydning for den psykiske helsen – Psykososialt arbeidsmiljø, handler mest om jobb, mer enn fredagsvafler – Hva kjennetegner arbeidsplasser som skaper god psykisk arbeidshelse – Hverdagsglede for arbeidsplassen: Leder gir de ansatte en innføring i hva de fem hverdagsgledegrepen er på et personalmøte som er satt av til hverdagsglede. Deretter vil personalmøtene få et fast punkt på agendaen der de i felleskap drøfter hvordan de kan eksemplifisere de fem grepene i sin arbeidshverdag. Leder fasiliterer prosessen og de ansatte får utvidet sin verktøykasse for mer hverdagsglede. Eks.: Gi: kan være å ta med en kaffekopp til en kollega. Vær oppmerksom: Ikke bruk mobiltelefoner under møte. Vær aktiv: Ta walk-and-talk møter. Lær noe nytt: Inviter en ekstern foredragsholder om et felles emne. Knytt bånd: Still et oppfølgingsspørsmål neste gang en kollega forteller noe om seg selv. 3 Ansattes psykiske helse Etter at de ansatte har lært om de fem grepene for økt hverdagsglede på arbeidsplassen, får de tilgang på nettbaserte oppsummeringer. Tips og råd til konkrete aktiviteter som er omarbeidet til å passe til en arbeidsplass. Dette er et kjerneområde i prosjektet og utvikles i samarbeid med ansatte og ledere. Målgruppen: Arbeidstakere, tillitsvalgte og ledere. Ingen etiske eller andre utfordringer.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Fem grep for bedre hverdagsglede blir testet ut i tre Ph.d.-prosjekter på Frisklivssentraler, befolkningen og grunnskolen 5-10 klasse. Vi ønsker nå å gjøre det tilgjengelig også for arbeidslivet. Et tiltak som dette gir både arbeidsplasser og den enkelte et engasjerende, lett forståelig, gjennomførbart og kunnskapsbasert verktøy for å etablere en møtestruktur som gi hele arbeidsplassen mulighet til å forbedre det psykososiale arbeidsmiljøet. Vi vet at dette er godt for helsa og bidrar til en god arbeidslivstilknytning, bedre sosialt samspill, trivsel og helse. Målet er å forhindre at sykemelding på grunn av psykiske helseplager resulterer i varig frafall fra arbeidslivet. På kort sikt er virkningen at RPH etablerer et samarbeid med partene i arbeidslivet, som ønsker hjelp til å sette systematisk jobbing med det psykososiale arbeidsmiljøet og forebyggende psykisk helsearbeid på dagsorden. Hverdagsglede på arbeidsplassen vil tilbys alle de som kontakter Rådet for psykisk helse og som ønsker konkrete virkemidler og ideer om psykososiale tiltak de kan gjøre. Dette er noe vi svært ofte blir bedt om og lederne som kontakter oss sier de savner veiledning på praktisk gjennomføring og gode eksempler på hva de kan gjøre på sin arbeidsplass. Verktøyet vil nettopp inneholde en lang rekke forslag og eksempler man kan gjennomføre både som en samlet arbeidsplass, en avdeling og enkeltvis. På lang sikt vil “Fem om dagen for økt arbeidsglede og bedre psykisk helse” både ha positiv effekt for den enkelte ansatte og gi arbeidsgiver et verktøy for bruk i personalmøter eller på egne temaseminar o.l. i løpet av et år. Gjennom redusert stress og mindre sykefravær kan prosjektet bidra til å lette presset på helsevesenet, ved at friske og motiverte arbeidstakere ikke krever helsehjelp.

Plan for gjennomføring

Sommer/høst 2024 – Første møte i ressursgruppe og med samarbeidsparter inkludert sentrale aktører i arbeidslivet. Modul 1: Framstille kunnskapen om effekten av de fem hverdagsglederådene på en slik måte at det er relevant for arbeidsplassen og lederne i deres daglige gjøremål. Utarbeide lederveiledning i hvordan de sammen med de ansatte kan bruke de fem hverdagsgledegrepene i egen arbeidshverdag. Presenteres og evalueres i ressursgruppen. Modul 2: Utvikle informasjon om hverdagsgledegrepene som skal brukes på personalmøter. Hvordan ansatte i fellesskap lager arbeidsplassens fem om dagen og hvordan etterleve disse i en arbeidshverdag. Modul 3: Sammen med ansatte og ledere tilpasse egne, konkrete tips om hvordan dette kan brukes på egen arbeidsplass. For eksempel: Avtal lunsj med en kollega du sjelden snakker med. Ta trappen istedenfor heisen. Spør en kollega hvordan det gikk på et møte. Våren 2025: Gjennomføre prosjektet i sin helhet i samarbeid med ledere og ansatte på en pilotarbeidsplass. Høst 2025: Evaluere og justere materiellet, publisere materiellet på nett og inkludere det i et løpende opplysningsarbeid om arbeidsliv og psykisk helse. Sluttrapportere.

Prosjektleder

Werner Fredriksen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Fem om dagen for økt arbeidsglede og bedre psykisk helse
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 150 000, 2025: kr 250 000
Startdato
01.06.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring