Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
ADHD Norge har jevnlig dialog med andre frivillige organisasjoner, som opplever de samme utfordringene når det gjelder både rekruttering av nye likepersoner, samt hvordan de skal få sine respektive likepersoner til å rapportere på utførte likepersonsaktiviteter. Mange organisasjoner forteller at de synes regelverket har et altfor byråkratisk språk og er vanskelig å forstå. ADHD Norge ønsker å møte dette uttalte behovet for opplæring ved å utarbeide universelle og diagnoseuavhengige animasjonsfilmer, som kan benyttes av alle organisasjoner som driver med frivillig likepersonsarbeid.
Målsetting for prosjektet
– Spre kunnskap om likepersonsrollen til alle frivillige organisasjoner og samfunnet generelt. – Bidra til økt rekruttering av nye likepersoner – Bidra til økt kunnskap om regelverk og rapportering av likepersonsaktiviteter i frivillige organisasjoner.
Målgruppe
Alle likepersoner eller medlemmer i frivillige organisasjoner som ønsker å bli likeperson. Alle mennesker med funksjonsnedsettelser og deres pårørende
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker å lage to animasjonsfilmer med ca. to-tre minutters lengde pr. film. Den ene filmen vil fortelle hva en likeperson er og hvordan man blir det. Den andre filmen vil ta for seg den nye forskriften om likepersonsrapportering, på en brukervennlig og universell måte. Vi ønsker å bruke Skriblefilm/Whiteboard animasjon (forteller stemme og hånd som tegner) for å kommunisere budskapet vårt så effektivt og brukervennlig som mulig. Filmen skal både kunne benyttes på nett og sosiale medier samt kunne brukes i forbindelse med presentasjoner og foredrag lokalt i fylkes- og lokallag. «Mot samme mål» produksjonen er et samarbeid i mellom ADHD Norge og animatør/kreatør Per Trystad – TRY DESIGN (Org. nr. 981019970). Skuespiller Håvard Bakke vil være fortellerstemmen i filmene. Frivillige likepersoner i ADHD Norge vil sammen med prosjektleder og ansatte i FFO og Dysleksi Norge delta i referansegruppe for å kvalitetssikre det faglige innholdet.
Fremdriftsplan for prosjektet
August 2020: Oppstartsmøte og introduksjon av deltakere i referansegruppe Sept-okt: Utarbeidelse av manus November: Møte animatør Desember: Referansegruppe, planlegge kampanje sosiale medier Januar 2021: Innspilling stemme Februar: Lanseringskampanje sosiale medier Februar: Frokostmøte med filmlansering Kulturhuset Oslo Mars: Effektmåling kampanje April: Effektmåling likepersonsrapporter Juni: Sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
ADHD Norge har dialog med andre frivillige organisasjoner, som opplever de samme utfordringene vedrørende rekruttering av nye likepersoner, samt hvordan de skal få sine respektive likepersoner til å rapportere på utførte likepersonsaktiviteter. Mange organisasjoner forteller at de synes regelverket har et altfor byråkratisk språk og er vanskelig å forstå. ADHD Norge ønsket å møte dette uttalte behovet for opplæring ved å utarbeide universelle og diagnoseuavhengige animasjonsfilmer, som kan benyttes av alle organisasjoner som driver med frivillig likepersonsarbeid. Mål: – Spre kunnskap om likepersonsrollen til alle frivillige organisasjoner og samfunnet generelt. – Bidra til økt rekruttering av nye likepersoner – Bidra til økt kunnskap om regelverk og rapportering av likepersonsaktiviteter i frivillige organisasjoner. Målgruppe: Alle likepersoner eller medlemmer i frivillige organisasjoner som ønsker å bli likeperson. Alle mennesker med funksjonsnedsettelser og deres pårørende.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Oppsatte effektmål er absolutt innfridd, og trolig vil disse filmene benyttes til videre opplæring av likepersoner i de enkelte organisasjoner i lang tid fremover. Hvorvidt filmene vil føre til økt rekruttering av likepersoner, er for tidlig å si. I ADHD Norge har vi til nå opplevd en tilvekst på 26 nye likepersoner det siste året.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
16500
Prosjektgjennomføring/Metode
I august 2020 nedsatte prosjektleder en arbeidsgruppe bestående av animatør Per Trystad, en representant for Dysleksi Norge, en representant fra FFO samt fagsjef i ADHD Norge. Det ble gjennomført tre møter ila prosjektperioden, i tillegg til hyppig mailkorrespondanse vedrørende utarbeidelse av manus til de to filmene. Det ble også opprettet en referansegruppe bestående av 7 frivillige brukermedvirkere fra ADHD Norge og Dysleksi Norge. Brukermedvirkerne kom med konstruktive innspill til manus. Film en som omhandler hva en likeperson er, ble ferdigstilt allerede i 2020, men arbeidsgruppen besluttet å vente med lansering av denne filmen, til film to om likepersonsrapportering også var ferdig. Trond Heien i Nitro Sound ble kontaktet høsten 2020, for å legge stemme til animasjonsfilmene. Da vi skulle lage manus til animasjonsfilmen om likepersonsrapportering, var det viktig for oss å kvalitetssikre innholdet. Dette da likepersonsrapporteringen er styrt av Forskrift om tilskudd til funksjonshemmedes organisasjoner. Prosjektleder Karoline Paulen i Barne, ungdoms og familiedepartementet, sa seg villig til å lese gjennom utarbeidet manus og gi sin tilbakemelding.
Resultater og resultatvurdering
For å få en ekstra resultatvurdering besluttet prosjektleder å lage en spørreundersøkelse ved bruk av det interaktive reponsverktøyet Menti under lanseringen av filmene. Vi viste frem begge filmene og spurte deltakerne om hvorvidt de trodde filmene ville bidra til nyrekruttering, hvorvidt de trodde filmene ville bli benyttet i videre lokal opplæring av likepersoner, hvorvidt filmen om rapportering ville bidra til større forståelse av regelverket og mer riktig rapportering. Svarkategoriene de kunne velge mellom var 1. I liten grad 2. I noen grad 3. I stor grad. Svarene viste at deltakerne var svært fornøyde. Til nå har animasjonsfilmene nådd 7500 bare i ADHD Norge, og vi vil fortsette å promotere dem fremover også. ADHD Norge har benyttet filmene til opplæring av våre likepersoner, og våre lokallag har delt den med sine likepersoner. I FFO har filmene nådd 4500 til nå og ca. det samme i Dysleksi Norge.
Oppsummering og videre planer
. I og med at disse animasjonsfilmene er diagnoseuavhengige, er den forventede verdien for både målgruppe og samfunn større. Jo flere kompetente likepersoner de enkelte organisasjoner har, jo større antall medlemmer vil kunne oppleve hjelp til mestring og sosial inkludering. Når det gjelder forankring i ADHD Norge vil filmene være faste innslag på våre kurs både nå og i fremtiden. ADHD Norge er svært fornøyd med dette prosjektet og tror det kan spille en stor betydning både for videre rekruttering og opplæring.