– Utrolig viktig å vite at gjengen din tenker på deg

Utendørs bandøvelse, lydbokinnspilling og yoga på Zoom er bare noen av aktivitetene Sjiraffen Kultursenter nå kan tilby sine medlemmer.

– Vi har en veldig sårbar målgruppe, der mange er isolerte nok fra før – uten pandemi. Det er utrolig viktig for alle og møtes og vite at gjengen din tenker på deg og savner deg. Følelsen av tilhørighet er så viktig for oss alle, og gjennom karantenekanalen har vi kunnet følge opp og gjøre ting sammen – selvom vi befinner oss ulike steder i Trøndelag, forteller daglig leder i Sjiraffen Kultursenter, Ragnhild Arntsen.

Sjiraffen Kultursenter er en frivillig organisasjon som tilbyr kunst- og kulturgrupper for mennesker med utviklingshemming, i alle aldre.

– Kunne ikke bare sitte på rumpa

Da pandemien stengte landet i mars måtte også Sjiraffen lukke dørene på ubestemt tid.

– Da ble det klart av vi ikke bare kunne sitte på rumpa. Vi startet da KaranteneKanalen, og holdt kontakt med alle 70 aktører ukentlig via Zoom, telefon, Facebook, sms og Snap, forteller Arntsen, og fortsetter:

– Vi fikk enorm mange gode tilbakemeldinger fra aktørene selv, samt deres foreldre og boliger, der alle satte stor pris på tilbudet. Mange har enda ikke kommet tilbake til skole og jobb, og for dem har tilbudet med KaranteneKanalen vært høydepunktet, og bidratt til økt livskvalitet i denne vanskelige tiden.

Møtes i mindre grupper

KaranteneKanalen fikk støtte gjennom Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien, og nå til videreutvikling der det også legges til rette for fysiske møteplasser gjennom Stimuleringsprogram for helsefrivillgiheten.

– Nå samles vi i mindre grupper, og vi har en del utendørsmøtesteder. I tillegg er det mye nettbasert, der vi har videreutviklet prosjektet KaranteneKanalen som var veldig vellykket, sier Arntsen.

Vil vise Sjiraffen til verden

Blant aktivitetene medlemmene kan være med på er oppgaver og øvelser over nett, Sjiraffenkino, dans og yoga over Zoom, Martines Bokklubb og flere andre ting. En del av aktivitetene ligger åpent tilgjengelig på Sjiraffens Youtube-kanal. Dette blant annet fungere som et substitutt for Sjiraffens mange forestillinger og konserter.

– Vanligvis har vi flere forestillinger og konserter i løpet av semesteret, men på grunn av smittevern går ikke det nå. Vi har derfor startet med en del digitale prosjekter som vil vises i løpet av høsten, slik at vi fortsatt kan vise hverandre og verden hvem vi er og hva vi driver med. Det vil bli både konserter, filmer og hørespill i løpet av denne tiden, sier Arntsen.

– Ingen er glemt

Hun sier at prosjektet er svært viktig for deltakerne, som opplever tilhørighet og samhold i en krevende tid.

– Målet er livsglede for våre aktører. Alle skal oppleve å bli sett, ingen er glemt.

Har du en god idé og ønsker å søke prosjektstøtte? Les om alle Stiftelsen Dams programmer her!


Søknadssammendrag

Sjiraffen Kultursenter er en frivillig organisasjon som tilbyr kunst- og kulturgrupper for mennesker med utviklingshemming i Trondheim og omegn. Under den første «koronabølgen» måtte hele landet stenge, også Sjiraffen Kultursenter. Uten aktivitet ville dette bli katastrofalt for våre 70 aktører, så vi fikk penger av Stiftelsen Dam til prosjektet «KaranteneKanalen» for å følge opp aktørene hjemme.

Dette prosjektet vil være en form for «KaranteneKanalen vol.2», og være med å opprettholde gode kunst- og kulturtilbud for aktører ved Sjiraffen Kultursenter. Vi vil ha fokus på ulike former for kunst og kultur, fysisk aktivitet og hjernetrim gjennom aktivitet på ukentlig basis, som enten vil følges opp i grupper fysisk, eller digitalt.

Pr august 2020 er det fortsatt mange av våre som enda ikke har vært tilbake på jobb/ dagsenter, og som kun har hatt aktivitet via vårt digitale tilbud. Vi har også flere som er på isolat pga risiko for korona. For disse er våre tiltak absolutt nødvendig for livskvaliteten. Foreldre og aktører selv melder om viktigheten av disse tilbudene som gir både mulighet for fysisk aktivitet hjemme, og kulturopplevelser inn i stua.

Disse aktivitetene skal gjennomføres:
• Yoga – innendørs i små grupper og digitalt
• Utendørs og digital dans
• Teaterworkshop – inne og ute.
• Turgrupper – Her vil vi dele oss inn i mindre grupper, med ulik vanskelighetsgrad og tilretteleggingsbehov.
• Produksjon av digitale hørespill.
• Zoomsamtaler gruppevis
• Oppgaver på Karantene Kanalen. Dette kan være kunnskapsquiz, fysiske øvelser hjemme,
dramatiseringer, tekstskriving, fotokonkurranse etc. https://www.youtube.com/channel/UCd52lL0XbNmQgJOhTKFTG1g
• «Martines bokklubb» på helg – digitalt
• Kor og band digitalt

Prosjektet vil gå fra 01.09.2020 – 31.12.2021, med løpende evaluering og tilrettelegging av smittevern.

Prosjektleder

Ragnhild Arntsen

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Sjiraffens Karantene Kanal
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
Kr 700.000
Startdato
24.08.2020