Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
HLF Rehabilitering as gir landsdekkende tilbud for personer med hørselsutfordringer, og er en viktig aktør innen hørselsomsorgen i Norge. Virksomheten er eid av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Hvert år tilbyr vi kurs og rehabilitering for omkring 700 deltakere. Vi ser at det blant deltakerne er svært få med innvandrerbakgrunn. Dette speiler neppe omfanget av hørselutfordringer i samfunnet fordelt på befolkningsgrupper. Til sammenligning viser et pilotprosjekt gjennomført av Castbjerggård i Danmark (2018) at av 77 deltakere på et Lær Dansk-kurs for flyktninger fikk 47 deltakere påvist et behandlingstrengende hørselstap. Det er grunn til å tro at tallene er representative også for norske forhold hvor omtrent 15% av befolkningen har innvandrerbakgrunn. Vi finner ikke en forklaringsmodell som tilsier at manglende deltakelse er naturlig, men vi kan tenke oss at årsaker kan være manglende helsekompetanse og/eller norskkunnskaper. I tillegg kan skam og stigma knyttet til egen funksjonsnedsettelse forhindre enkelte i å søke hjelp. Vi vet at ubehandlet hørselsutfordringer kan påvirke arbeidslivs- og sosial deltakelse. Prosjektets målsetning er å bidra til økt helsekompetanse blant personer med innvandrerbakgrunn som har hørselsrelaterte utfordringer og manglende norskkunnskaper.
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektetmål; utvikle nettside om hørselsutfordringer, konsekvenser og muligheter til personer med innvandrerbakgrunn som har hørselsutfordringer, og som har redusert tilgang til norsk hørselsomsorg grunnet manglende norskkunnskaper. Innholdet i nettsiden skal oversettes til seks ulike språk i samarbeid med verifiserte språktolker. Overordnet mål er bedring av funksjon i hverdags- og arbeidsliv. Primærmålgruppe for tiltaket er personer med hørselsrelaterte utfordringer og med flerspråklig bakgrunn. Sekundær målgruppe er fastleger, ØNH-spesialister, rådgivningskontorer for syn og hørsel og andre aktører innen hørselsomsorgen. Nettsiden skal publiseres med en målrettet kampanje for å nå ut til målgruppene. Dette innebærer ulike tiltak rettet mot fastlegekontorer og rådgivningskontorene for syn og hørsel. Videre direkte rettet mot miljøene, eksempelvis til kultur- og religionssentra og i samarbeid med relevante virksomheter og organisasjoner tilknyttet eller rettet mot miljøene. Antall besøkende på nettsiden gir evaluering av måloppnåelse, evaluering skjer også i samarbeid med brukermiljøer. Nettsidens innhold skal kvalitetssikres gjennom samarbeid med ansatte og elever ved Oslo Voksenopplæringssenter (egne hørselsavdelinger) og av brukere/medlemmer i HLF lokallag. Personvernhensyn ivaretas ved at ingen personopplysninger opplyses eller registreres ved bruk av nettsiden. Ettersom nettsidens innhold skal oversettes, er resultatet svært avhengig av kvaliteten i oversettelsen og videre hvordan innholdet tilpasses kulturen i hvert enkelt språk. Dette er en forventet utfordring i prosjektet. Vi vil bruke verifiserte kultur- og språktolker. I tillegg vil prosjektmedarbeider utgjøre en viktig ressurs ettersom hun selv har flerkulturell bakgrunn og er utdannet audiopedagog. Hun har en flerkulturell og flerspråklig bakgrunn og er svært delaktig i begge kulturene. Dermed har hun en iboende forståelse for språk og kulturforskjeller.
Antall deltakere
0
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Gjennom erfaringer fra egen virksomhet samt forskning vet vi at kunnskap, innsikt og refleksjon omkring egen hørsel har stor betydning for hvordan man håndterer hørselsutfordringer. For personer med innvandrerbakgrunn og manglende norskkunnskaper kan hørselsutfordringer oppleves ekstra belastende og kunnskapen er lite tilgjengelig. Dette kan gi negative konsekvenser i hverdags- og arbeidsliv. Innholdet i prosjektet imøtekommer Helsedirektoratets føringer om like tilbud og muligheter for alle. Gjennom prosjektet skal vi utvikle en lett tilgjengelig informasjonsplattform for brukere som har begrenset tilgang til kunnskap om egne hørselsutfordringer. I et individperspektiv skal prosjektet bidra til å øke den enkeltes kunnskap om egen hørsel og hørselsutfordringer, samt mestringsmuligheter i hverdags- og arbeidsliv. Tilbudet skal bidra til livskvalitet og selvstendiggjøring av den enkelte. Nettsiden skal i tillegg fungere som en ressurs for klinikere og andre i praksisfeltet som opplever det utfordrende å gi grundig og viktig informasjon til pasienten grunnet språkbarriere. I et samfunnsperspektiv skal prosjektet bidra til økt arbeids- og samfunnsdeltakelse, og potensielt redusere sykefravær. Nettsidens innhold skal motivere målgruppen til å søke hjelp, ta i bruk hørselstekniske hjelpemidler, samt styrke forståelsen for egen helse knyttet til funksjonsnedsettelsen. Vi har en forventning om at innsatsen i prosjektet skal gi både helsegevinst for den enkelte og videre på sikt redusere belastninger av helsesystemet.
Plan for gjennomføring
1. Oppstartsperiode (5 måneder) : – Opprette samarbeid med HLF Oslo, Skullerud Voksenopplæring og Rådgivningkontoret for syn og hørsel (brukermedvirkning og faglige virksomheter) – Kartlegge og videre avtale samarbeid om synliggjøring med relevante miljøer; DIGNA, TRO, Oslo innvandrerråd, Stiftelsen Mangfoldet i Arbeidslivet (MIA), moskeer, kulturelle samfunn – Starte arbeidet med utvikling av nettside (bruk av intern ressurs). Som pedagogisk metode brukes avatarer på de ulike språk i tillegg til skriftlighet. – Utvikle innhold til nettsiden i samarbeid med samarbeidspartnere og brukerrepresentanter 2. Produksjon- og kampanjeperiode (7 måneder): – Oversette innholdet til seks ulike språk; arabisk, polsk, urdu, tamil, nord-samisk og somali – Ferdigstille nettsiden med innhold i prosess med betatestere/brukerrepresentanter – Utarbeide materiell for synliggjøring i papir- og digitalt format samt presentasjoner – Promotering og synliggjøring av nettsiden til de nevnte miljøer og arenaer samt til legekontorer og rådgivningskontorene for syn og hørsel i hele landet