FORELDREHJELPEN

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Å være forelder til et barn med spiseforstyrrelser er svært vanskelig. Det er lite forskning på hvordan det går med foreldre til barn som har spiseforstyrrelse, men erfaringene våre fra lang klinisk arbeid er at minst et av foreldreparet er sykemeldt i perioder, parforholdet utfordres, vanskeligheter med å ivareta andre familiemedlemmer og foreldrene mister mye av sitt eget sosiale nettverk. Det er et behov for å få frem de pårørendes stemmer, og et mer spisset hjelpetilbud til foreldre trengs. Vi vil utvikle et veilednings- og støtteprogram for foreldre som har barn med spiseforstyrrelser.

Målsetting for prosjektet

Å bidra til at foreldre føler seg sterkere i sin rolle ved å fremme foreldrenes opplevelse som viktige støttespillere for sine barn. Disse målene vil vi nå ved å utvikle i samarbeid med foreldre selv et støtte og veiledningsprogram for foreldre som har barn med spiseforstyrrelse.

Målgruppe

Foreldrepar eller enslige foreldre som har barn eller ungdom med spiseforstyrrelse i alder 10-18 år

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

1. Planlegging: Det vil rekrutteres tre foreldre med erfaringskompetanse. I et samarbeid mellom foreldrene, Villa SULT og Rådet for psykisk helse vil vi diskutere viktige problemstillinger som danner grunnlaget for videre programutvikling og opplæring av gruppeledere. 2. Opplæring av foreldre: Opplæring av foreldre til å lede og drive veiledningsgrupper. Det vil bli utviklet fagmateriell og en oppsatt plan for opplæring som lett skal være overførbar til andre senere. Opplæringen ledes av fagpersoner fra Villa Sult. 3. Rekruttering av gruppedeltakere: Det vil bli brukt tid til å rekruttere foreldre til to ulike grupper: en gruppe som består av foreldre som har barn med overspisingslidelse og en gruppe for foreldre som har barn med anoreksia og/eller bulimi. 4. Pilotgrupper etableres: Gruppen vil møtes ukentlig over en seksmåneders periode. Samlingene ledes av foreldre. Gruppen møtes i Villa Sults lokaler i Kruses gate 8. Fagpersoner fra Villa SULT bidrar annenhver måned. 5. Evaluering og manualisering: Basert på erfaringer fra pilotgruppene vil det i samarbeid med foreldrene og Villa SULT bli utviklet en foreløpig manual som baserer seg på fokusintervjuer, erfaringer og tilbakemeldinger og evalueringer fra prosjektperioden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet strekker seg over to år (2017-2019) for å sikre tilstrekkelig antall deltakere i prosjektet til å gjennomføre opplæring av foreldre og gjennomføring av to pilotgrupper som danner grunnlag for utvikling av opplæringsprogram og manual som kan tas i bruk i etterkant av prosjektperioden. Oppstart av pilotgrupper for foreldre vil starte vår 2018 og avsluttes høst 2018. Vår 2019 vil vi evaluere prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Den som eier lidelsen er ikke nødvendigvis den som lider mest. Å være forelder eller en søsken til en som strever med spiseforstyrrelser er vanskelig. Det er et stort behov til støtte og hjelp for en gruppe mennesker som faller igjennom mye av den helsehjelpen som i dag tilbys. Utvikling av hjelp rettet spesifikt til foreldre vil forhåpentligvis bidra til å fremme kompetanser slik at risikoer knyttet til rollen som pårørende reduseres. Målgruppen for prosjektet var foreldrepar eller enslige foreldre som har barn eller ungdom med alle former for spiseforstyrrelse. En annen målgruppe var foreldre som skal drive foreldregrupper. Målsettingen med prosjektet var tredelt.- Vi skulle utvikle et støtte-og veiledningsprogram for foreldre som har barn med spiseforstyrrelser som er drevet av både foreldrene selv og av helsefaglig personer. – Å prøve ut en lukket Facebook-gruppe som kan bistå med støtte og veiledning for foreldre. – Å manualisere programmet og spre programmet nasjonalt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har utviklet et støtte og veiledningsprogram for foreldre som har barn med spiseforstyrrelser som er drevet av både foreldrene selv og av helsefaglig personer. Foreldre som deltar i programmet har deltatt i en lukket Facebook-gruppe. Resultater viser at Foreldrehjelpen fører til at foreldrene opplever seg sterkere i sin rolle, mindre konflikter i hjemmet, økt opplevelse som viktig støttespillere for sine barn, mindre isolasjon og økt motivasjon og håp om endring. På grunnlag av intervjuer og kommentarer i spørreskjema samlet vi svarene i noen overordnete kategorier: økt kompetanse, opplevelse av å bli sett og forstått, økt rollebevissthet, mindre tabu, skam og isolasjon og økt motivasjon og tro på endring. Programmet har blitt manualisert og er oppsummert i en veileder. Det har blitt utviklet et opplæringsprogram for foreldre som vil være kursledere. Det jobbes med å spre programmet nasjonalt, både via selvhjelpsorganisasjonene og egne kanaler.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

