Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mellom 5 og 8 % av barn og unge under 18 år får diagnosen ADHD. ADHD Norge er den største medlemsorganisasjonen innenfor psykisk helse- og rusfeltet og har blant annet som mål å gi støtte til foreldre med barn som har ADHD. De siste årene har det vært en stor økning av barn og unge som får en ADHD-diagnose. I takt med økt medieoppmerksomhet, vokser behovet for relevant kunnskap og informasjon. Det kan være krevende å være foreldre til barn og ungdom som lever med diagnosen. Derfor er det et behov for å få høre andres erfaringer og historier. Gjennom en filmet samtaleserie vil foreldre av unge voksne med ADHD få muligheten til å se tilbake i tid og å dele sine tanker, refleksjoner og strategier om hvordan det var å håndtere hverdagen med deres barn da de var barn og ungdom. Den primære målgruppen er foreldrene til de som nylig har fått diagnosen. Den sekundære målgruppen er andre voksne som har en rolle i barnets liv. Serien vil vise ulike perspektiver og løsninger. På denne måten vil prosjektet bidra til å vise at det finnes ulike måter å håndtere utfordringene på. Serien klippes i ulike formater og publiseres på ulike plattformer. Vi ønsker å bidra til en mer realistisk og inkluderende fortelling om livet med ADHD i familien – med en god dose humor, glede og håp.
Aktivitet/tiltak/metode
I den dokumentariske samtaleserien «Foreldre prater» møtes fire foreldrene til en fortrolig og underholdende samtale der de tar for seg livet med barn, ungdom og unge voksne med ADHD-diagnosen. Serien skal balansere humor og alvor – og vise hvordan foreldrekjærlighet, frustrasjon og gleder har formet familiene og barna. Gjennom praten ønsker vi å bryte ned stigma og gi både støtte og inspirasjon til andre foreldre med ADHD-barn i alle aldre. Vi ønsker å lage fem episoder på 10-15 minutter hver. Aktuell tematikk: Hverdagsrutiner uten for mye mas, søsken, nettverk, når det «koker» hva gjør vi da? og hva fungerer bra for oss? Serien filmes i et rolig kafelokale. Vi ønsker å vise barna i hver episode, som da gir foreldrene et tema for hver episode. Dette gir seerne en forståelse av at dette gjøres i en felles forståelse og respekt. Vi tror gjenkjennelse og at følelsen av å ikke være alene ikke kan underdrives. Filmskaperne har begge barn som trenger ekstra oppfølging. De tar med seg nyttige egenerfaringer i prosjektet. Halvor Nitteberg har laget flere filmer og serier hvor etikk og personvern har blitt tatt hånd om på en måte Stiftelsen Dam har vært fornøyd med. Filmskaperne og ADHD Norge vil gjøre grundige vurderinger med mennesker man hkjenner fra før og vi skal sørge for at alle involverte er med på å sette grenser for sin deltakelse selv. ADHD Norge har lang og bred erfaring fra ivaretakelse av deltakere til podkaster, filmer og ulike brukermedvirkningsoppdrag, slik at deltakerne har en god forståelse og balansert forventning til resultatet av prosjektet. Barna er alle over 18 og gjerne eldre også. Det vil være viktig med brukermedvirkning inn i produksjonen, både i prosjektgruppa under planleggingen av både innhold, gjennomføring og uttak. Vi ser ikke store utfordringer i produksjonen av serien, da vi har et svært rutinert team med oss, flere gode kandidater til samtalene og mange relevante temaer. Evalueres med bakgrunn i engasjement på SoMe, bruk og seertall.
Antall deltakere
50000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Gjennom «Foreldre prater» vil en gruppe foreldre få muligheten til å dele sine tanker, refleksjoner og strategier for å håndtere hverdagen med et barn som har ADHD. Serien vil belyse mangfoldet i foreldres opplevelser, både de store utfordringene og de små gledene. Den vil også bidra til å normalisere de følelsene og reaksjonene som følger med å være foreldre til et barn med ADHD. Ved å formidle ekte historier fra hverdagen fra andre foreldre kan prosjektet bidra til at flere foreldre føler seg sett, forstått og inspirert. Den primære målgruppen er foreldre hvor barnet nylig har fått diagnosen. Denne gruppen har ofte et stort behov for kunnskap, informasjon og noen å speile seg i. Den sekundære målgruppen er andre voksne som har en rolle i barnets liv, familie, venner, barnehage og skole. I mylderet av informasjon om ADHD i mediene kan foreldre finne miniserien som en trygg støtte der erfarne foreldre deler raust fra sine liv og med en trygg avsender i ADHD Norge i ryggen. Diagnosen er uensartet. Det er som slagordet til ADHD Norge sier: har du møtt en med ADHD, har du møtt en. Ved å løfte frem flere stemmer vil prosjektet gi et mer nyansert bilde av ADHD-foreldrerollen og de ulike måtene man kan møte utfordringene på. Dette gjør at foreldrene kan finne løsninger som er tilpasset deres eget barns behov. Serien vil også kunne gi praktiske råd og strategier som kan gjøre hverdagen enklere, fremme fellesskap mellom foreldre og øke forståelsen for ADHD i samfunnet som helhet. Målet på kort sikt er å bidra til støtte til foreldre i årene fra barna er små og gjennom ungdomstiden. Målet på lengre sikt, og også på samfunnsnivå, er å bidra til å skape trygge voksne rundt barn og unge med ADHD. Det vil kunne bidra til positive effekter når barna skal ut i voksenlivet.
Plan for gjennomføring
Produsent Halvor Nitteberg og regissør Birgitte Solberg vil lede prosessen med alt som handler om filmproduksjonen. Dette gjøres i nært samarbeid med ADHD Norge. Først avholdes grundige workshops hvor man tar gode innholdsvalg sammen. Det samme gjelder prosessen med å få tak i foreldrene seerne skal bli kjent med gjennom serien. Disse må fungere godt og vi vil være nøye på utvelgelsen. Det vil så være en research-fase. Så vil det skrives manus som godkjennes av ADHD Norge. Slike manus er jo ikke ordrett slik det blir sagt, men som en god plan på hva vi vil ha fram basert på nødvendig research med foreldrene. Valg av location vil bli gjort og opptak vil bli planlagt og gjennomført. Det vil så bli en redigeringsperiode på ca 8 uker. Vi ønsker å teste ut filmene på en utvalg av målgruppa før de klippes ferdig og lanseres. Filmene vil tilrettelegges for flere sosiale medier-plattformer og det vil bli laget flere korte smakebiter for å reklamere for serien. ADHD Norge har i underkant av 50 000 følgere på Facebook og ca 11 300 følgere på Instagram. Youtube-kanalen hadde i 2024 85 513 avspillinger og ADHD Norge har mellom 80 000 og 120 000 unike besøkende på nettsidene pr mnd. Det digitale magasinet URO som ligger åpent for alle hadde 52 831 visninger og medlemsbladet «Stå På!» har et opplag på 9500 eksemplarer. ADHD Norge har veldig mange muligheter til å profilere og markedsføre prosjektet i ulike kanaler og på ulike plattformer. Det er i overkant av 400 000 mennesker som har en ADHD-diagnose. Når man regner pårørende og nærstående, vil målgruppen være betydelig større. Det er vanskelig å estimere et endelig antall, men interessen utifra besøk på ADHD Norges nettsider, er betydelig og ADHD Norge har ikke hatt et liknende prosjekt tidligere mot denne målgruppen.