Radiotiltak ungdom Eidsberg fengsel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Røverhuset har som mål å bistå i rehabiliteringsarbeidet på innsiden av norske fengsler. Vi opererer med lydstudioer i Oslo og Sarpsborg fengsel, og Bredtveit kvinnefengsel. Høsten 2016 ble vi kontaktet av Eidsberg fengsel for å være med i en utredning for tiltak til den nye ungdomsavdelingen som skal åpne i dette fengslet. Vi ønsker å kunne starte opp en avdeling i Eidsberg fengsels ungdomsavdeling. Vi ser viktigheten av vårt arbeid, og mener at vårt opplegg passer unge innsatte godt. Vi opplever at kreative tiltak som vårt har en positiv effekt på innsattes mentale helse.

Målsetting for prosjektet

Vi har som mål å henvende oss til unge innsatte i fengsel og få dem med i samfunnsdebatten, og kunne ytre seg. Vi vil bistå i rehabiliteringsarbeidet og bidra til å forhindre tilbakefall til rus og kriminalitet blant unge straffedømte.

Målgruppe

Primærmålgruppen i dette prosjektet er unge innsatte i alderen 15 til 25 som soner i en tilrettelagt avdeling for målgruppen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

24

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Fengselssystemet i Norge er i stadig forandring, og de neste årene ventes ganske store forandringer. Dette gjør at kommunikasjonen og gjennomføringsevnen i fengslene er til dels svekket, og derfor går dette prosjektet over to år, for å sikre at det lar seg gjennomføre. Med et slikt tidsspenn vil vi også ha muligheten til å opparbeide oss nødvendig empiri og kan måle effektene av arbeidet med ungdommene på en tilstrekkelig måte i samarbeid med fengselspsykiatrien og skolen i fengslet. Røverhuset har jobbet med et programmessig konsept som vil fungere godt for å overføre tiltaket til andre fengsler. Redaksjonen i Eidsberg vil produsere sine egne sendinger som de kringkaster på lokalt plan i området, og på innsiden i fengslet. Det beste som produseres, kringkastes nasjonalt i RøverRadion. Det er viktig at prosjektet i størst grad handler om de innsatte, for at effektene av arbeidet skal optimaliseres. Vi er opptatte av at tiltaket fungerer som en arbeidsplass, der det forventes resultater, kollegialitet og samarbeid, og ikke minst at den innsatte skal få et eierskapsforhold til det som produseres.

Fremdriftsplan for prosjektet

Arbeidet vil starte på sensommeren 2018, med å få på plass en prosjektleder som er hovedansvarlig for opprettelse i Eidsberg, og som fører kontakt med fengslet og redaksjonen. Tidlig i prosessen vil vi alliere oss med fengselspsykiatrien og skolen for å starte med kartlegging og loggføring av data. En redaksjon vil være klar i fengslet i løpet av høsten. Vi vil gjøre en større evaluering etter ett år, og en endelig evaluering etter to år.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen var å henvende oss til de nye innsatte som skulle sone i Eidsberg fengsel etter at Botsfengslet i Oslo la ned sommeren 2017. Vi ville bistå i rehabiliteringsarbeidet blant særlig unge innsatte som skulle være en satsingsgruppe for dette fengslet. Primærmålgruppen var unge innsatte mellom 18 og 25, og sekundærgruppen andre innsatte. Høsten 2019 ble denne målgruppen omdefinert da regjeringen åpnet for fengselsplasser for straffedømte under 18 år i Eidsberg fengsel. Røverhuset har tidligere satser ulike innsattgrupper som varetektsfanger, kvinnelige innsatte og langtidssonere. Denne gangen ønsket vi å satse på de unge innsatte, særlig siden dette og var en målgruppe som også kriminalomsorg skulle satse på. Prosjektet hadde mellom august 2018 og juni 2020 30 aktive deltakere (redaksjonsmedlemmer i RøverRadion). Av disse var/er 21 i målgruppen 16 til 25 år, mens resten var mellom 25 og 40.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Røverhuset startet opp virksomheten vår i Eidsberg fengsel ett år etter at fengslet åpnet. Vi nådde målet vårt med å nå ut til unge innsatte, slik at de og bli en betydelig del av vår virksomhet. Vi har også hatt god mulighet til å følge opp deltakerne i Eidsberg også etter endt soning. Vi har etablert et godt og tett samarbeid med fengslet for å koordinere arbeidet vårt og for å evaluere vårt tiltak i fengslet. Av ulike grunner har vi enda ikke fått til et formelt samarbeid med skolen, men dette jobbes det kontinuerlig med. Vi har etablert en internkanal for alle de innsatte i Eidsberg, der de kan få informasjon og å høre programmet som har blitt produsert på sine egne TVer på cellene. Vi har oppnådd å nå ut bredt, og har fått tilbakemeldinger fra fengslet at de unge innsatte og setter pris på informasjonen som når dem via RøverRadion.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30

