Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mennesker med rus og/eller psykiske problemer lever 15- 20 år kortere, de dør av somatiske lidelser. Forskning viser at høyintensitetstrening (HIT) bedrer den somatiske helsen betraktelig. Kunnskap om HIT = trening som medisin, finnes, men blir ikke brukt systematisk, og overgang fra spesialisthelsetjeneste til kommune er utfordrende. 10. oktober, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, samler vi vårt etablerte fagnettverk bestående av 350 treningsveiledere, andre ansette i spesialisthelsetjeneste og kommune og brukere. De får oppdatert kunnskap om trening som medisin. Målet er å bidra til at flere tilbyr strukturerte og evidensbaserte treningstilbud på alle nivå og at overgangen mellom spesialisthelsetjenesten og kommune bedres. Landets fremste forskere og praktikere deler ny forskningsbasert kunnskap og viser til resultater. Det er behov for å filme innleggene på konferansen for å kunne dele kunnskapen med de som ikke har mulighet til å delta og ikke minst bruke den i det videre arbeidet for å implementere HIT i klinikk og kommuner. Det overordnede målet er bedre helse, færre innleggelser, redusert medisinbruk og økt livskvalitet for pasientgruppene rus og psykisk helse.
Aktivitet/tiltak/metode
Alle foredragene på konferansen «Høyintensitetstrening som medisin» filmes og redigeres. Totalt ca 5 timer film fra et dagsprogram på 7,5 timer. Alle innleggene kan sees separat. Landets fremste forskere deler kunnskap. Brukere og treningsterapeuter deler erfaringer om motivasjon, mestring og motbakker. Praktiske tips og råd om samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene. Det er spesielt fokus på gode overganger fra utskrivelsen til kommune. Innhold: Hva er HIT? Sivert F Risan, treningsfysiolog og leder av Nasjonalt fagnettverk Sterk hjerne, aktiv kropp, Ole Petter Hjelle, tidligere hjerneforsker og fastlege HIT og langtidsvirkning på depresjon, Henrik Loe, phd treningsfysiolog og forsker Utholdenhetstrening og kognitiv funksjon, Carolin Haberstrock, PhD stipendiat Implementering og brukererfaring, Trygve B Endal, fysioterapeut og bruker (anonym) Folkehelseperspektivet, Ellen Rønning-Arnesen, Statssektretær HDir Trygge overganger spesialist/kommune, Ingerid Laukli, fysioterapeut Frisklivssentral Trenings-og kostholdsterapi som behandling av spiseforstyrrelser i Frisklivssentral, Therese F Mathisen, Førsteamansuensis, HIØ Motivasjon for HIT, endring av vaner, praksisnært, Sivert F Risan Hjelp som hjelper, Bente Lyse, avdelingsleder, Mestringsenheten i Sandnes kommune Innføring av HIT som en fast del av behandlingsopplegget, erfaringer fra ansatte og beboere på Stiftelsen Renåvangen Treningens betydning i mitt liv, Johannes N Langhelle Hovedmålgruppe for filmen: Ansatte og ledere i spesialisthelsetjenesten som søker kunnskap om nye behandlingsmetoder og ansatte i kommuner som vil tilby trening. Filmene vil også være nyttig for brukere. Måloppnåelse og evaluering: Vi teller antall visninger av filmen og antall henvendelser fra interesserte. Etikk og personvern: Alle innledere signerer på en samtykkeavtale om filming. Deltakere på konferansen vil bli gjort oppmerksomme på at det vil bli gjort opptak, alle spørsmål fra salen redigeres bort.
Antall deltakere
25
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Konferansen gir samarbeidspartnerne en unik mulighet til å få kunnskap og erfaringer om HIT fra et bredt sammensatt foredragsprogram. Det er stor interesse for HIT og med filmen vil vi kunne imøtekomme alle som henvender seg til Rådet for psykisk helse og Rusfeltets hovedorganisasjon med konkret kunnskap. Filmen vil gi ny kunnskap om HIT som treningsmetode. Den vil gi grundig innføring, gi kunnskap om implementering og erfaringer fra både ledere, ansatte og brukere, fra spesialisthelsetjenesten og kommuner. De vil få kunnskap om at det finnes et nasjonalt faglig fellesskap de kan bli en del av. Vi vet fra prosjektet Nettverk sikrer trening, at ved økt oppmerksomhet har det blitt etablert flere tilbydere av HIT. Pasienter som har gjennomført tiltaket forteller om egne erfaringer og hva som motiverte dem. I tillegg vil seere få tips og verktøy til å implementere treningstilbudet. Vi tror at filmen vil føre til at flere får mulighet til å tilby et mer helhetlig behandlingstilbud til folk med rus og psykiske problemer. Dette vil styrke muligheten for at brukerne får tilbud om kunnskapsbasert og effektiv trening på alle behandlingsnivå. Gode treningstilbud er med på å øke livskvaliteten, forebygge somatisk sykdom og spare den enkelte og samfunnet for store kostnader. Forskingen til Grethe Flemmen viste at HIT i klinikk bedret den somatiske helsen og at pasienten etter 8 ukers trening viste at de trente seg 20-15 år yngre, nesten opp på nivå med den friske befolkningen. På lang sikt vil flere av de 286 000 personer som årlig er i kontakt med institusjoner og poliklinikker innen psykisk helsevern og TSB, få tilbud som bedrer den somatiske helsen og øker livskvaliteten. Vi vil på sikt se mer positive samhandlingsgevinster mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene.
