Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Når barn får snakket trygt, kan de fortelle om det som kjennes vondt og strevsomt for dem, sånn at de kan få god psykisk helsehjelp. Dessverre får altfor få barn snakket trygt i Norge i dag. Det skyldes delvis at barns rettigheter, etter FNs barnekonvensjon (BK), ikke er tydelige nok i norsk lovverk, selv om de er norsk lov siden 2003. Kunnskap direkte fra barn, sammen med BK, gir en oppskrift på en fremgangsmåte for å gjøre det trygt for barn. Helsesykepleiere i Norge etterspør denne kunnskapen og konkrete råd som de kan ta i bruk i praksis for å gi trygg og nyttig hjelp til barn og unge.
Målsetting for prosjektet
Spre kunnskap direkte fra barn og om barns grunnleggende rettigheter etter FNs barnekonvensjon til målgruppen. Gi målgruppen konkrete verktøy så de blir tryggere på å jobbe i tråd med kunnskapen. Skape engasjement hos helsesykepleiere for å ta verktøyene i bruk.
Målgruppe
Primærmålgruppen for prosjektet er helsesykepleiere i skolen og på helsestasjon for ungdom og helsesykepleierstudenter.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
10000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Podkasten består av 15 episoder, 30-45 min lange. De slippes hver uke, over 15 uker. Alle episoder følger den samme malen, hvor hoveddelen består av dialoger mellom frivillige ungdommer (proffer) og helsesykepl. om utfordringer i praksis, og sammen diskuterer mulige løsninger for disse. Før dialogene formidler proffene kunnskap direkte fra barn, og grunnleggende barnerettigheter, relevant til temaet. Episodene svarer på hvordan helsesykepl. kan gjøre det trygt for barn og tar utgangspunkt i konkrete situasjoner og forskjellige uttrykk som barn kan ha i møte med helsesykepl., for eksempel selvskading, selvmordstanker, rus, streve med spising, være mye lei seg, redd, stille eller sint. De fire siste episodene er helt åpne for forslag fra målgruppen. Produksjon av podkasten skjer i Forandringsfabrikken sine egne lokaler. En referansegruppe, som består av minst en helsesykepleier, en helsesykerpleierstudent og en representant fra Rådet for psykisk helse, bidrar i planlegging og gjennomlytting av episodene. En viktig samarbeidspartner for innspill og markedsføring er Landsgruppen av helsesykepleiere.
Fremdriftsplan for prosjektet
Rigge studio: januar, manusarbeid og research og rekruttering av frivillige: januar-april, invitasjon og oppfølging av gjester: frebruar-april, lage podkast: mars-mai, markedsføring: mai-oktober, publisering av episodene: juni-oktober, datainnsamling: mai-oktober, formidling av resultat: oktober-desember, evaluering og rapportering: november-desember. Publisering starter etter at de første 11 episodene er ferdige.