Prosjektgjennomføring/Metode

Da det ble kjent at Eidsberg fengsel skulle bli et fengslet som satset på unge innsatte, var dette et prosjekt vi ønsket å ta del i. Våre tidligere erfaring med å jobbe med unge innsatte er at dette er en gruppe som responderer godt på vårt tiltak. Mange unge innsatte sliter særlig med kognitive evner vi tar for gitt, som godt selvbilde, selvtillit, selvinnsikt, og ikke minst mestring. Mange har også særlig dårlige erfaringer med blant annet å ikke klare et normalt skoleløp nokså nært bak seg. Gjennom arbeid med radio opplever de innsatte rask progresjon og mestring på et tidlig stadige. Dette motiverer særlig de yngste innsatte. Vår metode, som vi har brukt i alle fengsler vi opererer i, er at hvis de innsatte får følelsen av mestring så tidlig som mulig, så motiverer det den innsatte til å gjennomføre blant annet skole. Vi etablerte oss i Eidsberg i august 2018, og rekrutterte inn seks personer som ble den første redaksjonen. Dette var en gruppe som var blandet med halvparten under 25 og halvparten over, da tidligere erfaringer har vist at å blande de yngste med noen eldre bidrar til at de eldre kan løfte opp de yngre. Dette endret seg med tiden.

Resultater og resultatvurdering

RøverRadions redaksjon i Eidsberg fengsel har blitt en av de mest populære og prestisjetunge sysselsettingstiltakene i fengslet, og mange har ønsket å delta i tiltaket. Resultatene har vært veldige gode. Det er blitt produsert utallige timer radio, og mange av de unge deltakerne har sågar blitt nominert til radiopriser i Norge, som og viser at det som er produsert har vært på høyde med det beste som er laget i norsk radiobransje. Vi har fått gjennomført arrangementer, som talentkonkurranse og valgdebatt. Det viktigste er at tematikk som omhandler målgruppen har blitt løftet frem, og blitt satt på agendaen i samfunnsdebatten. Blant annet ble det laget en hel sending der vi fikk høre fra unge gjengmedlemmer fra Oslo, og fikk høre deres side av saken som har versert i mediene i lang tid. Vi har også oppdaget at, i motsetning til tidligere erfaringer, at det er uproblematisk å ha redaksjoner bestående utelukkende av kjernemålgruppen.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vært en suksess, og resultatene har vært overveldige gode. Vi har hatt tett dialog med fengslet og gjør evalueringer med dem for å se effekten av vårt arbeid. RøverRadion er blitt et populært tiltak blant de innsatte i fengslet, og vi opplever også begeistring blant de ansatte i fengslet. Radiotiltaket i Eidsberg fengsel blir implementert i den ordinære driften i organisasjonen, og det vil bli vurdert med tiden om tiltaket kan utvides i Eidsberg.

Prosjektleder

Tor Bernhard Slaathaug

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Radiotiltak ungdom Eidsberg fengsel
Organisasjon
Stiftelsen Rettferd
Beløp Bevilget
2018: kr 500 000, 2019: kr 400 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
31.05.2020
Status
Avsluttet