Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mange eldre, og særlig beboere på sykehjem, har av ulike grunner, begrenset med muligheter til å delta i kulturopplevelser. Dette gjelder spesielt gruppen som er rammet av demens. Med tilpasset kulturelt innhold fra Den norske Opera, Filharmonien og Oslo byarkiv, flytter prosjektet Fortellervegg derfor kulturopplevelsene inn på sykehjem, dagaktiviteter og andre steder der eldre er. Prosjektets målsetting er å gi beboere på sykehjem, samt brukere av dagsenter og dagaktivitetstilbud for personer med demens, et tilpasset kulturtilbud av høy kvalitet. Fortellervegg er i tråd med kvalitetsreformen Leve hele livet og Demensplan 2025, ved at prosjektet bidrar til kulturell aktivitet og meningsfulle dager for denne målgruppen Prosjektet videreføre og videreutvikle erfaringer fra forprosjekt Makroutstilling, gjennomført våren 2024. Her ble det utviklet et mobilt visningsrom som gjennom en touchskjerm gir tilgang til en kuratert samling filmer og aktiviteter med kulturelt innhold.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppen er eldre i Oslo , og særlig beboere på sykehjem, og brukere av dagtilbud og dagsenter. Innholdet tilpasses behovene for eldre, og særlig demensrammede. Vi vil også utvide til flere kommuner Fortellervegg består av en mobil visningskrok på 3m x 2m som enkelt fellesareal på sykehjem eller dagsenter. En touchsskjerm lar brukerne velge kulturelt innhold, og har enkelt brukergrensesnitt. Den er lett å bruke både for pleiere som leder erindringsstuder, beboere og brukere alene, eller sammen med pårørende. Det medfølger et hefte med forslag på aktiviteter og samtaletema. Tilbakemeldingene etter forprosjektet er svært positive. Fortellervegg ble brukt aktivt både i erindringsstunder, og av brukerne selv, men det kom ønsker om fler innholdspakker. At aktører utenfor forprosjektet tok kontakt for å få besøk av Fortellervegg viser at det er etterspørsel. I prosjektet vi nå søker støtte til skal det være to aktiviteter: Aktivitet 1: Utvide innhold. Vi skal øke det kulturelle innholdet på Fortellervegg med filmer som viser kuraterte utdrag fra forestillinger ved Den Norske Opera og Ballett, fra Oslo filharmonien. Vi skal også utvide forprosjektets tilbudet av filmer fra Oslo på 1950-80-tallet med fler filmer fra Østlandet. Der mulig skal det legges inn tekster på alle filmene. Måloppnåelse er når de nye tilbudene er tilgjengelig på Fortellervegg Aktivitet 2: Gjennomføre besøk på 16 institusjoner kommune. Fortellervegg skal besøke 16 sykehjem, sykehjem og dagaktiviteter, og være på hvert sted i i tre uker. På institusjon henter vi erfaringer ved å delta i erindringsstudner og snakke med pleiere og beboere. Brukererfaringene er utgangspunkt for løpende forbedringer og justeringer i Fortellervegg. Måloppnåelse er når den har besøkt 16 institusjoner. Fortellervegg har ikke etiske- eller personvernsutfordringer. Forventede utfordringer som kan skje er tekniske vansker, men gjennom forprosjektet har vi utviklet rutiner for å løse slike.
Antall deltakere
900
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Kultur gjør frisk, og erfaringene fra forprosjektet viser at med Fortellervegg vekkes erindringer hos eldre og demensrammede. Erindringer fra eget liv skaper lykkefølelse, gir selvrespekt og styrke identiteten. Dette er viktig for å heve livskvaliteten til den enkelte, og møter målene om et aldersvennlig Norge, Demensplan 2025, samt aktivitet og fellesskap i Meld. St. 15 (2017.2018) Leve hele livet. Forprosjektet viser også at ved å dele det kulturelle innholdet på Fortellerveggen, styrkes relasjonene mellom beboeren, og pårørende og pleiere. Heftet med forslag til samtaletema og aktiviteter knyttet til innholdet bidrar til dette. Det kan hjelpe som utgangspunkt for spontane samtaler og opplevelser mellom pårørende og beboer, men også bidra i organiserte aktivitetsstunder. Fortellervegg er også en lavterskel aktivitet for beboerne alene, eller sammen med pårørende og besøkende. I forprosjektet ble det gjennomført 244 unike avspillinger av innholdet på de tre institusjonene som deltok. Dette er tilsammen ca 40 timer visningstid. Hoveddelen av denne tiden ble den brukt av beboere enten alene, eller sammen med andre beboere, men mest sammen med pårørende og besøkende. Den var også utgangspunkt for flere organiserte aktivitetsstunder ved hvert sykehjem. Med flere sykehjem, dagsenter og dagtilbud som får oppleve Fortellervegg, og med mer variert kulturtilbud å velge mellom, forventer vi både mange flere avspillinger, og også at mange flere får oppleve kulturtilbudene.
Plan for gjennomføring
Oslo byarkiv, Den Norske Opera og Ballett og Oslo filharmonien, med bistand fra Tidvis utvikling AS, skal utvikle innhold til Fortellervegg, samt heftet med aktiviteter og informasjon om temaene til hjelp for pleiere og pårørende når Fortellervegg brukes. Tidvis skal også utvikle det tekniske brukergrensesnittet, og bistå i filmredigering og teksting olg. Helseetaten v/ Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT Oslo) og brukertestes av representanter fra Nasjonalforeningen – Oslo demensforening bistår med demensfaglig rådgivning og testing av innholdet, brukergrensesnitt og helheten av Fortellerveggen. Sykehjemsetaten i Oslo kommune bidrar også med kompetanse og deling av informasjon. Sykehjemmene som Fortellerveggen besøker bidrar gjennom å avholde fortellerstunder, og daglig bruk og tilrettelegging av bruk for beboere og pårørende. De bidrar også ved å gi dele sine erfaringer med Fortellerveggen i hverdagen. Tidvis utvikling AS har ansvar for å transportere og rigge Fortellervegg, og gi brukerstøtte til besøksstedene. Tidvis skal også gjennomføre minst en aktivitetsstund på hvert sted, og gi opplæring til pleierne. Tidvis har ansvar for den tekniske utviklingen og implementeringen, samt vedlikehold.