Plan for gjennomføring
Styring av prosjektet skjer gjennom prosjektgruppen, Werner Fredriksen har hovedansvar. Sept 23: Alle foredragsholdere kontaktes og informeres om filming, avtaler signeres. Avtale med selskapet som skal filme. Film og redigering gjøres av selskapet Ellevill produksjoner, som vi har samarbeidet med tidligere og som har gitt et godt pristilbud i konkurranse med en annen tilbyder. Okt; Filmingen av arrangementet gjøres 10.10.2023. Redigeringen gjøres i etterkant og klargjøres for publisering. Okt-jan: Utarbeide someplan, markedsførings- og spre filmen etter ferdig klipp. Jan: Følge opp Fagnettverket og gjøre opptelling av antall nedlastinger. Feb: Sluttrapport, Werner
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Mange mennesker med rus og/eller psykiske problemer lever 15-20 år kortere, de dør av somatiske lidelser. Forskning viser at høyintensitetstrening (HIT) bedrer den somatiske helsen betraktelig. Kunnskap om HIT = trening som medisin, finnes, men blir ikke brukt systematisk, og overgang fra spesialisthelsetjeneste til kommune er utfordrende. 10. oktober, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, samlet vi vårt etablerte fagnettverk bestående av 350 treningsveiledere, andre ansette i spesialisthelsetjeneste og kommune og brukere. De fikk oppdatert kunnskap om trening som medisin. Flere ønsket tilgang til kunnskapen som ble gitt 10 oktober. Ved å gjøre filmopptak av hele dagskonferansen og spre filmen «kunnskapsoppsummering» trening som medisin, nådde vi enda flere interessenter. Det overordnede målet er bedre helse, færre innleggelser, redusert medisinbruk og økt livskvalitet for pasientgruppene rus og psykisk helse. Vi brukte film som metode og tok opp hele konferansen. Filmen ble spredd gjennom e-postkampanje til alle våre 185 medlemsorganisasjoner. Det ble laget en annonsekampanje for å støtte opp om film, for å spre kunnskap i sosiale medier om trening og at enda flere fikk se filmen.
Gjennomføring
Ingen endringer i opprinnelige planen ble gjort. Ellevill produksjoner tok seg av planlegging, gjennomføring og etterarbeidet av film fra hele konferansen. Det de gjorde i tillegg var å holde tak i PP presentasjoner slik at de ble avviklet riktig i forhold til film. De ferdigstilte filmen etter å ha klippet bort alt som er uvesentlig, pauser, dødtid og innlegg som ikke var godkjent for publisering. Alt ble gjort klart og lastet opp på Youtuebkanalen til Rådet for psykisk helse. Alle innleggene kan nå sees separat . Vi hadde rekruttert 21 innledere, med landets fremste forskere, brukerfortellinger, kommunale tilbud og treningsterapeuter. De delte blant annet praktiske tips og råd om samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene, som også var gjennomgående rød tråd for dagskonferansen.
Resultater og virkninger
Vi nådde enda flere til å søke kunnskap gjennom filmen. Her fikk de tilgang til innlegg fra forskere, fra fagpersoner om hvordan implementere strukturert og evidensbaserte treningstilbud og hvordan sikre gode overganger mellom spesialisthelsetjenesten og kommune. Her kom det frem tips og inspirasjon til ledere, og ansatte om å lage gode samhandlingsrutiner mellom spesialist og kommune. Brukernes egenerfaring med bruk av trening som medisin og hvilken forskjell dette har gjort. En fortalte om hva treningen hadde bidratt til, og at vedkommende også knytte sosiale bånd med andre fra treningsgruppen. Filmen ble delt på våre sosiale medier, som når ut til ca 55.000 kontoer. Vi sendte også ut via våre 185 medlemsorganisasjoner i e-post. Rådet og Rusfeltets Hovedorganisasjon brukte utdrag av filmen i forbindelse med foredrag som vi ble invitert inn til å holde. Resultater; Filmen er vist 809 ganger på Rådets Youtube-kanal. Kampanje, 4 annonser «visste du at…», i sosiale medier har nådd på: Facebook, 114 281 personer. 110 har delt annonsen i sitt nettverk, som er veldig bra resultat. På Instagram har annonsene nådd 21 000 og fått 690 liker. Filmen brukes videre i kommunikasjon.