Møteplass for erfaringskompetanse og FoU

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er økt krav om brukerinvolvering i FoU på helsefeltet. Over hele Norge drives det opplæring av medforskere og brukermedvirkere, mens forskere og fagutviklere, som sitter med krav om å utvikle helseprosjekter med brukerinvolvering, opplever manglende erfaring og kunnskap om muligheter og praktiske tips. Noen kan også være kritiske til å involvere brukere i forskningsprosjekter. Mange av de større forsknings- og utdanningsinstitusjoner ansetter nå spesialister for å skrive spissede FoU-søknader. Disse trenger trolig mer kompetanse for å designe studier hvor brukerinvolvering inngår.

Målsetting for prosjektet

Et todelt arrangement, henholdsvis en dagskonferanse og en workshop om brukermedvirkning i FoU som avholdes i høsten 2020. Tidspunktet mener vi er gunstige med tanke på søknadsfrister til Forskningsrådet, Extrastiftelsen og helseforetak, samt en prosjektkoordinator som syr det hele sammen

Målgruppe

Brukere og pårørende Forskere og fagutviklere på helse- og sosialfaglige feltet Spesialister i prosjektsøknadsskriving og Høyskole- og universitetsansatte

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Arrangementet er todelt. Den første dagen arrangeres en dagskonferanse for inntil 100 deltakere, hvor gode eksempler på medforskning og samproduksjon presenteres. Del to av prosjektet er en workshop for 40 deltakere, som er tenkt som et møtepunkt for personer med erfaringskompetanse og fagpersoner som ønsker å fordype seg i medforskning og er opptatt av å videreutviklet samarbeidet. Hovedfokus vil være å fremme en felles forståelse for hva medforskning er, og hvordan vi kan designe og utvikle FoU-prosjekter, som inkluderer brukerperspektivet på en nyttig og god måte. Prosjektgruppen består av personer med bred erfaring med brukermedvirkning i forskning og fagutvkling. For å sikre god planlegging, gjennomføring, evaluering og publisering av konferansens resultater, vil vi ansette en person som ønsker seg inn i arbeidslivet i en deltidsstilling. Vedkommende får et ansettelsesforhold til Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT Midt), og vil ha oppfølgingsansvaret for prosjektkoordinatoren.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sept. 2019-februar 2020 – formalisere samarbeid, prosjektgruppe, planlegging av konferansen, samarbeid med TV-produksjon Hinn Mars-april Markedsføring, søke samarbeid med faggrupper innen FoU Mai-september – Påmeldingsprosess, forberede og administrere konferansen Oktober- desember: gjennomføring av konferansen, etterarbeid i form av filmklipp og e-ressurshefte

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Denne rapporten oppsummerer en konferanse om brukermedvirkning i forskning og fagutvikling som ble avholdt 9. og 10. november 2021 på Lillehammer. 170 personer deltok. Noen av delmålene som ble satt var å dele gode erfaringer med medforskning, samt økt kontakt mellom medforskere og FoU-miljøer. Etablering av nettverk for medforskning. Konferansen skulle bidra til å utvikle en felles forståelse for medforskning. Bygge ned barrierer på feltet FoU. Å presentere hva medforskning er, og hvordan det kan bidra til mer relevant, demokratisk og etisk forskning og fagutvikling, samt å nå ut til og å engasjere fagmiljøer og -personer som i dag ikke er aktive i medforskning. Vi ønsket å nå ulike grupper. Brukere og pårørende med erfaring fra forskning eller har medforskererfaring, personer som ønsker å bli medforskere for å sikre rekruttering, forskere og fagutviklere på helse- og sosialfaglige feltet, spesialister i prosjektsøknadsskriving og høyskole- og universitetsansatte.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålene som ble satt opp var at konferansen skulle ha en nytte for de som var til stede og andre interesserte. I en questback-undersøkelse som ble sendt ut i etterkant av konferansen, kom det fram at deltakerne var stort sett fornøyd med det faglige og sosiale innholdet på konferansen. Programmet klarte å belyse ulike sider ved brukerinvolvering i fagutvikling og forskning. For å nå ut til de som ikke var til stede, har plenumspresentasjonene blitt tatt opp og ligger nå på youtube. I tillegg er det blitt opprettet en egen facebook-side og hjemmeside. Etablering av et nytt nettverk for brukerinvolvering i fagutvikling og forskning er i gang, og det jobbes med å skaffe midler til å lønne en koordinator. Det er enda usikkert om konferansens effektmål, om at søknader klarer å inkorporere brukerinvolvering på en mer hensiktsmessig måte, er nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

170

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble utsatt ett år, og vi var heldig som holdt konferansen når det var en periode med mindre restriksjoner. Planleggingen og gjennomføringen gikk veldig greit fordi vi hadde en betalt prosjektkoordinator som tok seg av det praktiske gjøremålene. 170 personer var innom de to dagene konferansen varte.

Resultater og resultatvurdering

Konferansen ble en møteplass for brukermedvirkning i fagutvikling og forskning, og økt forståelse av potensiale og utfordringer i denne typen samarbeid. Det brede programmet klarte å belyse ulike sider ved brukerinvolvering og vi opplevde at ulike grupper innen feltet kom i kontakt med hverandre og ble bedre kjent. Et nettverk er etablert for å trekke resultatet av denne konferansen videre. Prosjektet hadde også som mål å lage noen ressurser. Plenumsforelesningene er tatt opp og ligger ute på Youtube, slik at andre kan få innsikt og inspirasjon i det som ble lagt frem.

Oppsummering og videre planer

Prosjektgruppen er svært fornøyd med konferansen. Det har vært mye arbeid i forkant, mange bekymringer på grunn av Covid. Prosjektgruppen har arbeidet svært godt. Vi kan sende stafettpinnen videre. En ny konferanse om 2-3 år ønskes. Det krever nye søknadsrunder for finansiering, men den nye prosjektgruppa kan ta med seg erfaringer som er kommet fram i arbeidet og gjennomføringen av denne konferansen, samt at innspill fra konferansens deltakere kan inkluderes i planleggingen av nye.

Prosjektleder

Ann-Mari – Lofthus

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Møteplass for erfaringskompetanse og FoU
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT)
Beløp Bevilget
2019: kr 371 000
Startdato
01.09.2019
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet