Sammen lærer vi, sammen vokser vi!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vi ønsker å belyse hvordan hverdagen endrer seg ved kronisk sykdom, samt hvordan det er mulig og viktig å leve et meningsfullt liv med nye utfordringer. Vi ønsker å vise hva og hvordan man kan leve et godt liv med tilrettelegging, forståelse og hjelpemidler. Å få en kronisk sykdom innebærer ofte en stor omveltning, både fysisk, psykisk og sosialt. Det kan påvirke arbeidsevnen, det sosiale livet og daglige gjøremål. Når man får en kronisk sykdom, er det avgjørende å finne en ny balanse i livet. Det handler om å akseptere de nye begrensningene samtidig som man utforsker måter å fungere best mulig i hverdagen. Hjelpemidler kan spille en stor rolle i denne tilpasningen. Enten det er ergonomiske løsninger, hjelpemidler for kommunikasjon eller hjelpemidler for bevegelse, kan de bidra til å opprettholde selvstendighet og livskvalitet. Med riktig tilrettelegging fra arbeidsgiver, forståelse fra kollegaer og eventuelt fleksible arbeidsordninger kan personer med kronisk sykdom fortsette å være en del av arbeidslivet. For å leve best mulig med kronisk sykdom er det viktig med forståelse og tilrettelegging fra samfunnet, arbeidsgivere og nære relasjoner. Riktig hjelpemidler, tilpasning av arbeidslivet, sosial støtte og veiledning kan man fortsette å leve et aktivt og innholdsrikt liv.

Aktivitet/tiltak/metode

Dagskonferanse, Scandic hotell Hamar, kl 10-17, 15 november. 10:00 Velkommen 10:10 Utstillernes time 11:10 Pause 11:30 Foredrag, MS Senteret 12:30 Pause 12:50 Einar Høgestøl, nevrolog 13:30 Lunsj 14:30 Foredrag – Eva Høili, sexualitet og samliv 15:30 Pause 15:50 Foredrag – Venter på svar, tilrettelegging og mestring i hverdagen 16:30 Avslutning Med denne konferansen skal vi gi deltagerne tilgang til alle tjenester, spesialister og veiledning, en konferanse de kan få alle svar, løsninger og informasjon om det de måtte lure på av fagpersoner. Og gi innsikt i hvordan kronisk sykdom påvirker hverdagen, samt hvordan tiltak, en felles møteplass og konferanse kan bidra til en bedre livskvalitet. Denne konferansen vil vi fylle med all kunnskap og helsepersonell vi kan, for å lage en plattform for de med ms. Et sted de kan komme med alle slags spørsmål og få svar! Trening og fysisk aktivitet spiller også en viktig rolle i håndteringen av kronisk sykdom og kan ha stor effekt på både fysisk og psykisk helse. Helsepersonell og terapeuter kan gi råd om hvordan man best mulig kan trene ut fra individuelle behov og begrensninger, slik at kroppen styrkes uten at det fører til forverring av tilstanden. Økonomiske utfordringer kan forverre situasjonen for kronisk syke, spesielt i lavinntektsfamilier. Høye utgifter til medisiner, behandlinger og hjelpemidler kan gjøre det vanskelig å opprettholde en god livskvalitet. Mange faller utenfor viktige sosiale og helsefremmende aktiviteter på grunn av økonomiske barrierer. Det er avgjørende å sørge for at gode råd er tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomisk situasjon. Hjelp og kunnskap bør være lett tilgjengelige og brukes mer aktivt for å sikre at personer med kroniske sykdommer får best mulig oppfølging og livskvalitet.

Antall deltakere

80

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For å leve best mulig med en kronisk sykdom er det viktig med forståelse og tilrettelegging. Gjennom riktig bruk og veiledning av hjelpemidler, tilpasning av arbeid, sosial støtte og veiledning fra helsepersonell, kan man fortsette å leve et aktivt og innholdsrikt liv. En dagskonferanse hvor alle fagpersoner og info er samlet på et sted, gir et suverent startpunkt for å lage seg et bedre og enklere hverdag. Her kan alle komme å lære, og se hva slags muligheter det finnes for å skape en mer tilrettelagt hverdag. Å møte en ny livssituasjon med kronisk sykdom kan føles overveldende – både for den som blir syk, og for de nærmeste. Mestring handler om å finne måter å leve godt på, til tross for utfordringene. Det første steget mot mestring er ofte å akseptere den nye virkeligheten, selv om det tar tid. Å søke kunnskap om sykdommen gir en følelse av kontroll og trygghet. Å sette realistiske mål, feire små seire, og justere forventninger til seg selv og hverdagen kan gjøre en stor forskjell. For pårørende er forståelse nøkkelen. Det handler om å lytte åpent, være tålmodig og anerkjenne både egne og den sykes følelser. Å finne en balanse mellom å gi støtte og samtidig ta vare på egne behov er viktig for å unngå utbrenthet. Fellesskap kan styrke både den som er syk og pårørende. Å vite at man ikke er alene kan gi kraft til å møte hverdagen – en dag av gangen. Denne konferansen kan bidra til å sikre at alle har lik tilgang til nødvendige ressurser for å leve et verdig liv. Sosialt samvær og samhold er også essensielt for livskvaliteten. Samtidig kan det være nødvendig å lære seg å prioritere og tilpasse sosiale aktiviteter for å møte hverdagen med mot, mestring og livsglede.

Plan for gjennomføring

Konferansestedet er reservert. Jørn og Jeanette er ansvarlige for kommunikasjonen med hotellet. Bestilling av mat og forfriskninger gjøres i sept 2025 Utsending av mail til utstillere og booking av foredragsholdere blir sendt ut innen mars 2025, ansvarlige: Mari og Lisell Invitasjon blir sendt ut innen mai 2025, ansvarlige: Lisell og Mari Påmeldinger blir tatt imot av Lisell, og påmeldingsskjema blir laget av Amanda med bistand fra Mari, frist for dette blir ila våren 2025 Siste gjøremål før konferansedagen er alle i styret ansvarlige for.

Prosjektleder

Lisell Lien Antonsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Sammen lærer vi, sammen vokser vi!
Organisasjon
Multippel Sklerose forbundet i Norge
Beløp Bevilget
2025: kr 90 000
Startdato
01.07.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring