Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
5-20 % av unge og voksne pasienter i psykisk helsevern blir dårligere i og etter behandling. Verken pasienter, påørende, terapeuter, pasientforeninger, profesjonsforeninger, myndigheter eller universiteter kjenner til god fagkunnskap og brukerkunnskap om dette temaet. Konsekvensen av den manglende oppmerksomheten og kunnskapen om skadene som rammer pasientene gjør at pasientene og pårørende står uten informasjon om risiko ved behandling og ikke kan gjøre reelle informerte valg. Informasjon og bevisstgjøring er nøkkelen til endring – som derfor er hovedformålet til dette prosjektet.
Målsetting for prosjektet
Målet med seminarene er å formidle informasjon om faglige kunnskap og erfaringskunnskap som eksisterer vedrørende skadelige effekter av psykologisk behandling.
Målgruppe
Fagfolk, brukere og pårørende i psykisk helsevern er hovedmålgruppen for dette prosjektet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
3300
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Det er stiftet en forening, Norsk forening for pasientsikkerhet i psykisk helse, som skal arrangere tre seminarer ved Psykologikongressen 2018 (Oslo, Norsk psykologforening, august/september), Schizofrenidagene (Stavanger, Stiftelsen psykiatrisk opplysning, november 2018) og Faglig forum, psykisk helse (Trondheim, januar/februar 2019). Det vil bli gjennomført syv planleggingsmøter for å forberede seminarene, en fremdriftsplan fremgår av utdypende prosjektbeskrivelse. Styret kan fylle seminarene med innhold (klinisk problemstilling, diskusjon, kunnskapsoppsummering) selv, eller innhente brukere og eksperter eksternt. Seminarene vil bli streamet og det vil bli produsert videoopptak som gjøres tilgjengelig på internett i ettertid.
Fremdriftsplan for prosjektet
Høsten 2017 vil det bli inngått avtaler med de respektive arrangørene, med forbehold om støtte fra Extrastiftelsen. Det første seminaret er i august/september 2018, det neste i november og det siste i januar 2019. I forkant av seminarene vil det bli avholdt planleggingsmøter for å sikre en detaljert plan for gjennomføring. Det vil innen april 2018 bli inngått avtaler med de eksterne tilbyderene som skal levere video- og lydproduksjon.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Norsk forening for pasientsikkerhet i psykisk helse har i samarbeid med Rådet for psykisk helse ønsket å gi terapeuter, pasienter og andre interesserte ny og viktig informasjon om negative effekter i psykologisk behandling. Dette er et viktig tema som det er skrevet og formidlet lite om, selv om det har stor betydning for pasienters trygghet og faglig kvalitet på helsetjenester.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet har lykkes i å avvikle to seminarer i Oslo og Stavanger, og tilgjengeliggjort dette på internett. Muntlige, uformelle tilbakemeldinger fra deltakerne har vist at seminarene lykkes med å engasjere og provosere som ønsket
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
400
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har vært gjennomført ved fire fysiske planleggingsmøter inkludert to seminarer og elektroniske møter i tillegg. I prosjektperioden har det vært store utskiftninger av prosjektgruppen som har påvirket kontinuiteten og bidratt til forsinkelser og endringer underveis i prosjektet. Selve seminarene har vært gjennomført i henholdsvis Oslo og Stavanger, med tilnærmet fullsatt publikum. Profesjonelt videopptak har sørget for at begge seminarene er tilgjengeliggjort på YouTube.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet ble vurdert som å være vellykket dersom man avviklet tre seminarer med 100 deltakere på hvert seminar, og at videopptak fra seminarene fikk 1000 visninger per video ett år etter publisering. Da prosjektet lykkes med å arrangere to seminarer med cirka 150 deltakere vurderes det som delvis vellykket. Antall videovisninger er mer enn 3-400 p.t., og forventes å stige.
Oppsummering og videre planer
Foreningen som stod bak prosjektet er avviklet, men de to seminarene som er gjennomført er tatt opp på video og tilgjengeliggjort på YouTube slik at både Rådet for psykisk helse og andre kan nyttiggjøre disse i videre arbeid med tematikken.