Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Trening er en viktig behandlingsform for mennesker med revmatisk sykdom. Viktig fordi det opprettholder funksjonsnivå, mestring og glede, og kan redusere behovet for medisiner og sykehusbehandling. NRFs treningsveiledere ser at pasientene er utrygge ved trening fordi de frykter at den revmatiske sykdom kan forverres og at betennelsen i leddene øker. Treningsømhet og frykt for skade blir en treningsbarriere for denne pasientgruppe. Vi tilbyr et digitalt treningsprogram med veiledning til en gruppe mennesker med spondyloartritt og vil utføre en MR-skanning for å avkrefte/bekrefte at betennelse i ryggsøylen kan øke etter trening. Dette er ikke gjort tidligere. Vi vil bruke informasjonen for å skolere pasienter og NRFs treningsveiledere om trygg trening for mennesker med revmatisk sykdom. Hvis prosjektet viser at trening ikke øker betennelsen i ryggsøylen, kan treningen starte ved første mistanke om spondyloartritt og kanskje redusere behovet for fysioterapi og spesialistbehandling ved revmatolog. Alternativt kan revmatologen raskt starte medisinskbehandling. Dette kan gi pasienten mindre smerte og bedre funksjon, og samfunnet færre sykemeldinger, økt arbeidskraft og færre kontakter i helsevesenet.
Aktivitet/tiltak/metode
Høyintensitetstrening på treningssenter/sykehus er tidligere utprøvd ved spondyloartritt og er vurdert som sikkert. Imidlertid har det ikke blitt utført MR-undersøkelse av ryggen før og etter trening for å påvise evt. endringer i betennelsesgrad eller skjelettskade. Det har heller ikke blitt undersøkt om trening for personer med spondyloartritt kan foregå utenfor helseinstitusjon ved digital oppfølging. Formål: 1. Undersøke sikkerheten ved høyintensitetstrening som behandling av spondyloartritt i samarbeid med likepersoner, helsepersonell og treningsveiledere 2. Bruke resultatene fra STREV for å formidle trygg trening som et alternativ eller supplement til medikamentell behandling til treningsveileder og pasienter 3. STREV vil fremme mestring og myndiggjøring av personer med spondyloartritt. Målgruppe intervensjon: Personer over 18 år med spondyloartritt som ikke har påbegynt medikamentell behandling. Målgruppe formidling: Likepersoner, helsepersonell, treningsveiledere og fysioterapeuter. Tiltak intervensjon: 20 personer med aksial spondyloartritt vil få tilbud om 3-måneders høyintensitetstrening utenfor helseinstitusjon med digital veiledning fra fysioterapeut. Før og etter treningsperioden vil alle deltakere teste sin fysiske form., og få tilbud om MR-undersøkelse av rygg og bekken. Evaluering: Tegn til betennelse eller skade i ryggen vil bli evaluert ved hjelp av MR. Fokusgruppe intervju med deltagere for å identifisere treningsbarriere og -fasilitatorer. Tiltak formidling: MR resultatene og informasjonen fra de kvalitative intervjuer vil brukes til å utarbeide et undervisningstilbud for treningsveiledere, fysioterapeuter og revmatologer samt en informasjonsfilm direkte til pasienter i samarbeide med brukermedvirkere. Likepersoner og treningsinstruktører i NRF vil gjennomføre denne undervisningen i hvordan formidle sikker trening ved revmatisk sykdom. Evaluering: Vi vil sammen med NRF gjennomføre en evaluering av det utviklete kurstilbudet.
Antall deltakere
20
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet vil bidra med ny kunnskap og kunne ha virkning for den enkelte deltakeren, målgruppen og samfunnet. Deltakeren vil få et individuelt tilrettelagt treningstilbud med avstandsoppfølging, og derigjennom få støtte til en viktig del av sin behandling. I tillegg vil vedkommende får svar på om treningen påvirket betennelsen i ryggsøylen. Treningsveiledere i brukerorganisasjonen, fysioterapeuter og revmatologer får økt kunnskap om sikkerhet ved trening å kan fremme egenmestring hos personer med revmatisk sykdom i visshet om at høyintensitetstrening er et trygt behandlingsalternativ. Ryggsmerte er svært vanlig, opptil 80% av oss vil oppleve ryggsmerte i løpet av livet. Av de som henvises til utredning av revmatolog er det kun en brøkdel som faktisk har sykdommen. Muskel-skjelettplager, inkludert ryggsmerte, er blant de viktigste årsakene til redusert helse og nedsatt livskvalitet. Det er også en dominerende årsak til sykefravær og nedsatt arbeidsevne eller uførhet. Det er viktig å behandle ryggsmerte umiddelbart på en sikker og effektiv måte, og at medisinsk behandling ikke utsettes unødvendig for de som får diagnosen. Hvis STREV viser seg å være både trygg og effektiv hos pasienter med spondyloartritt, kan det være aktuelt å starte treningsforløpet allerede før første vurdering hos revmatolog. Prosjektgruppen ser for seg at trening som skissert i STREV kan foreskrives til pasienter med etablert sykdom, samt den generelle befolkningen med ryggsmerte uten faresignaler (røde flagg), og derigjennom få positive effekter for mange personer med ryggsmerte. Dette kan potensielt redusere bruken av betennelsesdempende legemidler, minske antall og lengden på sykemeldinger, samt redusere antallet konsultasjoner i helsevesenet.
Plan for gjennomføring
Forberedelse: Prosjektet er godkjent av REK og personvernombudet på Diakonhjemmet sykehus. Deltagerne i aktuelle prosjekt vil rekrutteres fra SPARK prosjektet. Ansvarlig: Fongen/Provan/Nellemann Gjennomføre intervensjon: Treningsintervensjonen med MR gjennomføres fra november 2024 til desember 2025. Deltagerne vil rekrutteres fra poliklinikken på Diakonhjemmet sykehus. Rekruttering antas å ta inntil 9 mndr. Deltagerne får tildelt en personlig treningsveileder. Deltager og treningsveileder har ukentlige treningsveiledninger. Treningsprogrammet leveres i en app, hvor det også er korte informasjonsvideoer om spondyloartritt. Deltagerne blir testet på fysiskfunksjon før og etter intervensjonen. 20 av deltagerne vil gjennomføre MR-undersøkelse av bekkenledd og rygg på Diakonhjemmet før og etter trening. Ansvarlig: Fongen/Provan/Nellemann/Kristiansen/Årsdalsbakke/Aasen, Haavardsholm Utvikling av kursmateriale: Når resultatene foreligger vil vi planlegge formidling og utarbeide kursmateriell og kurs i samarbeid med brukerrepresentanter og NRF, vi forventer at dette vil ta 3-4 måneder. Ansvarlig: Nellemann/Fryxelius/Relbe-Moe/Vige Formidling: Etter intervensjonen er gjennomført vil resultatene formidles via kurs for likepersoner og treningsinstruktører i regi av NRF (ansvarlig Fryxelius) og rapporter/presentasjoner til revmatologer, fysioterapeuter og annet helsepersonell (ansvarlige Fongen/Provan/Nellemann).