Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Norges Handikapforbund (NHF) sitt overordnede mål, og det som ligger til grunn for all aktivitet, er at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få de samme mulighetene til å delta i samfunnet som andre. For å oppnå dette målet, er universell utforming helt sentralt. Samfunnet må utformes på en slik måte at alle kan delta på lik linje. En utforming av samfunnet som tar hensyn til hele livsløpet og til mangfoldet i befolkningen, gir allmenne løsninger av god kvalitet – både estetisk og funksjonelt. Dette er noe som kommer hele landets innbyggere til gode. Gjennom CRPD har myndighetene forpliktet seg til å fremme likestilling og funksjonshemmedes menneskerettigheter i all politikk og alle samfunnstiltak. Dessverre er det slik at funksjonshemmede stenges i dag ute fra boligbygg, skoler, arbeidsplasser, offentlige kontorer osv pga manglende tilgjengelighet. Målsetningen er at dette prosjektet skal hjelpe politikere, beslutningstakere o.l. til å få en større forståelse av viktigheten av universell utforming. Det er også en målsetning at allmennheten skal få et større innblikk i utfordringene, og på den måten bevisstgjøre folk flest på viktigheten av universell utforming og sette det på agendaen. Vi skal med prosjektet øke bevissheten og kompetansen på tema universell utforming.
Aktivitet/tiltak/metode
Ordføreren i Krsand har takket ja til en dag i rullestol rundt i Kr.sand by sammen med oss, for å få større innblikk i hverdagslige utfordringer for personer med nedsatt funksjonsevne. Vi skal ha med flere av våre tillitsvalgte. For å nå ut til flest mulig, ønsker vi å lage dette som en minidokumentar. Vi har med filmteam som følger oss hele dagen. Vi skal også lage korte snutter av det samme materialet til sosiale medier. I filmen skal vi følge dagen, intervjue ordføreren og få hans opplevelse av å være i rullestol. Vi vil også ha med fakta om og krav til universell utforming o.l. Vi kommer også til å intervjue noen av de frivillige som er med oss, og hvordan de opplever hverdagen når store deler av byen ikke er tilgjengelig for dem. En målgruppe er den politiske ledelse, som får et større innblikk i hvordan hverdagen er for personer i rullestol, og en større forståelse for utfordringer de ikke har i dag. Tiltaket har som mål å bidra til at beslutningstakere og politikere tar større hensyn til krav om universell utforming, ikke bare i Kr.sand, men i byer over hele landet. At de i større grad søker løsninger som er universelt utformet, følger lovverket og ikke gir dispensasjoner. Filmen skal heve kompetansen hos politikere, beslutningstakere, medlemmer av kommunale råd, brukerrepresentanter osv. Tiltaket vil også ha stor verdi for allmennheten generelt. Tiltaket gir informasjon og viser at samfunnet må utformes slik at alle kan delta på lik linje. En utforming som tar hensyn til hele livsløpet og mangfoldet i befolkningen, gir allmenne løsninger av god kvalitet. Måloppnåelsen kan måles ved 1) de konkrete erfaringene til politikerne som deltar, 2) rekkevidden til dokumentarfilmen og filmene i SoMe, og 3) responsen fra allmennheten og det politiske miljøet generelt i Norge. Utfordringen er å legge opp et program for «rullestoldagen» som viser en god bredde av ulike utfordringer som er gjenkjennbart over hele landet. Her er prosjektgruppen viktig.
Antall deltakere
50000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Tiltaket har som mål å bidra til at beslutningstakere og politikere tar større hensyn til krav om universell utforming, ikke bare i Krsand, men i byer og tettsteder over hele landet. At de i større grad søker løsninger som er universelt utformet, følger lovverket og ikke gir dispensasjoner. Vi forventer at tiltaket skal heve kompetansen hos politikere, beslutningstakere, medlemmer av kommunale råd, brukerrepresentanter, og allmennheten generelt. Dette blir konkretisert ved eksempler i filmen, og informasjon om lover og regler på temaet. Gjennom økt bevissthet og kompetanse på temaet universell utforming er målet på lang sikt at plan- og byggeprosesser i fremtiden skal ha universell utforming høyt på agendaen, og tidlig inn i prosessene. Dette vil naturlig føre til at alle nybygg, ombygginger og nye uteområder ved ferdigstillelse er godt tilgjengelig og kan brukes av hele befolkningen. En annen forventet virkning er at vi øker kompetansen innad hos våre medlemmer og tillitsvalgte. Ved å løfte deres kompetanse på området, gjør vi dem til bedre støttespillere for kommunene, som sørger for at de ivaretar forpliktelser og krav til universell utforming. Når filmen formidles til hele landet, håper vi det vil inspirere andre ordførere rundt om i Norge til å takke ja når dere NHF-regioner tar kontakt for å invitere dem med på en dag i rullestol i deres by. På denne måten vil ordførere over hele landet få et unikt innblikk i hvordan deres lokalsamfunn oppleves fra en rullestol. Vårt mål er å vise fram utfordringer, få universell utforming opp på agendaen. Men vårt mål er også å vise fram gode eksempler, for å gi inspirasjon til hvordan man kan ta tak i diskriminerende praksis og gjøre endringer som kommer hele befolkningen til gode.
Plan for gjennomføring
Prosjektgruppen samles ved oppstart. Ordføreren har allerede takket ja til å delta i februar/mars. Dato spikres så fort et ev. tilsagn på prosjektet. Prosjektgruppen planlegger rute/opplegg for dagen. Tett kontakt med filmteam for å planlegge innhold til film og vinklinger. Hva skal fokuseres på? Hvem skal dybdeintervjues? Mars 25: Dagen i rullestol gjennomføres. Filmteamet er med hele dagen. Intervjuer politikere og våre tillitsvalgte. Mars/april 25: Redigering og produksjon av minidokumentar, og korte filmer til sosiale medier. Mai 25: Premierefest og lansering. Etter dette vil filmen være tilgjengelig på vår youtubekanal og våre nettsider. I tiden før lansering vil vi promotere premieren og minidokumentaren på i sosiale medier. Mai/juni 25: Etter lansering legger vi en plan for videre bruk av filmen. Den kommer til å brukes lenge etter at prosjektperioden avsluttes. Vi skal vise filmen på flere konferanser som vi skal ha ila høsten. Vi kommer også til å oppfordre de andre NHF regionene til å vise denne filmen, og bruke den som en inngangsport til samtale med politikere i sine lokalsamfunn. Vi kommer til å sette opp en plan og sende filmen ut til arkitekter, firmaer som jobber med plan- og bygningsprosesser, brukermedvirkere o.l. Dette er for å også dem innsikt i viktigheten av å tenke universell utforming i alt man gjør, helt tidlig i prosesser og planer.