Mindfullness ved bruk av vår unike Nord-Norske natur

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange med medfødt hjertefeil har utfordringer hele livet, både fysiske så vel som psykiske. Hjertefeil fører til redusert aktivitetsnivå. Det er også en stum sykdom, dårligere fysiske forutsetninger enn andre synes ikke. Økt bruk av naturen kan for denne pasientgruppen lede både til økt fysisk fostring, men også til avstressing og velvære. Mindfullnessteknikker er ofte i bruk innen rehabilitering og andre steder i helsevesenet, fordi en har funnet reell positiv virkning på pasienter i mestring av deres begrensninger. Disse teknikker blir ofte undervist i, og benyttet, i naturlige omgivelser.

Målsetting for prosjektet

Benytte teknikker lært ved dette kurset til egen fordel i etterkant, for økt velvære og aktivitet, åpne øynene for vår vakre natur og hva man kan gjøre der. Et mål er at våre medlemmer i større grad kommer seg ut. Møte andre personer i samme situasjon er også av stor betydning.

Målgruppe

Medlemmer av VMH i fylkene Nordland, Troms og Finnmark. E-post til alle vår medlemmer, eventuelt brev. Følge opp med sms og ha tett dialog med deltagerne.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

15

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Samlinger med uteaktiviteter og positive faglige tema har vært etterlyst tidligere av våre medlemmer. Vi ønsker derfor å invitere til en helg med utgangspunkt fra Tromsø, som er den byen i Nord-Norge det er enklest for våre medlemmer å samles i. Vi ønsker for eksempel å booke Anette Myrvang som arrangør for en helgesamling. Hun er folkehelserådgiver med master fra UiT, med tema natur og mindfullness. Hun samarbeider med psykolog og friluftslivsinstruktør for å sikre faglig forankring og aktiviteter tilpasset deltakere med ulike fysiske forutsetninger. Vi ønsker å legge aktivitetshelga til høsten 2020 på Sommarøya utenfor Tromsø, som virkelig er en ideell plass for å sikre de mål vi setter oss for samlingen. Forslag til program: Fredag ettermiddag/tidlig kveld: Møtes i Tromsø, og drar i samlet tropp til Sommarøya med buss. Felles middag, presentasjoner av arrangører, kanskje kveldstur. Lørdag: Heldagsprogram med instruksjon i mindfullnessteknikker, arrangørbestemte ute/naturaktiviteter, felles lunsj og middag. Søndag: Formiddagsaktiviteter ute, felles lunsj og buss tilbake til Tromsø/flyplass. Programmet vil være avhengig av hvordan våre innleide arrangører velger å gjennomføre samlingen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Mai-Juni 2020: Bestille foredragsholdere, booke hotell, sende invitasjon. Høst 2020: Gjennomføring. November-Desember 2020: Spørreundersøkelse/Resultat/Evaluering av prosjektet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsket at våre medlemmer skulle benytte teknikker lært ved dette kurset til egen fordel i etterkant, for økt velvære og aktivitet. Vi ønsket også at samlingen skulle kunne åpne øynene for vår vakre natur og hva man kan gjøre der. Det var et mål at våre medlemmer i større grad skulle komme seg ut og utnytte, og nyte, den rikelige mengden fri natur vi har her i Nord-Norge. Også̊ det å møte andre personer i samme situasjon var viktig for våre medlemmer. Mange med medfødt hjertefeil har utfordringer resten av livet. Dette kan være både fysiske, så vel som psykiske. Det er kjent at hjertefeil vanligvis fører til redusert aktivitetsnivå da hjertepumpa ikke fungerer like bra som hos andre friske. Hjertesykdom er ofte en usynlig sykdom, i det at man ikke kan se på personen at vedkommende har dårligere fysiske forutsetninger enn andre. Målgruppen var medlemmer av VMH i fylkene Nordland, Troms og Finnmark.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet ble avviklet som planlagt helgen 23.-25.september. Folkehelserådgiver Anette Myrvang var opprinnelig hyret inn som foredragsholder for hele helgen. Hun ble dessverre utsatt for en ulykke kun to uker før prosjektet skulle gjennomføres. Tross denne uforutsette hendelsen, ble prosjektet gjennomført i henhold til målsetting, målgruppe. Da Myrvang måtte melde avbud, tipset hun oss om Monica Kvarv. Hun stilte opp på kort varsel, sydde sammen et program sammen med styreleder og leverte et fantastisk produkt til deltakerne gjennom hele lørdagen. Søndag fikk vi besøk av Lizett Skottestad. Hun har i 13 år vært regionleder for Norges Handikapforbund, har arbeidet flere år som fagkonsulent hos Støttesenter Mot Incest og Seksuelle Overgrep (SMISO) og er i tillegg leder for distriktskontoret for Nordland, Troms og Finnmark hos Selvhjelp Norge. Med stødig hånd ledet hun oss gjennom en dag fylt med både forelesning og gruppeoppgaver.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

14

Prosjektgjennomføring/Metode

Etter ønske fra styreleder, ble de to foredragsholderne oppfordret til å tilpasse avtalt innhold så likt Myrvang sitt opplegg. Dette av hensyn til de påmeldte deltakerne og at man ikke skulle føle at man ble møtt av et annet opplegg enn man hadde takket ja til. Programmet for helgen ble slik: Fredag: Ankomst Kl.20:30: Middag Lørdag: Frokost Kl.10:00: Monica Kvarv Kl.12:30: Lunsj Kl.13:30: Monica Kvarv Kl.19:30: Middag Søndag: Frokost Kl.10:00: Lizett Skottestad Kl.13:00: Lunsj og avslutning

Resultater og resultatvurdering

Totalt 14 medlemmer fra forskjellige plasser i vår langstrakte region deltok på det som ble en inspirerende og samlende helg på vakre Sommarøy. I tillegg til at dette var det første regionsamlingen til flere av deltakerne, var det ekstra spesielt at flere av deltakerne var pårørende. Sammensetningen av deltakere gjorde det enkelt for de dyktige foredragsholderne å engasjere gruppen med blant annet gruppeoppgaver. Størrelsen på gruppen skapte et helt spesielt samhold. Interessante foredrag og sosiale aktiviteter, førte deltakerne nærmere, og stemningen i gruppen inviterte til gode samtaler. Styret mottok både underveis på samlingen, så vel som i ettertid, gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Tilbakemeldingene har gått på alt fra faglig innhold til valg av lokasjon for samlingen.

Oppsummering og videre planer

Regionen har også opplevd at medlemstallene har økt etter samlingen. Dette er naturligvis hyggelig, og et klart uttrykk fra medlemmene om at samlingen traff godt. Flere har gitt beskjed om at det etter corona var ekstra godt å kunne møtes, og basert på tilbakemeldingene har vi stor tro for at samlingen har lagt et godt grunnlag for at medlemmer også i framtiden vil delta på større og mindre arrangementer i regi av VMH Region Nord.

Prosjektleder

Mats Svendsen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Mindfullness ved bruk av vår unike Nord-Norske natur
Organisasjon
Voksne med medfødt hjertefeil
Beløp Bevilget
2020: kr 50 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.09.2022
Status
Avsluttet