Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Prosjektet vil prøve ut et nytt digitalt ledsagersystem, som benytter GPS og lydtilbakemeldinger. Et slikt system kan guide personer med nedsatt syn på gå og joggeturer på egenhånd gjennom ferdigprogrammerte turløyper. For mange synsnedsatte er fysisk aktivitet en terskel. Mobilitet og orientering energikrevende og krever kompetanse. Selvstendighet til å gjøre fysisk aktivitet er livskvalitet. Synsnedsatte trenger gjerne assistanse for å trenene og mosjonere. Mange synsnedsatte erfarer en hemming på hverdagsaktivitet. Å orientere seg utendørs krever ekstra årvåkenhet og gode hjelpemidler. Assistanse kan nå være mobilitets-stokk, førerhund eller ledsager. Ledsager er vanskelig å få tak i, og førerhund er et tilbud som langt fra alle kan benytte. For å være trygg på tur, så er det viktig å vite at du ledes på riktig vei. Den digitale ledsageren benyttes på høyt nivå i av deler av Para-idrett, og vil gjøre turer trygt og tilgjengelig for prosjektdeltakerne. Vi vil allmenngjøre teknologien for brukergruppen. Prosjektet skal teste ut om teknologien kan benyttes av nye brukergrupper. Målet er å avklart om hjelpemiddel kan benyttes som en digital ledsager for flere synsnedsatte, og hvordan dette kan tas i bruk som et nytt helsefremmende hjelpemiddel.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi har i forarbeidet til prosjektsøknad avklart at leverandøren av utstyret, svenske «Nordic evolution», sammen med sin norske kontakt, vil lease og stå for den tekniske driften av utstyret. Prosjektet vil først gjennomføre en opplæringsperiode av ansatte på Solvik syn- og mestringssenter. Det vil være en blandet gruppe personer, både med med og uten synsnedsettelse. De vil lære å bruke utstyret, både som aktiv bruker og til å klargjøre/programmere utstyr. Denne gruppen blir sertifisert til superbrukere. Når opplæring en gjennomført, vil kursdeltakere på rehabiliteringskurs på Solvik syn- og mestringssenter få muligheten til å bruke utstyret under veiledning. Et rehabiliteringskurs består av undervisning i ulike fag, og digital ledsager vil bli ett av disse fagtilbudene. Kursdeltakerne vil da i opplæring gå på tur på senterets tursti, og i nærliggende skogsløyper. Målgruppen for prosjektet er synsnedsatte i alderen 55 til 85 år. Det gjennomføres 10 rehabiliteringskurs i året, totalt 120 døgn. Målgruppen har normalt ikke tidligere hatt opplæring i hvordan de kan håndtere hverdagen med et synstap, og mange trenger nye erfaringer og opplevelser med fysisk aktivitet. Erfaringer fra disse kursene vil gi oss tilbakemeldinger på om dette er en type utsyr som bør bli lettere tilgjengelig og kjent for gruppen. Prosjektet skal evalueres gjennom tilbakemeldinger fra superbrukerne. De deltar på aktiviteten og guider prosjektdeltakerne i utstyret. De vil få gode tilbakemeldinger fra deltakerne om hvordan opplevelsen var. Tilbakemeldinger samles i sluttrapport og måloppnåelse vurderes ut fra dette. Norges blindeforbund gjennomfører et stort antall aktiviteter gjennom året, og vi har gode rutiner for å ivareta deltakernes sikkerhet. Det tekniske utstyret knyttes ikke opp mot brukerdata for prosjektdeltakerne, registreringer gjøres på senterets utstyr. Teknisk svikt på utstyret kan gjøre prosjektet sårbart, dette kan imøtegås ved god opplæring i bruk og vedlikehold.
Antall deltakere
120
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet forventer å avklare om denne typen digital ledsager kan være et nytt hjelpemiddel for målgruppen. Vi forventer at gjennom hjelpemiddelet får blinde og svaksynte et redskap som gjør at de kan benytte seg av turmuligheter uten å være avhengig av andre personer. Det har høy brukermedvirkning og selvstendighet. Det vil gi økt livskvalitet gjennom bedret fysisk og psykisk helse. Det er forventet at prosjektet kan gjøre teknologien kjent for målgruppen og andre, og gjøre dette mer allment utbredt. Dersom teknologien fungerer slik vi håper og det er økonomisk og samfunnsmessig bærekraftig, så vil dette kunne bli et hjelpemiddel som gjør at målgruppen mer på egenhånd kan gå på tur, jogge, svømme, padle, etc. Det vil gi mennesker mulighet til å dra ut på sin egen vei. For samfunnet vil dette medføre større integrering og deltagelse i frilufts og fritidsaktiviteter og vil derfor gi et mer likestilt samfunn.
Plan for gjennomføring
Oppstartsfase: Oppstart august 2024. Leverandøren besøker senteret og gir opplæring av superbrukere og setter opp løyper. Utstyret skal leases for et år. Ulike problemstillinger gjennomgås. Ansvarlig er prosjektleder. Ferdigstilles August 2024. Utprøvingsfase: Oppstart september 2024. Utstyret tas i bruk på rehabiliterings-kurs som gjennomføres på senteret. Prosjektdeltakerne vil prøve ut utstyret i forskjellige perioder gjennom prosjekttiden. Ansvarlig er kursmedarbeidere i prosjektgruppen. Ferdigstilles juni. 2025 Evalueringsfase Oppstart januar 2025. Evalueringer og tilbakemeldinger samles inn. Det drøftes i et felles møte etter avsluttet utprøvingsfase. Drøfting vil også foregå sammen med leverandør. Erfaringene fra prosjektet formidles gjennom en anbefaling til sentrale ledd i organisasjonen og til kommunikasjonsavdelingen i organisasjonen. Ansvarlig er prosjektleder og idrettsrådgiver. Ferdigstilles Oktober 2025.