Live synstolking

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange synshemmede har etterspurt et tilbud om live synstolking i Norge. Live synstolking vil si synstolking av sport- og kulturarrangementer, teater, danseforestillinger, konferanser, seminarer med mer. Bevisstheten om behovet for live synstolking er økende, og det er et behov for å ruste opp fagfeltet til å møte den positive utviklingen på området. Et viktig grunnlag for å tilby kvalitetsmessig god live synstolking, er gode veiledninger og retningslinjer for live synstolking. Derfor tar dette prosjektet seg mål av å utvikle dette.

Målsetting for prosjektet

Utvikle veiledninger og retningslinjer for live synstolking.

Målgruppe

Primærmålgruppen er blinde og svaksynte. Det antas at ca. 320 000 personer levde med synshemming i Norge i 2018, og at ca. 9 300 er praktisk blinde.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

320000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Systematisere kunnskapen om live synstolking: Vi vil sammenfatte MediaLTs og Norges Blindeforbunds kunnskap om live synstolking, og bruke dette kunnskapsgrunnlaget for å foreta et så presist nettsøk som mulig. Funnene fra kunnskapsinnsamlingen vil bli dokumentert i en rapport. Utvikle veiledninger og retningslinjer for live synstolking: Med bakgrunn i kunnskapsinnsamlingen vil vi utvikle veiledninger og retningslinjer for live synstolking. Vi ser for oss å utarbeide hovedretningslinjer for alle typer arrangementer, og i tillegg en del som tar for seg det som er spesielt for ulike arrangementstyper. Teste veiledningene og retningslinjene for live synstolking: Vi vil finne fram til to arrangementer, der vi tester veiledningene og retningslinjene. I tillegg til at vi vil gjøre våre egne vurderinger, vil vi intervjue synstolker, arrangører og synshemmede deltakere. Resultatene fra intervjuene vil bli oppsummert i en testrapport, og brukt til å lage endelige versjoner av veiledningene og retningslinjene. Vi vil identifisere og spre informasjon om veiledningene og retningslinjene i relevante informasjonskanaler.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektledelse: 1.7.22 – 30.6.23 Kunnskapsinnsamling: 1.7.22 – 31.10.22 Utvikle veiledninger og retningslinjer: 1.10.22 – 31.12.22 Teste veiledningene og retningslinjene: 1.1.23 – 31.5.23 Sluttdokumentering: 1.6.23 – 30.6.23

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Live (direkte) synstolking har fram til nå vært lite vektlagt i Norge. Live synstolking vil si synstolking av sport- og kulturarrangementer, teater, danseforestillinger, konferanser, seminarer med mer. På andre synstolkingsområder har gjennomslagene vært gode de seinere årene, men tilbudet av live synstolking har til nå vært lite i Norge. Det var derfor et behov for å ruste opp dette fagfeltet. Et viktig grunnlag for å tilby kvalitetsmessig god live synstolking, er gode veiledninger og retningslinjer for live synstolking. Derfor var hoved målet i prosjektet å Utvikle slike veiledninger og retningslinjer. Primærmålgruppen er blinde og svaksynte. Det antas at ca. 320 000 personer levde med synshemming i Norge i 2018, og at ca. 9 300 er praktisk blinde. Sekundærmålgruppene er Tilbydere av synstolking, Synstolkere, Arrangører og event-byråer, Fagfolk innen syn og Foresatte til synshemmede.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Retningslinjene for live synstolking er evaluert for å vurdere om effektmålene i prosjektet er nådd. Retningslinjene er testet på to arrangementer, og i disse testene har Vi samlet inn tilbakemeldinger på retningslinjene ved hjelp av intervjuer med: – Synshemmede deltakere på arrangementene – Synstokere på arrangementene – Arrangørene – talere på arrangementene I tillegg har vi sendt retningslinjene til utvalgte fagmiljøer, for å få deres tilbakemeldinger på dem. Tilbakemeldingene/innspillene fra evalueringene er brukt til å ferdigstille endelige versjoner av retningslinjene, og effektmålene i prosjektet er derfor nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

8300

Prosjektgjennomføring/Metode

Gjennomføringen samsvarte med prosjektets delmål: 1. Systematisere kunnskapen om live synstolking: Vi systematiserte MediaLT s og Norges Blindeforbunds kunnskap om live synstolking og foretok nettsøk. Kunnskapsinnsamlingen er dokumentert i rapporten «Kunnskapsinnsamling: Live synstolking». 2. Utvikle veiledninger og retningslinjer for live synstolking: Vi delte retningslinjene inn i tre hoved grupper – Retningslinjer for live synstolking av konferanser, møter og seminarer – Retningslinjer Live Synstolking av Forestillinger, seremonier og sports- og kulturarrangementer – Retningslinjer Live Synstolking av Museum, utstillinger og omvisninger Retningslinjene er publisert på MediaLTs hjemmeside, og ligger åpent tilgjengelig for å ale. 3. Teste Veiledningene og retningslinjene Vi testet på to arrangementer – Stiftelsen Dams forskningsseminar den 26. oktober 2023 – Statped konferansen den 25. april 2024 Testene er dokumentert i rapporten «test av veiledninger og retningslinjer for live synstolking».

Resultater og resultatvurdering

Vi stilte spørsmålet om hva som skal til for å øke tilbudet av live synstolking i Norge og ruste opp fagfeltet. Resultatene fra prosjektet har styrket hypotesen om at det var et behov for å tydeliggjøre hva som skal til for å tilby kvalitetsmessig god live synstolking, og at retningslinjer for live synstolking av arrangementer vil bidra til dette. Det er derfor lagt et godt grunnlag for å øke tilbudet av live synstolking. Alle delmålene er oppnådd: – En kunnskapsinnsamling om relevant nasjonalt og internasjonalt arbeid på fagfeltet er gjennomført og dokumentert. – Retningslinjer for live synstolking av arrangementer er utviklet. – Retningslinjene er testet på to arrangementer. – Med bakgrunn i testene er retningslinjene revidert og endelige versjoner utarbeidet og publisert. – Informasjon om retningslinjene er spredt til relevante målgrupper. Hovedmålet om å Utvikle veiledninger og retningslinjer for live synstolking, er derfor oppnådd.

Oppsummering og videre planer

Hovedmålet om å utvikle retningslinjer for live synstolking er oppnådd, og retningslinjene er evaluert. Retningslinjene vil bli tatt med inn i MediaLTs videre synstolkingsarbeid. Det betyr at de vil bli vedlikeholdt og oppdatert, dersom vi ser at erfaringer fra vårt synstolkingsarbeid tilsier dette. Norges Blindeforbund vil bruke resultatene i sitt interessepolitiske arbeid for å øke kunnskapen om live synstolking, og for å heve kvaliteten på live synstolking. Prosjektresultatene vil også bli brukt for å legge et grunnlag for å få økt tilbudet av livet synstolking i Norge.

Prosjektleder

Magne Lunde

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Live synstolking
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Media LundeTollefsen A/S (MediaLT)
Beløp Bevilget
2022: kr 461 000
Startdato
01.07.2022
Sluttdato
30.06.2024
Status
Avsluttet