Øye for øyeblikket

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Foresatte til synshemmede barn og unge ønsker å dra nytte av den kunnskapen synstolking kan gi dem. De ser at denne kunnskapen vil sette dem bedre i stand til å beskrive det de ser, slik at barna deres også kan ta del i opplevelsen. Foreløpig finnes det imidlertid kun profesjonelle kurs i synstolking. Det er derfor et stort behov for å utvikle et innføringskurs i synstolking, som er rettet inn mot den kunnskapen foresatte trenger for å beskrive på en god måte for sine barn.

Målsetting for prosjektet

Utvikle og gjennomføre kurs i synstolking, som gir foresatte til synshemmede barn og unge et øye for å beskrive øyeblikket. Delmål: Utvikle kurs Gjennomføre to kurs Evaluere kursene Legge et grunnlag for varige kurs

Målgruppe

Hovedmålgruppen er foresatte til synshemmede barn og unge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Utvikle kurs: Vi vil ta utgangspunkt i de profesjonelle kursene vi har utviklet, og tilpasse disse kursene til målgruppens behov. Vi har et stort faglig nettverk, og vi vil be nettverket om innspill til og tilbakemeldinger på det kurstilbudet vi utvikler. Prosjektleveranser: Kursplan/innhold og litteraturliste. Gjennomføre to kurs: Vi legger opp til et kurs med en dags varighet, og til å gjennomføre kursene på helgedager. Videre mener vi at maksimalt ti deltakere pr. kurs vil være hensiktsmessig. Dette antallet har vist seg å være formålstjenlig med hensyn på å få til en god dialog og dynamikk i gruppa. Prosjektleveranser: To gjennomførte kurs. Evaluering: Kursdeltakerne vil bli intervjuet. Med bakgrunn i tilbakemeldingene vil eventuelle endringer bli foretatt, og et endelig kurs utarbeidet. Prosjektleveranser: Evalueringsnotat, En endelig versjon av kurset. Varige kurs: Vi vil undersøke muligheten for å utvide kurset til nye målgrupper, for å gjøre kurset økonomisk bærekraftig. Målsetningen er å legge grunnlaget for et varig kurstilbud som kan tilbys alle målgrupper som har interesse av et slikt kurs. prosjektleveranser: Plan for etablering av et varig kurs tilbud.

Fremdriftsplan for prosjektet

Utvikle kurs: 31.01.2018 Gjennomføre to kurs: 30.04.2018 Evaluere kursene: 31.05.2018 Legge et grunnlag for varige kurs: 30.06.2018 Sluttdokumentering: 30.06.2018

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Foresatte til synshemmede barn og unge ønsket å dra nytte av den kunnskapen synstolkingen kan gi dem. Alternativet for dem var profesjonelle kurs i synstolking. Av denne grunn var det et stort behov for å utvikle et innføringskurs i synstolking, som var rettet inn mot den kunnskapen foresatte trengte for å beskrive på en god måte for sine barn. Derfor var hovedmålet i prosjektet: Utvikle og gjennomføre kurs i synstolking, som gir foresatte til synshemmede barn og unge et øye for å beskrive øyeblikket. Hovedmålgruppen i prosjektet var foresatte til synshemmede barn og unge. Vi ønsket å starte med denne kjernegruppen, men så at et slikt kurs også vil være nyttig for mange andre grupper: • Slekt og venner • Fagpersoner innen syn • Lærere • Personlige assistenter • Funksjonsassistenter • Lese- og sekretærhjelpere • Støttekontakter • Ledsagere Kurset har dermed potensiale i seg for å komme synshemmede i alle aldre til gode . I dag er 180.000 personer i Norge synshemmet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålet i prosjektet er nådd. Det er utviklet og gjennomført et kurs i synstolking for foresatte til synshemmede barn og unge. Dette kurset er evaluert, og et endelig kurs er utarbeidet. Det er også lagt planer for å utvide kurs tilbudet, og et tilsvarende kurs for fagfolk er satt opp høsten 2018.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

17

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi tok utgangspunkt i de profesjonelle kursene som ble utviklet i prosjektene Fremtidens synstolking og Synstolk kompetanse. Med bakgrunn i disse erfaringene ble et kursprogram og kursinnhold utviklet. Invitasjonene til de to kursene ble spredt bredt ut igjennom MediaLTs og Norges Blindeforbunds informasjonskanaler. To kurs ble gjennomført: 7. april og 9. juni. MediaLT utviklet to intervjuskjemaer. Det første ble brukt for å innhente deltakernes uniddelbare respons på selve kursdagen. Det andre ble sendt ut på e-post til alle kursdeltakerne i etterkant av kurset. Med bakgrunn i svarene ble en evalueringsrapport utarbeidet. Rapporten ble brukt for å korrigere kursprogrammet og kursinnholdet, og for å utarbeide et endelig program og innhold. Rapporten er publisert på MediaLTs nettsider: http://www.medialt.no/publikasjoner/518.aspx I intervjuskjema til kursdeltakerne la vi inn et spørsmål om de ville ha vært villige til å betale for et kurs av denne typen. På denne måten fikk vi også innspill til andre grupper kurset kunne være aktuelt for. Disse innspillene brukte vi for å vurdere videreføringen av kurset, og for å se om tilsvarende kurs kunne tilbys andre grupper.

Resultater og resultatvurdering

Arbeidet med utviklingen, gjennomføringen og evalueringen av kurset gikk som planlagt. Alle deltakerne mente at kurset var nyttig og lærerikt, og at de kommer til å bruke det de har lært. Deltakerne var også samstemte i at kurset hadde gjort dem bedre til å synstolke. Tilbakemeldingene på selve undervisningen var også svært god. Særlig vektla deltakerne verdien av de praktiske oppgavene med å synstolke for hverandre. Tilfredsheten var stor med kursinnholdet. Flere av kursdeltakerne savnet imidlertid at kurset hadde handlet mer om synstolking i hverdagen. Ca. halvparten svarte at de var villig til å betale for kurset. Nesten alle i den andre halvparten mente at de som jobber med synshemmede i skole, barnehage og andre sammenhenger burde betale for slike kurs, mens det bør være gratis for foresatte. Det er satt opp et kurs for fagfolk høsten 2018. Vi ønsker å bruke dette kurset for å undersøke muligheten for å legge grunnlaget for et varig kurstilbud.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har tydeliggjort at det er behov for et kurs i synstolking for foresatte til synshemmede barn og unge. Tilbakemeldingene fra kursdeltakerne bekrefter dette. Likevel oppgir kun halvparten av kursdeltakerne at de er villige til å betale for et kurs av denne typen. I et forsøk på å legge et grunnlag for et varig kurs tilbud ønsker vi å starte med gruppen fagfolk, fordi vi antar at betalingsvilligheten er større i denne gruppen. Dette fordi kursavgiften for fagfolk nesten alltid betales av arbeidsgiver. Et kurs for fagfolk er derfor satt opp høsten 2018.

Prosjektleder

Linda Wildschut

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Øye for øyeblikket
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Media Lunde Tollefsen A/S (MediaLT)
Beløp Bevilget
2018: kr 187 000
Startdato
31.12.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet