Hva skal jeg si?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Seksualitet er en sentral del av det å være menneske, og kan fremme helse og livsmestring. Dårlig seksuell helse kan derfor få konsekvenser for psykisk helse og for hvor godt vi tar vare på vår fysiske helse. Derfor bør alle som har behov for det få informasjon og veiledning til å skaffe seg seksualtekniske hjelpemidler. Et seksualteknisk hjelpemiddel kan være alt fra penispumpe og vibrator til en tilpasset seng, bæresele eller pute. I dette prosjektet vil vi inkludere alle former for hjelpemidler som kan bidra til bedre seksuell helse for den enkelte eller for par.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er å gi personer med funksjonshemming mulighet til å ha en seksualitet og en god seksuell helse, ved at flere personer med funksjonsnedsettelser får tilgang til og informasjon om seksualtekniske hjelpemidler.

Målgruppe

Primærmålgruppen for prosjektet er personer med funksjonshemming. Den sekundærmålgruppen er fastleger, ergoterapeuter, fysioterapeuter og så videre i kommunale

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

605000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil kartlegge behov, tabuer og informasjonsflyt knyttet til bruk av og tilgang til seksualtekniske hjelpemidler gjennom anonyme kvalitative dybde intervjuer, fokusgrupper og en enkel kvantitativ spørreundersøkelse. Først vil vi gjennomføre anonyme intervju med inntil fem ungdom med nedsatt funksjonsevne. Etter å ha sammenstilt innspillene fra brukerne vil vi sende ut en enkel kvantitativ spørreundersøkelse rettet mot våre medlemmer. Til slutt vil vi gjennomføre fokusgruppeintervju på bakgrunn av intervjuene med om resultatene fra spørreundersøkelsen med utvalgte fokusgrupper. Formålet med fokusgruppeintervjuene er å forstå hva som fungerer og ikke i dagens tilbud, og hvorfor det er slik. Vi vet fra prosjektet Sex som funker at få ungdom med kroniske diagnoser og funksjonsnedsettelser blir tilbudt mulighet til å snakke med helsepersonell eller NAV om hjelpemidler. Derfor ønsker vi å samle grupper til å diskutere erfaringer de har med å finne fram til hjelpemidler blant de som er tilgjengelige i Norge, samt hvilke hjelpemidler de savner. Funn fra denne undersøkelsen vil bli samlet i en veileder til brukere og pårørende/partnere, og i en veileder som kan distribueres til legekontorer, habiliterings- og rehabiliteringssentre etc.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: – Intervju med inntil fem brukere. – Enkel kvantitativ spørreundersøkelse – Analysere intervjuer og utarbeide intervjuguide til fokusgrupper. – Fokusgruppeintervjuer. – Sammenfatte resultater. – Utarbeide utkast til veiledere. År 2: – Endelig ferdigstillelse av veiledere og plakat. – Utarbeide innhold til nettsider og sosiale medier. – Design og trykk. – Mediearbeid. Distribusjon og markedsføring av foredrag. – Lanseringsarrangement.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Seksualitet er en sentral del av det å være menneske, og dårlig seksuell helse kan få konsekvenser for både psykisk og fysisk helse. Noen har behov for seksualtekniske hjelpemidler for å kunne leve ut sin seksualitet, og bør derfor få informasjon og veiledning til å skaffe seg slike hjelpemidler på lik linje som en får tilgang på andre hjelpemidler. Seksualtekniske hjelpemidler er et upløyd område preget av tabuer, myter og informasjonssvikt. Derfor ønsket Likestillingssenteret og Unge funksjonshemmede å kartlegge utfordringer og muligheter, og bidra til bedre hjelpemiddelformidling på området. Målet med prosjektet er å gi personer med funksjonsnedsettelser mulighet til å ha en seksualitet og en god seksuell helse ved at flere får tilgang til og informasjon om seksualtekniske hjelpemidler gjennom å lage veiledere om temaet. Målgruppen er unge voksne med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelser. Den sekundære målgruppen er helsepersonell i kommunale og statlige helsetjenester.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målet om 50 deltakere på lanseringsseminar ble oppnådd i stor grad. Totalt 150 har sett webinarene som ble produsert som et alternativ til lanseringsarrangementet. Målet om 100 respondenter på spørreundersøkelsen ble nådd i noen grad. 72 ungdom med funksjonsnedsettelser besvarte undersøkelsen. Målet om 5000 visninger på nettsaker om veilederne ble nådd i stor grad. Totalt anslår vi at 103 000 har sett veilederne om seksualtekniske hjelpemidler. To medieoppslag i riksdekkende medier ble delvis nådd. En artikkel ble publisert i Dagbladet i 2019, og en artikkel i Nyt-festivalen sitt magasin i 2021. Nyt-magasinet er ikke riksdekkende, men fagpersonell innen seksuell helse deltar på festivalen og det anses som positiv publisitet. Målet om å holde ti foredrag ble delvis nådd. Det ble gjennomført sju foredrag for fagpersonell. Dette inkluderer studenter, helsepersonell og personer som jobber med seksuell helse. Foredrag for Unge funksjonshemmedes medlemsorganisasjoner ble ikke gjennomført.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet med opprettelse av referansegruppe bestående av både fagpersonell og brukerrepresentanter. En spørreundersøkelse ble utarbeidet og medlemmer i Unge funksjonshemmede ble invitert til å delta i undersøkelsen. Videre ble fem dybdeintervjuer med ungdom med funksjonsnedsettelser, samt fire fokusgruppeintervjuer med både brukerrepresentanter og fagpersonell gjennomført. Resultatene fra kunnskapsinnhentingen ble brukt til å lage to veiledere, en for ungdom med funksjonsnedsettelser og en for helsepersonell. Til slutt ble tre webinarer om relevante temaer fra prosjektet spilt inn og publisert. Veilederne og webinarene er tilgjengelig på prosjektsiden.

Resultater og resultatvurdering

Totalt har 103 000 personer sett veilederne for ungdom og for helsepersonell. Videre har 150 sett webinarene om prosjektet. Dette er langt over målet på 5000 visninger av veilederne og 50 deltakere på lanseringsarrangement. Gjennom foredrag, webinarer og digital promotering av veilederne anses prosjektet som vellykket. Vi har nådd ut til helsepersonell og ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom med informasjon om seksualtekniske hjelpemidler. Vi er godt fornøyde med alt vi har oppnådd gjennom prosjektet, og at vi klarte å tilpasse prosjektet til situasjonen som oppstod med koronapandemien.

Oppsummering og videre planer

Vi håper økt kunnskap og informasjon om seksualtekniske hjelpemidler bidrar til at flere ungdom og unge voksne får tilbud om nødvendige hjelpemidler for å ha et godt seksualliv og en god seksuell helse. Prosjektet har bidratt til en bevisstgjøring rundt temaet, og kunnskapen kan brukes videre i allerede eksisterende prosjekter innen seksuell helse, samt i nye prosjekter om ulike temaer innen seksuell helse.

Prosjektleder

Siri Espe

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Hva skal jeg si?
Organisasjon
Unge funksjonshemmede
Beløp Bevilget
2019: kr 495 000, 2020: kr 550 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet