Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ideen kom da en gjeng synshemmede ungdommer kom til oss i Barne- og ungdomsavdelingen og etterspurte en slik bane ved våre sommerleirer. De hadde fått testet tilsvarende bane, og var veldig positive. Vi leide en bane til sommerleirene i 2017, og dette var et svært populært tilbud. Vi ønsker derfor å ha tilbudet permanent.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å bygge en tilrettelagt fussballbane som vil vare i mange år, og som barn, unge og unge voksne kan bruke for å oppnå idrettsglede og samspill i et spill som fungerer spesielt godt for synshemmede, men også for synshemmede og seende sammen. Da med hjelp av blindfold.
Målgruppe
Primært blinde eller svaksynte barn og unge som er på opphold på senteret, men banen vil være åpen for alle senterets brukere samt beboerne i nærområdet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
400
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Grunnarbeid og selve byggingen gjennomføres av innleid kontraktør. Eidsvoll Rotary Syd bistår oss med 100 dugnadstimer til grunnarbeid og rydding av området. Jan Helge Svendsen er senterets aktivitetsleder, og vil stå for all prosjektledelse under prosjekteringen. Både mot innleide håndverkere og frivillige. Jan Helge er ansvarlig for vedlikehold av alt aktivitetsutstyr til barn og unge, og vil følgelig også sørge for godt vedlikehold av fussball-banen slik at den kan fortsette å være et godt tilbud i flere år fremover.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar – Mars: Alle bestillinger og avtaler med entreprenør April: Grunnarbeid og rydding av aral Mai: Bygging av banen Juni: Ferdigstilling. Banen skal være klar til leirstart ved st. Hans
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Vi ønsket å bygge en tilrettelagt foosballbane/binge som vil vare i mange år, og som barn, unge, unge voksne og hele familier kan bruke for å oppnå idrettsglede og samspill i et ballspill som fungerer spesielt godt for synshemmede, men også for synshemmede og seende sammen. Dette blant annet fordi spillet foregår med blindfold og derfor ingen som ser noen ting.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Oppsatte effektmål ble nådd i overveldende stor grad. Idrettsglede og fysisk utfoldelse ble av barn, ungdommer, unge voksne, voksne, hele familier og eldre oppnådd i høy grad. Vi planlegger å arrangere turneringer i årene fremover, og vi føler oss ganske sikre på at ballbingen vil fortsette å kunne gi glede til både funksjonshemmede og funksjonsfriske i mange år.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
800
Prosjektgjennomføring/Metode
Grunnarbeidet og selve byggingen ble gjennomført av innleid kontraktør, og det ble lagt ned omtrent som planlagt; 100 dugnadstimer til grunnarbeidet og ryddingen av området før selve byggingen startet. Jan Helge Svendsen som er senterets aktivitetsleder sto for all prosjektledelse under prosjekteringen.
Resultater og resultatvurdering
Human Foosball fremmet samspill, mestring og er en aktivitet funksjonshemmede og funksjonsfriske kan gjøre sammen, fordi alle spiller med blindfold og derfor stiller helt likt med hensyn til å ikke se noen ting. Når utøverne spilte ble alt synstolket av en instruktør og fotballen lager lyd når den er i spill slik at spillerne, kan oppfatte hvor den til enhver tid befinner seg på banen. Synstolkingen er også til stor glede for tilskuerne. Vi har oppnådd resultater langt utover det vi hadde planlagt og hadde ønsker om når prosjektet ble satt i gang.
Oppsummering og videre planer
Vi er overveldet over hvor godt dette prosjektet/tilbudet har blitt mottatt av synshemmede og seende, i alle aldre. Dette gleder vi oss til å fortsette med i mange år fremover da det er en solid foosballbinge som er bygd og som tilsier at vi har mulighet til å kunne tilby dette i lang tid fremover. Vår aktivitetsleder på senteret; Jan Helge Svendsen som også var prosjektleder for dette prosjektet, vil sørge for godt vedlikehold av foosballbingen.