Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Unge asylsøkere og flyktninger er en svært sårbar gruppe med begrensede muligheter for å delta i samfunnet på lik linje med annen ungdom. Mange føler seg ensomme, fremmedgjort og kjenner på håpløshet. Dette innebærer tung psykisk bagasje, utfordringer mht. skole/jobb, egne nettverk, m.m. For asylsøkerne kommer også frykt for utsendelse. I tillegg kommer utfordringer ifm. endringer i tenårene. Våre erfaringer med aktiviteter for ungdom, viser at Gatemegling er godt egnet til å jobbe med målgruppen for prosjektet, og er med på å fremme psykisk helse, mestring og et positivt selvbilde.
Målsetting for prosjektet
Gi målgruppen redskaper til å mestre sin livssituasjon bedre, styrke deres livskvalitet & bidra til økt deltagelse. Skape sosial møteplass hvor målgruppen møter andre ungdommer Øke bevissthet rundt egne følelser, tanker og handlinger Øke kompetansen i å takle konflikter på en konstruktiv måte
Målgruppe
Unge asylsøkere og flyktninger 15 – 18 år bosatt på Hvalstad mottak og Dikemark mottak (Asker); og Volla, Granveien, Solvangen og Skogveien bosenter (Skedsmo)
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet er et delprosjekt i den etablerte aktiviteten Gatemegling. Gatemegling er et helhetlig opplæringstilbud i konflikthåndtering for ungdom, som har som mål å styrke ungdommene i å takle egne og andres konflikter på en konstruktiv måte. Prosjektet består av interaktive workshops spesielt tilpasset målgruppen, hvor man i mindre grupper tar opp temaer som berører ungdommene. Andre ungdommer inviteres, for å skape sosiale møteplass på tvers av ulik bakgrunn. År 1: mottak i Asker År 2: bofellesskap i Skedsmo Prosjektleder har koordinerende & faglig ansvar i hele prosjektperioden (kontakt med frivillige, samarb.partnere og deltakere, planlegging av faglig innhold, admin. arbeid, m.m.). Frivillige gjennomfører aktivitet & rapporterer til prosjektleder Hovedmål: gi målgruppen redskaper til å mestre sin livssituasjon bedre, styrke deres livskvalitet og bidra til økt deltagelse og tilhørighet. Antall personer i målgruppen : 40 Totalt antall i Norge: 320 Måle effekten : Deltagerne: evalueringsskjemaer som måler hovedmålet Frivillige: kvalitativ og kvantitativ rapport Samarb.partnere: muntlige og skriftlige tilbakemeldinger som måler nytteverdien av prosjektet ihht. kriteria som er viktige for samarbeidspartnere og deltagerne
Fremdriftsplan for prosjektet
Juli 2017 – juni 2018 Høst: kartlegging kursing av frivillige rekruttering av deltagere workshop Hvalstad Vinterfest Vår: Erfaringsutveksling Planlegging Workshop Dikemark midtveisevaluering Juli 2018 – juni 2019 Høst: Planlegging ihht. læringspunkter i evalueringen Introworkshop bofellesskap Skedsmo Vinterfest Vår: Søke alternativ finansiering Erfaringsutveksling Planlegging Workshop bofellesskap Skedsmo Evaluering av prosjektet
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunn for prosjektet: Akershus Røde Kors’ prosjekt Gatemegling for unge flyktninger 2017-2019 ble utarbeidet med bakgrunn i unge asylsøkeres og flyktningers livssituasjon, nemlig en hverdag preget av usikkerhet og psykiske belastninger. Målsetting og målgruppe: Hovedmålet med prosjektet var å gi ungdommene i målgruppen redskaper til å mestre sin livssituasjon bedre, styrke deres livskvalitet og bidra til økt deltagelse og tilhørighet. Prosjektet hadde som mål å nå 40 personer i målgruppen. Hovedmålgruppen til Gatemegling for unge flyktninger var unge asylsøkere og flyktninger mellom 15 og 18 år. I tillegg hadde prosjektet en