44

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført i perioden 2017-2019. I samarbeid med foreldrene selv har fagfolk ved Villa SULT utarbeidet et foreldreprogram som handler om at foreldre arbeider for å klare seg bedre og også bidra konstruktivt overfor sine barn med spiseforstyrrelse. Foreldre som skulle lede Foreldrehjelpen fikk opplæring om spiseforstyrrelser og gruppeledelse. Foreldrehjelpen er et tilbud for foreldre til barn med alle former for spiseforstyrrelser. Gjennom undervisning, diskusjon og øvelser ble deltakerne gitt anledning til å få økt kompetanse på spiseforstyrrelser, samt at det ble arbeidet med konkrete verktøy for å håndtere utfordringer knyttet til foreldrerollen. De deltok også i en lukket Facebook gruppe med fokus på støtte og veiledning under hele prosjektperioden. Deltakerne i pilotgruppene ble spurt om å evaluere underveis og i etterkant av prosjektperioden. Tilbakemeldinger fra foreldre som ledet gruppene og deltakere i gruppene har vært viktig med tanke på utforming av form, innhold og rammer til Foreldrehjelpen. Det var en eksplisitt målsetting å stimulere foreldre til å være mentorer for andre foreldre som strever. Således en kombinasjon av profesjonell hjelp og selvhjelp.

Resultater og resultatvurdering

Med prosjektet Foreldrehjelpen har vi nådd våre målsettinger. Foreldrehjelpen har gjort det mulig å utvikle et tilbud med sterkt fokus på mestring og handlingskompetanser som kan hjelpe foreldre til å ha håp og tro på bedring og endring. En tilbakemelding fra en mamma beskriver det slik: “Jeg har fått en utrolig god prat om spiseforstyrrelse og fikk en økt forståelse om hva min datter strever med. Jeg fikk mange gode ideer og råd til hvordan vi som pårørende kan komme videre i dette forløpet både fra andre foreldre og høre på kompetente og erfarne terapeuter.” Prosjektet har vært et nært samarbeid med foreldre til barn med spiseforstyrrelser. Det har blitt utviklet en brukerveileder som beskriver kursets innhold, form og tips til de som ønsker å etablere eller delta i Foreldrehjelpen og tips til tilpasninger for ulike former for spiseforstyrrelser (overspisingsproblematikk og anoreksi/bulimi).

Oppsummering og videre planer

Foreldrehjelpen er nå et etablert tilbud i Norge i regi av Villa SULT og støttes videre. Programmet kan tas i bruk ved hjelp av manualer av andre institusjoner som møter familier med spiseforstyrrelser som er tilgjengelig ved henvendelse til Villa SULT. Det er et konkret samarbeid med selvhjelpsorganisasjonene i Norge om å gjøre tilbudet tilgjengelig for deres medlemmer i samarbeid med fagfolk ved Villa SULT. Vi har en visjon om ekspanderer også til Familiehjelpen. Det fremtidige programmet ønsker å gi et tilpasset kurs i måltidsstøtte til familier samt integrere et søskentilbud i programmet.

Prosjektleder

Bente Sommerfeldt

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
FORELDREHJELPEN
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser, Villa SULT
Beløp Bevilget
2017: kr 399 080, 2018: kr 399 080
Startdato
31.07.2017
Sluttdato
01.08.2019
Status
Avsluttet