Hva inneholder matoppskriften? QR-kode system for visning av ingredienser

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange i LHLs målgrupper, bl.a. hjerte- og lungesyke og personer med allergier har av helsemessige årsaker spesielle og sammensatte diettbehov (matallergier/intoleranser, diabetes, fedme, irritabel tarm) som krever nøyaktig informasjon om matvareingredienser. Utfordringene er ekstra store ved servering av “ikke ferdigpakket mat”, der ingredienser og allergener sjeldent er tilgjengelig. Dette kan føre til (alvorlige) helseproblemer, redsel for sosiale sammenkomster og utenforskap. Ved å tilby en effektiv og brukervennlig digital løsning kan vi gi trygghet og kontroll for den som skal spise og den som skal lage maten. “Dette kan fremme ansvar og mestring av egen helse og vil gi medlemmene våre en mulighet til å ta informerte og aktive matvalg,” sier Helle Grøttum, leder av LHL Astma og allergi, som er opptatt av at alle med behov for tilpasset mat må ha lik rett til trygg mat. Målsetninger: 1) Utvikle programvare for å tilgjengeliggjøre ingrediensene i matoppskrifter. 2) Introdusere QR-koder for effektiv deling av innholdet i oppskriften ved arrangementer med matservering, f.eks. seminarer, idrettsarrangementer ol. Hensikten er å redusere risikoen for menneskelige feil i matlaging/matservering ved å gi en nøyaktig, skriftlig oversikt over ingredienser og allergener i maten.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektaktiviteter Utvikling av programvare/oppskriftsdatabase der man effektivt skal kunne registrere innholdet i en oppskrift og dele denne med andre via en QR-kode. Dette er en videreutvikling av eksisterende funksjon i CanEat, en app som allerede har etablert seg som en verdifull ressurs for å skanne strekkoder på matvarer og få detaljert informasjon om dem. Oppskriftsdatabasen knyttes til brukerens eksisterende diett-profil i i appen slik at brukeren kan scanne QR-koden og få et klart ja/nei for om maten kan spises eller ikke basert på egen diettprofil. Brukerteste programvare med et utvalg av LHL Astma og allergi sine medlemmer og deres pårørende, som skal lage maten. Holdningskampanje i samarbeid med LHL Astma og allergi: 1) Gjennomføre kampanje i sosiale- og tradisjonelle medier for å øke bevisstheten om viktigheten av å oppgi ingrediensliste ved servering av mat og for å gjøre QR-kodesystemet kjent. 2) Møter med forskere, pasienter, pårørende og matvareleverandører for kunnskapsdeling på tvers av disse gruppene. Målgruppe: Personer med allergier/intoleranser, kostrelaterte sykdommer eller andre diettrestriksjoner. Pårørende og andre som tilbereder mat for personer med spesielle diettbehov. Ideelle/frivillige organisasjoner som arrangerer sammenkomster der det serveres mat. Evaluering av måloppnåelse: *Brukertesting: kontinuerlig samling av tilbakemeldinger fra brukere for forbedring. *Bruk av programvaren: Spore antall QR-koder som er opprettet og antall scanninger av QR-kodene for evaluering av programvarens effektivitet. *Intervjuer med et utvalg av brukerne før og etter implementering av QR-kode systemet. *Kampanjer og møter: Evaluering av endringer i kunnskap/holdninger Sikkerhet/personvern: QR-kodene skal kun inneholde ingrediens- og allergeninformasjon. Sikkerhet og personvern er ivaretatt i den eksisterende løsningen (CanEat). Forventede utfordringer og løsninger: Brukeradopsjon: Kampanjen vil fremheve fordelene og brukervennligheten.

Antall deltakere

25000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

LHL Astma og Allergi forventer at prosjektet vil ha en betydelig positiv innvirkning for deres medlemmer, målgruppen og samfunnet: Livskvalitet: Personer med spesielle diettbehov vil oppleve økt trygghet og bedre livskvalitet når de kan få nøyaktig matinformasjon når de skal spise utenfor eget hjem, på arrangementer, samlinger, jobbaktiviteter ol. Spesielt for barn og andre som ikke har umiddelbar kunnskap om hva maten inneholder (at smør inneholder melk, at soyasaus inneholder gluten osv….), vil dette være til stor hjelp. Økt bevissthet og kunnskap: Holdningskampanjen vil øke bevisstheten om konsekvensene ved å servere feil mat, hvordan man kan være en god vert/vertinne, men også betydningen av inkludering for dem som trenger tilpasset mat. Ansvarliggjøring: Ved at de som lager maten oppgir nøyaktig innhold vil mer av ansvaret for om matvaren kan spises eller ikke, legges på gjesten. På den måten blir også brukeren tvunget til å ta ansvar for egen helse. Effektivitet og mindre fare for menneskelige feil: En digital løsning reduserer risikoen for feilinformasjon både ved at den som lager maten ikke trenger å ha kunnskap om allergier og intoleranser, men også fordi denne personen ikke alltid er til stede ved servering av maten. Misforståelser i forbindelse med språkbarrierer vil bli mindre siden hele appen er på flere språk. Virkning: På kort sikt gir prosjektet umiddelbare fordeler ved at dem som trenger tilpasset mat vil føle seg tryggere og mer inkludert, noe som igjen kan føre til økt deltagelse og mindre isolasjon pga. mat. Prosjektet vil også føre til at det blir lettere å være en god vert ved sammenkomster der det serveres mat. På lang sikt kan forbrukernes krav om å få oppgitt hva maten inneholder føre til at QR-kodesystemet blir standard ved catering.

Plan for gjennomføring

2024: Januar/Februar: Prosjektledelse og teamet etableres: * Kickoff med informasjonsmøte og erfaringsdeling mellom helsepersonell, pasienter, pårørende og andre interessenter holdes. * Design og spesifikasjoner utarbeides av CanEat. * Teknisk infrastruktur for programvaren planlegges og etableres med hele prosjektgruppen. Ansvarlig: Prosjektleder Februar * Senseteq starter utviklingen (ansvarlig: T. Klæbo, Senseteq) * CanEat og LHL Astma og Allergi har løpende kontakt med utviklerne og rekrutterer testbrukere via egne sosiale medier kanaler. (Ansvarlig: Prosjektleder) April * Sensetech åpner plattformen for testbrukere. (Ansvarlig: T. Klæbo, Senseteq) * Wove, LHL Astma og Allergi og CanEat planlegger holdningskampanje. (Ansvarlig: Prosjektleder) April-juli: * Brukertesting og iterering sammen med hele prosjektgruppen. (Ansvarlig: Prosjektleder) August: * Programvaren lanseres for iPhone og Android. (Ansvarlig: T. Klæbo, Senseteq) * Wove, CanEat og LHL Astma og Allergi starter holdningskampanje i sosiale medier. (Ansvarlig: Prosjektleder) November/desember: Hele prosjektgruppen Avslutningsmøte med aktuelle partnere og brukere for erfaringsdeling. Evaluering av prosjektets påvirkning og forberedelse av endelig rapport til Stiftelsen Dam. (Ansvarlig: Prosjektleder) Prosjektleder vil være ansvarlig for å levere sluttrapport til LHL og Stiftelsen Dam innen gitt frist. Vi vil delta på aktuelle/relevante messer/arrangementer sammen med LHL Astma og allergi gjennom hele prosjektperioden. (Ansvarlig: Prosjektleder)

Prosjektleder

Cecilie Hauge Ågotnes

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hva inneholder matoppskriften? QR-kode system for visning av ingredienser
Organisasjon
LHL
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
08.01.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring