Frivillig helse på grensen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I august 2023 mottar Halden Røde Kors ny beredskapsambulanse til 1,4mill, finansiert av andre stiftelser/banker/bedrifter og egne midler. Dette er første nye frivillige ambulanse i Østfold siden 1976. Vår gamle ambulanse var i aktiv tjeneste både på Utøya og Gjerdrum og hadde 59 ambulanseoppdrag i 2022. Vi har i dag 6 godkjente ambulansepersonell, og ca. 10 instruktører. Med 30.000 innbyggere i Halden som ligger i landstoppen på utenforskap og sosiale utfordringer for barn og unge, samt landbrukskommunen Aremark med 1300 innbyggere ønsker vi å styrke den frivillige beredskapen på grensen. Halden Røde Kors har skriftlig beredskapsavtale med kommunene og i tett kontakt med politikere og administrasjon. Vi har 3 hovedmålsetninger som vi skal oppnå med prosjektet: 1. Verve nye ambulansefrivillige med motiverende virkemidler, og gjennom det styrke samfunnsberedskapen for livstruende hendelser. Sørge for lavere turnover blant frivillige gjennom godt utstyr og samfunnsbehov. 2. Trygt lokalsamfunn, vise og lære bort enkel førstehjelp gratis på ulike stands og tilstelninger, mest for barn, men også voksne. 3. Gjøre prosjektet til varig virksomhet. Populære og behovsrettede aktiviteter med profesjonelt utstyr beholder de frivillige over lengre tid, og gir både stolthet og utholdenhet.

Aktivitet/tiltak/metode

For å oppnå målene har vi delt aktivitetene i tre: a) opplæring av nye frivillige, b) motivere og beholde frivillige for bedre lokalberedskap og c) førstehjelpsopplæring av lokalbefolkningen. a) Rekruttere og gi opplæring til 8 nye frivillige førstehjelpere. Røde Kors arrangerer jevnlig ambulansekurs som våre frivillige kan delta på, men lokalforeningen (LF) må selv dekke kursavgiften. Krav for deltakelse er bestått grunnutdanning i Hjelpekorpset (80 kurstimer) og NAKOS teoriprøve. Kurset er på 120t, i tillegg er det opplæring lokalt i etterkant som LF har god erfaring med. b) For å motivere og beholde frivillige må vi ha viktige og motiverende oppgaver utenom redningsaksjoner. I tillegg skal vi jobbe for at både frivillige som gir førstehjelpsopplæring og deltakere (c) skal oppleve det er både gøy og spennende, arrangere studietur til Europas største frivillige amb-tjeneste. c) Vi vil gi førstehjelpsopplæring av lokalbefolkningen gjennom: – Oppsøke og tilby førstehjelpsmotivasjon for barnehager og barneskoler der ambulansen skal være blikkfang og bruke “Henry” som er laget for undervisning av barn. – Oppsøke og tilby ansatte i skoler/barnehager og øvrige ansatte i Halden/Aremark kommuner ulike kurs i førstehjelp og bruk av hjertestarter. Evaluering: Prosjektet skal evalueres hvert halvår, Østfold Røde Kors har et eget frivillig utvalg med deltagelse fra lege på sykehuset samt politiet. Målet er at erfaringene fra dette prosjektet kan benyttes av andre hjelpekorps i Østfold. Sikkerhet: Røde Kors har strenge nasjonale tiltak for personvern og egne forsikringer for både frivillige og deltagere. Risikofaktorer med tiltak: 1. Vanskelig å rekruttere frivillige. Lokalavisen har lovet å bistå oss gratis med god markedsføring. I tillegg vil vi selv bruke ulike sosiale medier. 2. Vanskelig å rekruttere deltakere til førstehjelpsopplæring. Et av formålene med prosjektet er å teste hvordan vi kan gjøre det mest mulig spennende, slik at man blir anbefalt videre.

