Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det er særdeles viktig at mennesker med sansetap eller andre utfordringer blir trygge på hvordan de skal håndtere en krisesituasjon. Våre medlemmer gir utrykk for at de er usikre på hvordan de skal håndtere brann i eller utenfor hjemmet. Som synshemmet er det vanskelig å få med seg detaljer og det er stor sannsynlighet for at blinde/svaksynte ikke oppfatter hva som skjer, eller hvor det brenner i tide. Syn og sansetap medfører lavere reaksjonstid, utfordringer knyttet til mobilitet og de har ofte utfordringer med å bevege seg raskt fra A til B.
Målsetting for prosjektet
Formålet med dette prosjektet er å gjøre blinde/svaksynte trygg på krisehåndtering, og øke kompetansen rundt førstehjelp. Etter endt undervisning skal deltakerne ha kunnskap om brannvern, livredning og førstehjelp. Vi ønsker å kunne optimalisere læringsprosessen og skape trygghet for våre medlemmer.
Målgruppe
Synshemmede og blinde i alle aldere som er medlem av Norges Blindeforbund Møre og Romsdal
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker å tilby tre ulike kurs over en helg på et hotell i Ålesund. En slik organisering sikrer god tilrettelegging for våre kursdeltagere. Første kursdag er et brannvernkurs, andre kursdag handler om livredning og tredje kursdag har tema psykososial krisehjelp. På Brannvernkurset samles alle på denne dagen på hotellet for informasjon om hvordan kursdagen er lagt opp. På denne kursdagen vil det være en teoretisk del og en praktisk gjennomgang som vil foregå på Brannstasjonen i Ålesund. Instruktørene fra brannstasjonene vil ta for seg brannforebyggende arbeid, men også hvordan man skal reagere i brannsituasjoner. De skal forklare hvordan et brannslukningsapparat skal brukes, og medlemmene vil få mulighet til å prøve selv sammen med ledsager. Den andre kursdagen vil sentreres rundt livredning og førstehjelp. Dagen starter med undervisning på hotellet av en instruktør fra Røde kors. Hun går igjennom grunnleggende teori knyttet til livreddende arbeid, pasientbehandling og pasientundersøkelse, sideleie, sårskader, blødninger, brannskader og div. andre alvorlige skader hos barn og voksene. Deltakerne vil prøve ut dette på en livredningsdukke (med ledsager) i praksis. Tredje kursdag vil omhandle psykisk krisehjelp.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektleder har kontaktet og startet innhentingen av tilbud fra Røde Kors Ålesund og Ålesund brannstasjon. Norges Blindeforbund Møre og Romsdal er i oppstartsfasen med å finne en dato som passer for kursholdere og har vært i kontakt med Scandic Parken i Ålesund som vil fungere som tilrettelagt kurssted. Kursets gjennomføring avhenger av koronapandemien og situasjonen etter nyttår. Vi håper å få gjennomført kurspakken senest Oktober 2022.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Formålet med dette prosjektet er å gjøre blinde og svaksynte trygg på krisehåndtering, og øke kompetansen rundt førstehjelp. Etter endt undervisning skal deltakerne ha kunnskap om brannvern, livredning og førstehjelp. Vi ønsker å kunne optimalisere læringsprosessen og skape trygghet for våre medlemmer. Våre medlemmer har gitt uttrykk for at de er usikre på hvordan de skal håndtere brann i eller utenfor hjemmet. Som synshemmet er det vanskelig å få med seg detaljer, og det er stor sannsynlighet for at blinde/svaksynte ikke oppfatter hva som skjer, eller hvor det brenner, i tide. Syn og sansetap medfører lavere reaksjonstid, utfordringer knyttet til mobilitet og de har ofte utfordringer med å bevege seg raskt fra A til Å.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Ettersom målsettingen og formålet med kurset var å lære både førstehjelp, brannvettregler/forebygging og hvordan håndtere en krisesituasjon, kunne måloppnåelsen måles ved praktisk utførelse. Eksempelvis ved at fagpersoner fra Røde Kors observerte deltakernes praktiske gjennomførelse av førstehjelp etter endt undervisning. Det var også rom for gjennomgang av hva man hadde lært under kursdagene på slutten av dagen. Det var også mulig for kursdeltakerne å ha praktisk gjennomgang under kurset hvor hver enkelt deltaker fikk prøve seg på f.eks bruken av brannslukningsapparat, hjerte og lungeredning på demonstrasjonsdukke osv. Dette gjorde at man med en gang kunne måle kunnskapen deltakerne satt igjen med. Det ble også samtale og spørsmål gjennom hele kursdagen som ble utførlig besvar og vist av fagpersoner både fra Røde kors og Brannvesenet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
100
Prosjektgjennomføring/Metode
Opplæring i presentasjonsteknikker rettet mot synshemmede, var en stor del av grunnarbeidet før prosjektgjennomføring mot medlemmene. Prosjektet var i utgangspunktet tenkt gjennomført over en helg i Ålesund, men vi så fort at på grunn av avstander, tilgjengelighet og behovene til gruppen blinde og sterkt svaksynte, så var det mest formålstjenlig å legge det til ett kurs i Molde og ett i Ålesund og mindre grupper. Første kursdag var det brannvernkurs med henholdsvis Ålesund og Molde Brannstasjon, og andre dag var det førstehjelpskurs med Røde Kors. Dette fungerte svært bra. Brannvernkurset ble avsluttet med praktiske oppgaver og øvelser. Førstehjelpskurset handlet om livredning og det psykososiale aspektet. Her ble det også avsluttet med praktiske øvelser etter teoridelen.
Resultater og resultatvurdering
Når vi jobbet frem kurset erfarte vi fort i dialog med fagpersoner, at for mye informasjon over for mange dager er utmattende når man mangler syn. Å ha det over to dager med teoridel først og så en praktisk del i etterkant med muligheter for spørsmål, viste seg å være svært effektivt og i riktig tempo. Å tilby kursrekken på to ulike plasser i fylket og i mindre grupper, viste seg også å være bra. Tilbakemeldingene var at de da følte seg tryggere i mindre grupper, noe som gjorde det lettere å prøve ut øvelsene og stille spørsmål. Eget brannvernkurs for synshemmede barn og unge , betydde mye for både små og store. Kurset ble gjennomført ved Molde Brannstasjon hvor teori og praksis ble kort tid etter hverandre. Det var viktig for oss å ikke ha for små barn på de andre kursene siden de kursene hadde lengre teorideler og mer krevende praktiske øvelser.
Oppsummering og videre planer
Deltakere har gitt tilbakemelding på stor mestringsfølelse i etterkant. De applauderte fagpersonene både Brannvesen og Røde kors. Disse hadde satt seg godt inn i hva det vil si å undervise til gruppen blinde og svaksynte og ga flott tilrettelegging. Brannvesenet ga uttrykk for kurset var flott læring som de kan bruke i situasjoner hvor synshemmede er berørt f.eks. evakueringssituasjoner. Det samme sa Røde Kors. Det er umiddelbart ikke tenkt på en videreføring av kurset etter endt prosjektperiode, men det kan tenkes å få til noe lignende i mindre skala. Vi takker Stiftelsen DAM.