– Maten fra hjemlandet vekker til live positive assosiasjoner fra før de flyktet, forteller aktivitetsleder Shwan Karem Wahed.
Med to barnehager som nærmeste nabo ligger Torshov transittmottak på toppen av en bakke. Sentralt i Oslo, men likevel skjermet fra byens larm. Her er det plass til opp til 200 beboere på det meste. Hit kommer det asylsøkere som venter på å få plass på et ordinært mottak. Likevel, dette er mye mer enn en ventestasjon.
De ansatte på mottaket la merke til at matlaging som aktivitet førte til mestring og begeistring for beboerne. Dermed søkte de Stiftelsen Dam om penger til å gjøre dette til en fast aktivitet, og har i samarbeid med Norsk Folkehjelp fått 70.000 kroner til dette prosjektet.
Ingen tenkte på aktiviteter
Shwan har jobbet på transittmottaket i åtte år, og på den tiden har mye forandret seg.
– Da jeg begynte å jobbe her, så var tanken at mottaket skulle være mat, en seng og tak over hodet. Det var ingen som tenkte på aktiviteter for de som bor her, forteller han.
I dag er situasjonen en helt annen. Shwan viser oss rundt og forteller stolt om alle aktivitetene på mottaket. Her er det musikk, dans, dukketeater, klovner, konserter, matlaging og mye, mye mer.
– Asylsøkere er en veldig sårbar gruppe og derfor er det så viktig at de får muligheten til å delta på ting, at det skjer noe, slik at de kan tenke på noe annet enn det de flyktet fra, sier Shwan.
– Jeg tenker egentlig ikke på dette som et asylmottak, men mer som et sosialt senter, forteller han.
Mestring og glede på kjøkkenet
Mottaket har bygget et hyggelig utehus hvor det står noen gamle sofaer, stoler og lamper. På bordet bugner det av forskjellig typer mat, salat, ris og biryani.
– Dette er en kurdisk biryani, forteller Ahmad fra Syria og viser frem en deilig rett.
– Vi lærer mye av hverandre, både om mat, men også om musikk og andre ting, forteller Khadige, som også er fra Syria.
Beboerne blomstrer
Å komme til Norge som asylsøker betyr å flykte fra alt det som er kjent til en hverdag som kan være forvirrende og hvor mange ting må læres på nytt. Ventetiden kan være lang, og da kan det være viktig å gjøre noe man har gjort før og som man er flink til.
– Det som er så fint med dette prosjektet er hvordan jeg ser at de som deltar blir så glade og stolte når de kan vise frem maten der de kommer fra. Jeg ser hvordan de får økt selvtillit og hvordan de blomstrer etter å ha vært med på prosjektet, forteller Shwan.
Sluttrapport
Bakgrunn
Bakgrunn for prosjektet: Fra tidligere matlagning på Torshov har vi erfart at denne type aktivitet er svært givende og inspirerende for beboere. Mange av beboerne har et stort ønske om å kunne være til nytte og bidra positivt på mottaket. Gjennom denne aktiviteten kan beboere vise frem sine talenter og styrker, noe som kan føre til økt selvtillit og mestringsfølelse. Maten fra hjemlandet kan vekke til live positive assosiasjoner fra før de emigrerte fra sine respektive land. Dette kan ses i et salutogent perspektiv (retter oppmerksomheten mot faktorer som bidrar til at vi opprettholder god helse). Stimulansene gjennom opplevelsen av hjemlandets mat kan fremstå som forutsigbar, forklarlig, kjent/forståelig og strukturert i asylsøkernes ellers svært uforutsigbare hverdag
Oppsummering
Alt ialt var stor glede å ha mat prossjekt på Torshov som inkluderete nærmiljøet i Vårt nabolag festivalen i 22 august 2016. ønsker å forsete med denne prosjekt dersom får vi mulihet til det.
Prosjektgjennomføring
Ansatte på mottaket er fleksible og motiverte når det gjelder å bidra i et slikt prosjekt. Vi vil ha matlaging som aktivitet en gang i uken. Hvem som deltar vil vi sørge for at varierer i alder, kjønn, etnisitet og kultur. Vi brukte våre samarbeidspartnere for matlagingsforbygging.
Resultater
Porsjektet førte til en norm mat gleder og mestring blant våre beboere. mange enslige både mebn og kvinne fikk atest om matlagingen og ikke minst tvers mat kulterer som ble synlige til forskjelige tyme beboere.
Antall personer i målgruppen
510