Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Hjertesirkler er et lavterskeltiltak mot emosjonell isolering og ensomhet. Tiltaket gir deltagerne mulighet til å føle ekte tilkobling til andre mennesker, gjennom sårbarhet og autentisitet. Disse egenskapene utruster deltakerne med evnen til å bygge dypere relasjoner, føle en sterkere tilhørighet og være delaktig i et felleskap. Selv om vi er i ulike aldere, kjønn, etnisitet og kulturelle bakgrunner, ser vi at vi har mer til felles enn ulikheter, og at vi som oftest står i de samme følelsene. Tiltaket motvirker derfor polarisering. Hjertesirkler så langt har hatt en massiv oppslutning, med fulle sirkler og ventelister. Humanistene stiller med en egeninnsats gjennom prosjektledelse, koordinering og opplæring av de frivillige som holder sirklene, men har ikke egne prosjektmidler til finansiering av lokalleie, bevertning og markedsføring. Tiltaket er forankret i frivillighet og fellesskap. Prosjektet viser et behov for vekst, hvor vi har truffet en nerve i samfunnet og mange mennesker søker til tiltaket. Det er derfor viktig å generere oppmerksomhet i media rundt behovet for slike initiativer, samt å knytte relasjoner til potensielle samarbeidspartnere. Videre er målet å utvide tilbudet til å omfatte flere byer enn Oslo, slik at Hjertesirkler kan bli et landsdekkende tilbud.
Aktivitet/tiltak/metode
En hjertesirkel er en delesirkel, hvor vi oppriktig deler hva vi har på hjertet. En snakker, mens de andre aktivt lytter. Aktiv lytting betyr at vi gir vår oppmerksomhet med respekt og empati. Det er ikke påkrevd å dele, men du må aktivt lytte. I hjertesirkelen møter frivillige deg for å skape et inkluderende miljø og vi oppfordrer deltakere til å hjelpe til med det praktiske. Slik skaper man fellesskapsfølelsen. Vi vil gjennomføre 38 Hjertesirkler: 24 i Oslo, 7 i Bergen, 7 i Trondheim. På 13 frivilligsamlinger lærer vi opp frivillige i å holde sirkler, samt evaluering. Under opplæringen lærer de det praktiske ved lokalet, bakgrunn/strukturen av sirkelen, hva de skal si (retningslinjer og føringer), potensielle ubehagelige situasjoner og hvordan håndtere dem, samt vi går i dybden på hva autentisitet er. Prosjektlederne vil holde de første to sirklene i alle byer og frivilligsamlinger. Flere frivillige rekrutteres blant deltakerne i nye sirkler. Vi har allerede de første frivillige i Oslo, Bergen og Trondheim. Fordi Hjertesirkler skaper en sterk fellesskapsfølelse, vi jevnlig oppfordrer deltakere til å bidra og vi ikke krever mye tidsmessig innsats er vår erfaring at rekrutering av frivillige er enkelt. Hver samling rommer 30 deltakere, delt inn i 3 sirkler på 10 personer, hvor en er sirkelholder/frivillig. Dette betyr at 38 Hjertesirkler vil nå 1140 deltakere, hvorav 114 er frivillige. Potensielle utfordringer inkluderer lav deltakelse og håndtering av følelsesmessige utfordringer under øktene. Våre frivillige blir opplært i å håndtere slike situasjoner, og retningslinjene understreker at Hjertesirkler ikke er terapeutiske og fokuserer på konfidensialitet og aktiv lytting. Deltakerne informeres om disse retningslinjene før hver økt, og samtykke er nødvendig for deltakelse. En grundig markedsføringsstrategi og ivaretakelse av fellesskapsfølelsen vil bidra til tilstrekkelig deltakelse.
Antall deltakere
1140
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Hjertesirkel fremmer bedre psykisk helse, livskvalitet og sosial deltakelse gjennom å gi deltakere forutsetninger for dypere relasjoner. Det er et både forebyggende og behandlende tiltak mot ensomhet, og går rett til kjernen av problemet – mangel på autentiske relasjoner og felleskap. Ved at det er lavterskel og ikke-terapeutisk, gir det mulighet for at flere tør å oppsøke tilbudet. Dette ser vi gjenspeiles i våre påmeldinger, oppmøte og ventelister. Prosjektet vil gjøre tiltak tilgjengelig for en stor gruppe mennesker og bygger strukturen for at Hjertesirkler kan fortsette å vokse i fremtiden. Idéen er at enkeltindivider kan starte opp tiltaket i sitt nærmiljø, gjennom våre instrukser, kursing og oppfølging. Når man kjenner lokalmiljøet er det ofte mulig å leie lokaler gratis, f.eks kommunens lokaler. Prosjektet skaper også nok aktivitet og synlighet til at vi kan skape et stort felleskap av frivillige, nå ut til aktuelle deltakere, utvide Hjertesirkler nasjonalt og skape oppmerksomhet rundt lavterskeltilbud som bekjemper ensomhet. Denne oppmerksomheten vil ha ringvirkninger for fremtiden til Hjertesirkler-prosjektet ved å bistå med økt deltakelse og samarbeidspartnere som kan bistå med finansieringen. I løpet av prosjektperioden vil vi ha nådd målet med å bygge opp et felleskap med 1140 deltakere i løpet av 38 hjertesirkler (720 i Oslo, 210 i Bergen og 210 i Trondheim). Vi vil også ha rekruttert 28 faste frivillige med opplæring gjennom 13 frivilligmøter. Gjennom lokale og nasjonale markedsføringskampanjer vil vi ha skapt oppmerksomhet rundt ensomhet og viktigheten av lavterskeltilbud som Hjertesirkel i å bekjempe slike viktige samfunnsproblemer.
Plan for gjennomføring
Hele prosjektperioden: – gjennomføre 38 Hjertesirkler og generell markedsføring – knytte kontakt med nye frivillige og oppfølging av deltakere – gjennomføre 13 frivilligsamlinger Q2 2024 – Fastsette fremdriftsplan/datoer for hjertesirkel – Utforme digitale instrukser og holde pilotkurs frivillige – Utarbeide markedsføringsstrategi – Booking lokale og nødvendig innkjøp av rekvisitter – Planlegge ekspandering til Trondheim og Bergen – Booke reiser og lokale, samt knytte kontakt med de første frivillige Q3 2024 – holde 3 kurs frivillige Oslo – Første 4 Hjertesirkel i Bergen og Trondheim – Knytte kontakt med nye frivillige og samarbeidspartnere – Evaluere ekspanderingen – Planlegge markedsføring/media-kampanje Q4 – Lansere markedsføring/media-kampanje Q2 2025 – Rapportere resultater til tilskuddsorganisasjoner og samarbeidspartnere. – Gjennomføre siste frivilligsamling for evaluering av måloppnåelser og læringsmuligheter for videreføring av hjertesirkel Ansvarsområder: Samaj: Prosjektleder, utvikling av prosjektet, opplæring av frivillige, markedsføring og kommunikasjonsstrategi. Anna Høifødt: Koordinering av frivillige, deltakeroppfølging, etablering av samarbeidspartnere, tilskuddssøknader og rapportering, samt generelt ansvar for fellesskapet. Rådet for psykisk helse: prosjektplanlegging og synesliggjøring av hjertesirkel. Frivillige: Delta på opplæring og møter, oppmøte på hjertesirkler, og oppfordres til å delta på frivilligmøter for felleskap og problemstillingsdiskusjoner.