sekundærmålgruppe, som er annen ungdom i lokalmiljøet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi kan konkludere med at målene for prosjektet har blitt oppnådd. Tilbakemeldingene vi har fått vitner om at ungdommene i prosjektet har fått redskaper til å mestre sin livssituasjon bedre, fått styrket livskvalitet og vi har bidratt til økt deltagelse. Samtidig skapte prosjektet en møteplass hvor unge asylsøkere og flykninger kunne møte andre ungdommer og etablere en positiv tilhørighet. Deltagerne har fått økt bevissthet rundt egne følelser, tanker og handlinger, og blitt styrket i å takle egne og andres konflikter på en konstruktiv måte.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
70
Prosjektgjennomføring/Metode
Metoden i Gatemegling: hver økt inneholder rollespill, praktiske øvelser, lek, teori og refleksjon. Strukturen er introduksjon, innsjekk, hoveddel, avslutning og utsjekk. Vi starter og avslutter i ring. Høsten 2017: Hvalstad asylmottak, skreddersydde drop-in verksteder en gang i uken over fire uker med Røde Kors. Interne og eksterne tolker, fire språk. Prosjektleder,to frivillige gatemeglere var ansvarlige. Temaer : bli kjent, hvordan vi vil ha det sammen, mitt trygge sted og hva drømmer jeg om?. Vinterfest på Fangene på fortet. 60 ungdommer. Våren 2018: prosjektet forskyves 1/2 år. Høsten 2018: Dikemark asylmottak, bosatt flyktningungdom og Asker Røde Kors invitert til gatemeglingsverksted, to helger. Tolv ungdommer deltok . Prosjektleder veiledet, erfarne gatemeglere gjennomførte. Røde Kors Ungdom tilrettela. Øvelser fra Gatemegling . Våren 2019: ungdom i Skedsmo. Samme metode som over, en helg. Elleve deltagere. Aktivitet i Oslo Klatrepark: 23 deltok Høsten 2019: drop-in skreddersydd verksted, Sommerleir for ungdom (5 dager). 27 deltagere, flest flyktningungdom. Fire erfarne gatemeglere, inkludert prosjektleder. Dag 1:innføring i Gatemegling, så fokus på sjiraffspråk.
Resultater og resultatvurdering
Resultatene fra deltagerne som rapporterte på spørreundersøkelsen vi sendte ut viste at: Alle: – forstår bedre hvordan en konflikt kan oppstå / utvikle seg – er flinkere til å lytte – forstår bedre hvordan andre tenker og føler – er blitt flinkere til å håndtere sinne – synes det var lærerikt og at innholdet var lett å forstå – følte seg trygge og inkludert i gruppen – følte seg sett og hørt av instruktørene – er fornøyd med verkstedet På spørsmål om det viktigste de har lært, svarte de: Hvordan avverge/løse konflikt. Bruke det til å hjelpe andre og meg selv. Hvordan håndtere konflikter og bedre forstå hvorfor sinne oppstår. Dette er viktig for meg fordi jeg mener at dette kommer til å hjelpe meg med å havne i færre konflikter. At alle har forskjellig utgangspunkt på hvordan vi ser på en situasjon. Det viktigste for meg var å lære å anerkjenne sinne triggere. Og skjønne at andre har de og. (…) å være positive og reagere etter at jeg kjenner til situasjonen. Sjiraffspråk.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet startet med bakgrunn i våre erfaringer med målgruppen og aktiviteten Gatemegling. Gjennom fire interaktive workshops fikk unge asylsøkere og flyktninger redskaper til å håndtere konflikter. Vi holdt to sosiale aktiviteter og flere kompetansehevende tiltak for frivillige. Målene for prosjektet er nådd. Prosjektet ble tilpasset underveis for å kvalitetssikre aktiviteten. De viktigste justeringene var at prosjektleder tok en større rolle, skreddersydde program og tettere samarbeid med andre Røde Kors aktiviteter. Prosjektet videreføres ikke grunnet tilbud i eksisterende aktiviteter.