Antall deltakere

400

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Konkrete leveranser av prosjektet er: – Vervet 8 nye frivillige, motivere eksisterende til videreutdanning. – 10 frivillige har gjennomført kurs “avansert førstehjelp” som er nødvendig for å være med i den frivillige ambulanseberedskapen. – 16 sertifiserte frivillige i Halden Røde Kors Hjelpekorps sin ambulansetjeneste. – Minst 24 aktive frivillige i Halden Røde Kors Hjelpekorps – Leverer motiverende førstehjelpsopplæring for barn, unge og voksne – Besøkt 14 skoler og barnehager, og økt deres forståelse for hva slags førstehjelp man kan utøve som barn og motivere barn til å gjennomføre lengre kurs når de blir eldre. – Gitt 150 ansatte i skoler/barnehager og øvrige ansatte i Halden/Aremark kommune ulike kurs i førstehjelp og bruk av hjertestarter. – Ressurser til å gi god og oppdatert beredskap i nærmiljøet ved idrettsstevner, konserter, russetreff osv. (betalte oppdrag). – Tilby frivillig ambulanseberedskap til samfunnet. Vi har avtale med sykehuset, politi og andre etater. – Ca. 2000 frivillighetstimer (tilsvarer 2 årsverk) brukt i prosjektet. Kombinasjonen av å styrke laget med flere frivillige, i kombinasjon med nytt utstyr vil kunne øke kapasiteten til Hjelpekorpset i Halden. Ved å være synlige i lokalbefolkningen gjennom opplæring i førstehjelp, vil vi fremme stolthet og motivasjon til å dele ferdigheter man har tillært seg og styrke beredskapen lokalt for livstruende hendelser. Videre vil vi med et styrket lag få økt kapasitet til å ta på oss betalte oppdrag som kan være med å sikre vedlikehold av utstyr og midler til kursdeltakelse for nye frivillige etter prosjektets slutt.

Plan for gjennomføring

Ny ambulanse, ansvarlig: Jørg Ziemann og Jonas Andersen. Vi mottar ny ambulanse og innkjøpt utstyr september 2023. Nye frivillige, ansvarlig: Ida Gundersen og Tore Trollbu. Markedsføring av hjelpekorpset i ulike medier og stands for å rekruttere nye frivillige vil skje august 2023/24 og april/september 2024. Selve utdanningen av nye frivillige ambulansepersonell vil skje i to puljer, totalt 8 i prosjektperioden. De siste 4 blir ferdig utdannet først sen høst 2025, men omfattes av prosjektet. Utdanning tar ett år å gjennomføre inkl. opplæring lokalt. Motivasjon frivillige, ansvarlig: Ida Gundersen og Jørg Ziemann. Studietur til Hamburg Røde Kors, er ment å gi motivasjon, nye ideer og erfaringer fra Europas største frivillige organisasjon innen førstehjelp og ambulanse. Opplæring og samarbeid med profesjonelle aktører (ambulansetjenesten Sykehuset Østfold og politiet). Gjennomføre felles øvelser som styrker tilhørighet og samhold. Mål er et stabilt tall på 24 aktive frivillige. Opplæring førstehjelp til lokalbefolkningen, ansvarlig: Tore Trollbu. Markedsføring til barnehager og barneskoler starter februar 2024 og fortløpende gjennom resten av perioden. Vi vil utarbeide avtale og planlegge som en semesterplan, med bistand fra Halden og Aremark kommune. Avtale og markedsføring til ansatte i Halden og Aremark kommune, ansvarlig: Øyvind Bruflat. Vi forventer første opplæring september 2024. Styrket beredskap, ansvarlig: Ida Gundersen og Jonas Andersen. Gjennomføre ambulanseoppdrag fra Sykehuset Østfold i hele perioden, og holde lokale beredskapsøvelser for å å være forberedt på små og store hendelser. Evaluering, ansvarlig: prosjektgruppen Prosjektgruppen vil hvert halvår evaluere prosjektet, motivasjonsfaktorer og finne læringspunkter som kan forbedres.

Prosjektleder

Øyvind Bruflat

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Frivillig helse på grensen
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2023: kr 150 000, 2024: kr 25 000, 2025: kr 25 000
Startdato
15.08.2023
Sluttdato
15.06.2025
Status
Under gjennomføring