Selvmordsforebygging i Rogaland – menn

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Selvmord er et stort folkehelseproblem i verden. I Rogaland er det i de siste tiår registrert 461 selvmord, gjennomsnitt 46/år. Kjønnsforskjellene er store når det gjelder selvmord og selvmordsatferd, en betydelig større andel menn begår selvmord. Rogaland er for tiden i et svært krevende arbeidsmarked hvor flere arbeidstakere er permittert/oppsagt. Tall fra NAVrogaland viser at det er en økt arbeidsledighet på 34% siste år. Vi vet at avbrudd i viktige relasjoner, store ærekrenkelser/tap av selvaktelse og manglende nettverk er risikofaktorer og det er dette som utgjør vårt fokus for målgruppe

Målsetting for prosjektet

Prosjektets målsetting er å øke kunnskap om selvmord og selvmordsatferd. Gi kunnskap slik at målgruppen blir tryggere i å kunne håndtere og gjenkjenne selvmordsatferd, og få kjennskap til hvor man kan søke hjelp.

Målgruppe

Menn i alderen 45 – 64 år er hovedmålgruppe. Videre vil NAV, LO og NHO også være viktige målgrupper.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

80000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennomføring av prosjektet vil skje ved primærforebyggende intervensjonskampanjer rettet mot målgruppen, oppsøkende virksomhet til bl.a. mulighetsterminaler, besvare hjelpetelefon, undervisning/kurs av permitterte/arbeidsledige, arrangere fagdager og VIVAT-kurs. Det vil være et tett samarbeid mellom deltakere i prosjektet, NAV, NHO og LO. Dette vil bidra til at vi enklere når ut til målgruppen og at tiltakene vi gjennomfører vil være treffende for den aktuelle målgruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Hovedprosjektet ble opprettet av samhandlingsmidler i 2013-15. I 2015 var målgruppen unge, 2016 var eldre (>65år), 2017 vil vi rette fokus mot menn (45-64år). NAV, NHO og LO er samarbeidspartnere for å treffe vår målgruppe. Vi vil ha fokus på informasjon og undervisning om selvmordsatferd, videreutvikle brosjyremateriell, videreutvikle undervisnings- og kursmateriell, arrangere fagdager og delta på Mulighetsterminalen, og besøke bedrifter.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Selvmord er en stor helseutfordring i verden. I Norge dør om lag 550 mennesker årlig av selvmord. I Rogaland fylke er det i de siste tiår (2007-2016) registrert 462 selvmord, gj. sn. 46/år. Det er en betydelig større andel menn som begår selvmord. Prosjektets hovedmålsetting er å redusere selvmord og selvmordsatferd i Helse Stavanger HF og Helse Fonna HFs opptaksområder i Rogaland fylke. I 2017 var målgruppen menn i alderen 45-64 år med et særlig fokus på økt arbeidsledighet i Rogaland. Tall fra NAV (juli 2016) viste at 11950 personer var helt uten arbeid, en økning med 34% fra året før. En kjønnsmessig fordeling viste at arbeidsledigheten for menn økte med 41% og 32% for kvinner. Det er i yrkene industriarbeid, ingeniør, og IKT-fag, bygg- og anlegg og kontorarbeid at arbeidsledigheten er størst.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi opplever å ha videreformidlet kunnskap om forebygging av selvmord og selvmordsatferd. Vi erfarte raskt at målgruppen kunne være utfordrende å nå ut til ettersom de enkelte bedrifter oppga at det var vanskelig å kunne prioritere oss i en så vanskelig tid når tidsbruken ikke var inntektsgivende. Vi så oss nødt til å tenke nytt for å kunne finne arenaer hvor vi møtte vår målgruppe. Vi tok dermed kontakt med Viking stadion hvor vi fikk stå på stand gjennom flere kamper, her delte vi ut informasjons- og brosjyremateriell, kulepenner og lommelykt. Vi opplevde at standen var godt besøkt og fikk gode tilbakemeldinger. Enkelte av personene stopper for en lengre prat, og noen gav oss tilbakemelding på at de hadde sett våre annonser.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

80000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgjennomføringen skjer hovedsakelig gjennom oppsøkende kontakt fra vår side. Det var utfordrende å nå ut til målgruppen etter våre første tiltak hvor vi oppsøkte bedrifter. Vi har likevel en svært god erfaring fra bedriften Hydro Karmøy. Hydro Karmøy ønsket oss inn i deres årlige HMS grunnopplæringskurs, her deltok vi med undervisning om selvmordsforebygging og ble invitert inn to ganger i 2017. Vi sto også på stand på Viking stadion. Vi ønsket å stå på stand under Oilers kamper, men her fikk vi avslag. I tillegg har vi jevnlige annonsekampanjer i de fleste aviser i Rogaland fylke og har fått delt ut mye av vårt brosjyremateriell, inkl. en liten lommelyst, med telefonnummer til vår hjelpetelefon. Vi henter ut månedlige tall fra DIPS på kodene «villet egenskade» og «vurdering av selvmordsfare». Her klarer vi ikke å si noe om effekten av vårt arbeid ettersom registreringene er for en kortere periode pr. nå. Vår krisetelefon er etablert i både Stavanger og i Haugesund, nummeret hit vises i alle våre annonser. I tillegg har vi en egen nettside og Facebook (4486 følgere).

Resultater og resultatvurdering

Ved kontakt rettet mot bedrifter opplevde vi oftest avslag, men vi har gjort en særlig god erfaring hos Hydro Karmøy. Her ble vi invitert inn en ekstra gang og ble en del av deres HMS grunnkurs. Ettersom responsen fra de fleste bedrifter var negativ så vi det nødvendig å tenke nytt. Vi har dermed deltatt med stand på fotballkamper, og har mottatt gode tilbakemeldinger fra personer som har besøkt vår stand. Vi erfarer at personer som tar kontakt får hjelp på et tidligere tidspunkt med depresjon og selvmordsatferd. Vi har fått tilbakemeldinger fra både ansatte ved DPS, og hjelpetrengende, som har benyttet seg av hjelpetelefon. Et hovedresultat er at vi mener å ha oppnådd en pålitelig måling av selvmordsatferd i befolkningen målt ved registreringer på diagnosekode X6n.x «villet egenskade» og prosedyrekode IAAI00 «vurdering av selvmordsfare».

Oppsummering og videre planer

Vi skal holde innlegg for gjeldsrådgivere i Rogaland i 2018, der er flere deltakere fra NAV. For året 2018 er målgruppen unge 15-24 år. Vi vil ha fokus på informasjonssteder som skole, NAV, frisklivssentraler, skolehelsetj. og helsestasjon for ungdom. Arrangere kurs fra Vivat selvmordsforebygging til personell som arbeider med unge. En regional folkeopplysningskampanje om selvmordsforebygging for foretakene i Helse Vest er under utarbeiding og planlegges gjennomført høsten 2018. Den 10. nasjonale konferanse og selvmordsforskning og – forebygging holdes i Stavanger 2019 for første gang.  

Prosjektleder

Marie Bø

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Selvmordsforebygging i Rogaland – menn
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Helse Stavanger HF og Helse Fonna HF
Beløp Bevilget
2017: kr 425 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet