Gode råd er grønne 2 med ny og oppdatert kunnskap

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Dette prosjektet om hvilke planter som kan brukes av allergikere er etterspurt både av fagfolk og legfolk. Dagens målgruppe søker kunnskap digitalt, og det er her vi må dele vår kunnskap om hvilke allergivennlige planter vi kan omgi oss med. Prosjektet er rettet mot foreldre, ungdom, familie, lærere, helsepersonell, gartnere og blomsterhandlere. Tilbakemeldingene NFBIB får er mange. Det er et sterkt ønske om at boken nå må oppdateres til dagens kunnskap. Den kunnskap som vi delte bredt i 2005 med Gode råd er grønne (finansiert av Stiftelsen H&R), er forsvunnet fra dagens målgruppe. En ny generasjon er kommet til, og arbeidet må gjentas og nå ut. Målet er at alle skal ha glede av kunnskapen, enten du skal bruke den for deg selv, din familie og dine gjester eller i ditt arbeid, i din planlegging og utforming av private og offentlige bygg, boliger, skoler, barnehager og i helseinstitusjoner. Fokuset er planter som vi KAN omgi oss med, vi vil også omtale giftige planter og planter som kan skape reaksjoner på hud og i luftveier, og gi et bilde av planter som både er til glede og til besvær. Mange spør om allergi mot krydder og urter. Det vil vi også inkludere og ellers ha økt fokus på spiselige planter. Kunnskapen om hvilke planter som gir allergiutfordringer, er viktig å få med.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi presiserer at boken Gode råd er grønne er den eneste i sitt slag (i Europa). Vi blir vi jevnlig konfrontert med råd som foreldre har mottatt av «fagfolk». Disse rådene har ofte ingen rot i faktakunnskap og baserer seg utelukkende på tro. Dette skaper forvirring og feilinformasjon. I tillegg til både NAAF og NFBIBs nettsider brukes media for å nå ut til målgruppen (i gang desember 2023). Målgruppen er hele befolkningen, både beslutningstakere, helsepersonell, pedagoger, institusjoner, sykehus, skoler, barnehager og ikke minst familier som selv er berørt av allergi og overfølsomhet. Utfordringene ligger i manglende kunnskap, feilinformasjon og myter om hva som er allergivennlig. Myter som har satt seg fast både hos fagfolk og befolkning kan ta tid å “ta livet av”. Disse utfordringene møter vi med fakta og spredning av god og riktig kunnskap. Prosjektets er solid og omfatter bred kompetanse, samt at NFBIBs styre også er med i arbeidet og kvalitetssikringen. Arbeidsgruppen vil arbeide løpende med prosjektet via nettbaserte møter, samt noen fysiske møter og hagebesøk. I tillegg vil prosjektets resultater prøves ut sammen med NAAFs rådgivere/brukere. Underveis vil vi legge ut enkelte emner på Facebook/nettside for å teste ut informasjonen. Arbeidsformen er å gå dypt inn i ny kunnskap om planter og deres egnethet for allergikere og duftoverfølsomme. Samt at vi må vurdere deres giftighet da vår største målgruppe er barn. Biodiversitet og dens vurdering er noe vi må forholde oss til i vår tid. Måloppnåelsen er at brukergruppene får den informasjon som de trenger, både legfolk og fagfolk. Dagens digitale plattformer gir mulighet for tilbakemeldinger og dette vil bli brukt flittig av NAAF og NFBIB. I tillegg kommer vår spørsmål/svar-tjeneste. I prosjektets sluttfase vil vi gi et Webinar om temaet der publikum kan komme med spørsmål. Det vil være en konkret måte å vurdere om prosjektets resultat svarer til målene og gir den ønskede måloppnåelse.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil bidra med: • Å gjøre kunnskapen om blomster, busker, trær og deres betydning for allergi/overfølsomhet, tilgjengelig i digital form • Dele praktiske tips for å skape et godt grønt og helsevennlig innemiljø for alle, ikke minst for barnefamilier • Dele faglige råd til planlegging av allergivennlige private og offentlige miljøer, hjem, barnehager og skoler slik at miljøene blir tilgjengelig for personer med allergi/ overfølsomhet som hjelp til universell utforming. • Omtale ny kunnskap og nye planter som er kommet til siden den første utgivelsen i 2005 • Gi inspirasjon og ideer til hva vi kan velge for å skape et godt grønt miljø for alle. • Det er et økt fokus på at grønne vekster inne er sunt og luftrensende, men kunnskapen om hvilke planter dette gjelder, må komme bedre frem. • Hvilke spiselige planter og krydder er risikable/trygge for allergikere og barn? • Biodiversitet og bærekraft er viktige tema i 2023. Hvordan forholder vi oss til temaene? Kan biodiversitet og allergi forenes? Som med den første boken i 2005 forventer vi helt klart at fagpersoner, offentlige myndigheter, utdanningsinstitusjoner, helseinstitusjoner, skoler, barnehager og private tare til seg den nye kunnskapen og omsetter den i praksis. Dette er ingen drøm men realitet, det så vi i årene etter 2005. Og det er et helt tydelig mål om at dette også vil oppnås med dette prosjektet. Media er allerede interessert i arbeidet med oppdateringen av Gode råd er grønne (desember 2023) Kunnskapen som vi delte i 2005 bredte seg langt utover våre landegrenser. Et merkbart og tydeligresultat var at Standard Norge også tok kunnskapen inn i Standard NS 110005:2011. Det offentlige Norge viser fortsatt til denne standarden. Utfordringen med biodiversitet er kommet til siden, og den vil vi ta tak i.

Plan for gjennomføring

Legge ut den gamle boken Gode råd er grønne – digitalt Arbeidet er startet opp og er forventet ferdig tidlig i 2024. Pollenforsker og prosjektleder er ansvarlig for arbeidet. Kvalitetssikre ny kunnskap av bokens innhold om planter og pollen. Hele prosjektgruppen utarbeider dette. Et spesielt ansvar har Marianne Bjerke, Finn Levy og Hallvard Ramfjord. Kvalitetssikre nye kapitler om krydder, urter og biodiversitet. Hele prosjektgruppen utarbeider dette. Et spesielt ansvar har Hallvard Ramfjord, Finn Levy og Marianne Bjerke. Gjennomføre to arbeidssamlinger med arbeidsgruppen. Prosjektleder har et eget ansvar for å samle arbeidsgruppen fysisk, samt holde arbeidsflyten levende. Besøke aktuelle hager som kan vise Gode råd er grønnes virkelighet i praksis. Her har pollenforsker, prosjektleder og blomsterdekoratør et spesielt ansvar. Fremskaffe nye foto der det er behov. Her har prosjektleder, blomsterdekoratør og fotograf et spesielt ansvar. Illustrere situasjoner, årstider, begivenheter med bokens intensjon om allergivennlig blomsterpynt og dekorering. Her har blomsterdekoratør og fotograf et spesielt ansvar. Arbeidet vil være løpende i 2024 og 2025 og følge årstidene og jul, påske, pinse, 17. mai osv. Det digitale arbeidet vil også være løpende. Dokumenter vil legges ut etter hvert som de er kvalitetssikret og redigert ferdig. I prosjektets siste fase vil det arrangeres Webinar for målgruppene. Det vil være en konkret måte å erfare/måle om vi har dekket behovet for oppdatering og den bredden som prosjektet har som mål å formidle om allergivennlig inne- og uteplanter.

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Gode råd er grønne 2 med ny og oppdatert kunnskap
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 165 000, 2026: kr 35 000
Startdato
31.03.2024
Sluttdato
31.03.2026
Status
Under gjennomføring