Opplysningsmateriale om psykisk helse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

UngHjelp ser hele tiden et behov for å sette psykisk helse på dagsordenen til samfunnet. Dette har vi gjort siden 2012, både i form av kortvarige prosjekter, men også via vår chattetjeneste Ungdomshjelpen som har vært aktiv siden UngHjelp sin oppstart for fem år siden. Chattetjenesten til UngHjelp er den eneste i landet hvor unge svarer unge om tema innen psykisk helse. Nå ønsker vi å kunne formidle våre erfaringer med å være psykisk syk, og hvordan man selv kan få det bedre via korte filmer som kan brukes som delings-materiale i sosiale medier.

Målsetting for prosjektet

Målet til UngHjelp med dette prosjektet vil være å hjelpe de som har det vondt psykisk. Kortfilmene vi ønsker å lage vil være et forebygging- og opplysnings materiale, hvor våre frivillige står frem og byr på seg selv, på denne måten er vi med på å bryte fordommer rundt psykisk helse.

Målgruppe

Målgruppen er ungdom som har slitt, eller sliter psykisk, mellom 12 og 23 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

UngHjelp ønsker å legge vekt på frivilligheten i Norge i dette prosjektet, og vi vil bruke våre egne frivillige sine stemmer når det kommer til å stå frem som psykisk syk. Filmingen vil bli gjort i samarbeid med medielinjen på Vågen VGS I Sandnes, hvor vi har kontakt med en av lærerne på denne linjen. Det vil si at vi har grønt lys til å sette i gang prosjektet så fort midlene vi trenger er i boks. Det er en del etiske vurderinger vi må huske på i et slikt prosjekt. Filmene vi ønsker å fremstille vil eksponere ungdom, både i form av ansikt-gjenkjennelse men også det å dele en sårbar del av livet sitt på internett. Vi vil sette stort fokus på å velge ut de av våre frivillige vi vet har kommet seg opp fra den mørkeste perioden i livet, og som er klare til å dele av sine erfaringer. Vi har også et tett samarbeid med lege: Inge Joa og psykolog: Marit Helgeland som vil kunne bidra med støtte hvis ungdommene vi skal bruke ønsker dette. Disse to vil også kunne være med i evalueringen av filmene, for å se om det vi gjør er etisk riktig.

Fremdriftsplan for prosjektet

August 2017 Rekrutering og planlegging September 2017 Samarbeidsmøter med skole Oktober 2017 Prosjektgruppemøte November 2017 Ferdigstille manus til filming Desember 2017 Prosjektgruppemøte og samarbeidsavtaler Januar 2018 Fremstille råmaterialet til filmene Februar 2018 Redigering og ferdigstilling av materialet Mars 2018 Fremvisning av prosjektet April 2018 Lansering av prosjektet Mai 2018 Ferdigstille budsjett og evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

UngHjelp ønsket å skape kortfilmer om hvordan det er å være psykisk syk, og hvordan man kan hjelpe seg selv til å få det bedre, og ikke minst: komme seg igjennom det. Prosjektets målgruppe har gjennom hele prosjektet blitt delt opp i to. Hovedmålgruppen til UngHjelp har alltid ligget til barn og ungdom som har slitt, eller sliter psykisk i alderen 12-23 år. Likevel har det vært viktig å vektlegge at ved å lage en mer visuell opplevelse av psykisk helse og viktigheten av å snakke om disse vanskelige temaene, ville åpne for en mye større målgruppe enn den UngHjelp primært arbeider for. Dette har vært viktig å ha med oss gjennom prosjektperioden, da vi med dette prosjektet i stor grad ønsket å sette psykisk helse på dagsorden i samfunnet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Resultatet av prosjektet kan i størst grad sees i de sju delingsvideoene UngHjelp har produsert. Som vi skrev i prosjektsøknaden vil det være vanskelig å få reelle tall på nytteverdien av kortfilmene vi har laget. Sommerfugleffekten, som er en av UngHjelp sine venneorganisasjoner sier ofte: «Klarer vi å forhindre at en person blir en psykiatrisk pasient i løpet av livet, har det enorme verdier for den ene personen, og hans/hennes familie». Dette har vært effekten UngHjelp har jobbet seg mot gjennom prosjektet. At en av tilbakemeldingene vi har fått viser signaler til at en ungdom ønsker å be om hjelp synes vi er et bevis på at vi, i alle fall for denne personen, har klart å nå gjennom på en positiv måte.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

4894

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble i stor grad gjennomført slik som vi planla, bortsett fra et par uforutsette ting som hendte. Tidlig i prosjektet trakk en av medlemmene i prosjektgruppen seg, som gjorde at prosjektgruppen ble bestående av 3 i stedet for 4 ungdommer. Den største av utfordringene våre var det planlagte samarbeidet med Vågen VGS, som står beskrevet i vår søknad. Dette samarbeidet trådde aldri i kraft da daværende prosjektleder flyttet fra Rogaland, og vi så det vanskelig å ivareta samarbeidet når hun ikke lengre bodde i samme kommune. Ingen av disse utfordringene gjorde at det gikk ut over prosjektet vårt, da vi fant andre måter å løse det på. I stedet for at Vågen VGS skulle hjelpe oss med filming, redigering og fremvisning av prosjektet på skolen, utførte heller prosjektgruppen filmingen og redigeringen av videoene. Fremvisningen av videoene ble utført med et anonymt spørreskjema på nett hvor mennesker som følger UngHjelp fikk muligheten til å hjelpe.

Resultater og resultatvurdering

For organisasjonen har prosjektet hatt stor verdi. UngHjelp er en liten organisasjon, som ofte lever fra hånd til munn. Å ha et prosjekt vi skulle jobbe med i et helt år har vært positivt for både de involverte, prosjektgruppen og de andre frivillige. Det har ikke alltid vært like viktig for oss som organisasjon å tenke på resultatene samfunnet vil få fra dette prosjektet, da vi har sett, i flere situasjoner, hvor viktig prosjektet bare har vært for UngHjelp. Å dele erfaringer på tvers av hverandre, og stå sammen i et sluttprodukt er noe UngHjelp ikke har fått til på denne måten før, og noe vi ser på som et sterkt virkemiddel for oss som organisasjon. Det ferdige produktet kan derfor sees på som noe store deler av organisasjonen kan stelle seg bak og stå innafor – det er vi veldig glade for!

Oppsummering og videre planer

Selv om prosjektet nå avsluttes vil delingsvideoene fortsatt leve videre. Dette er noe som har vært viktig for UngHjelp gjennom hele prosjektperioden. Til tross for at vi kun skulle jobbe aktivt med dette ett år, har det gjennomgående vært viktig for oss å se på dette prosjektet som noe som skal leve videre etter prosjektperioden. UngHjelp kommer til å fortsette å spre budskapet om psykisk helse, og nå spesielt gjennom disse delingsvideoene.

Prosjektleder

Mari Stokkeland

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Opplysningsmateriale om psykisk helse
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
UngHjelp
Beløp Bevilget
2017: kr 31 000
Startdato
19.08.2017
Sluttdato
30.05.2018
Status
Avsluttet