Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det å miste synes helt eller delvis, kan føre til mer enn tap av syn. For barn som er i starten av det å bygge relasjoner med jevnaldrende, ser man at arenaene er få og valgmulighetene begrensede. Vi har eksempler på at dette kan føre til isolasjon og ensomhet. Det er slike risikofaktorer Blindeforbundet i Telemark ønsker å sette fokus på. Vi ønsker å være en bidragsyter til at barn og unge skal få en så variert hverdag som mulig hvor de omgis av venner og muligheter.
Målsetting for prosjektet
Vårt mål for dette prosjektet, er å skape relasjoner blant barn og unge med et synstap, på tvers av kommunegrenser, legge til rette for morsomme aktiviteter og bidra til samhold som forhåpentlig vil vare i lang tid framover- kanskje livet ut.
Målgruppe
Målgruppen er primært blinde og svaksynte barn og unge. Vi ønsker også å skape en arena hvor foresatte og søsken kan bli kjent og dele felles opplevelser.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Dagens samfunn og barn/ unges aktivitetstilbud, er i all hovedsak lagt opp for funksjonsfriske. Enkelte lag og foreninger kan være gode til å tilrettelegge for barn med spesielle behov, men likevel er det krevende å være den som skiller seg ut og som har behov for tilpasninger. Barna er ofte prisgitt foresattes engasjement og muligheter til oppfølging i ulike sammenhenger. I vår gruppe med barn/unge med ulik grad av synsnedsettelse, ser vi at ensomhet, begrenset valg av aktiviteter og manglende relasjonsbygging med jevnaldrende, er en utfordring. Ved å utfordre seg selv i nye aktiviteter, oppleve mestring og få styrket sin sosiale kompetanse, vil også styrke barna i samspill med barn og voksne på andre arenaer – også med funksjonsfriske. Alle barn trenger mestringsopplevelser. For barn med et synstap, erfarer vi at tapsopplevelsen av og ikke kunne delta på ting, ofte kan overskygge en mulig mestringsopplevelse. Blindeforbundet i Telemark har derfor som mål å gi barn og unge mestringsopplevelser. Prosjektets styringsgruppe vil være fylkeslagets styre. Norges Blindeforbund Telemark har drevet med flere aktiviteter for denne gruppen, og har opparbeidet seg god erfaring.
Fremdriftsplan for prosjektet
Alle familier i Telemark med svaksynte eller blinde barn /unge vil bli kontaktet tidlig i januar 2018 med tilbud om ulike aktiviteter. I februar/mars skal vi arrangere en aktivitets-lørdag i Skien fritidspark. I mai/juni skal det være et besøk i en dyrepark. I august arrangerer vi en aktivitetshelg med mye frilek og aktiviteter i en klatrepark/ badepark i Bø kommune. Prosjektet vil bli videreført gjennom ulike aktiviteter.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
I vår gruppe med barn/unge med ulik grad av synsnedsettelse, ser vi at ensomhet, begrenset valg av aktiviteter og manglende relasjonsbygging med jevnaldrende, er en utfordring. Alle barn trenger mestringsopplevelser. For barn med et synstap, erfarer vi at tapsopplevelsen av og ikke kunne delta på ting, ofte kan overskygge en mulig mestringsopplevelse. For barn som er i starten av det å bygge relasjoner med jevnaldrende, ser man at arenaene er få og valgmulighetene begrensede. Vi har eksempler på at dette kan føre til isolasjon og ensomhet. Det er slike risikofaktorer Blindeforbundet i Telemark har ønsket å sette fokus på i dette prosjektet. Vi har ønsket å være en bidragsyter til at barn og unge skal få en så variert hverdag som mulig, hvor de omgis av venner og muligheter.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vårt mål for dette prosjektet, har vært å skape relasjoner blant barn og unge med et synstap, på tvers av kommunegrenser, legge til rette for morsomme aktiviteter og bidra til samhold og vennskap. Det målet er oppnådd. Det har vært fantastisk å oppleve hvordan barn og unge har etablert vennskap og nettverk på kryss av alder og seende søsken og søsken med nedsatt syn. Mange aktiviteter som er blitt gjennomført, har bidratt til dette.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
40
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektleder Terje Weber har brukt styret i Norges Blindeforbund Telemark som styringsgruppe for prosjektet. I januar 2018 ble det utarbeidet program for prosjektet som ble sendt ut til målgruppen i Telemark. Det samme ble gjort i 2019. Disse aktivitetene ble gjennomført i 2018. – I april var en fin gjeng med familier med synshemmede barn i trampolineparken i Larvik. Ved denne aktiviteten ble også familier fra Vestfold invitert. – I november ble det arrangert samling med fokus på smarttelefoner og bruken av disse. Her ble det satt fokus på hvordan man kan bruke en smarttelefon på en lur og sikker måte. – I desember teaterbesøk i Ibsenhuset. Disse aktivitetene ble arrangert i 2019: – I august ble det arrangert aktivitetshelg i Bø i Telemark. – I november ble det arrangert aktivitetshelg i badeparken i Langesund. – I desember. Teaterbesøk i Ibsenhuset.
Resultater og resultatvurdering
Det har vært svært god deltakelse på alle arrangementene som er gjennomført i prosjektperioden. Mellom 5 og 8 familier har deltatt på hvert arrangement. Alderen på barna har vært fra 3 til 16 år. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært veldig gode. Det har vært stor variasjon i aktivitetene. Trampoline, klatring, smartteknologi, bading, teater og konkurranser. Målet for prosjektet har vært å utfordre barna i nye aktiviteter, gi opplevelser av mestring og få styrket den sosiale kompetansen og samspill med barn og voksne på andre arenaer. Prosjektet viser at dette har vi fått til. Det har vært fantastisk å se og oppleve hvordan barna/ungdommene har mestret aktivitetene og ikke minst hvordan de har skapt vennskap og nettverk. Dette har gått på kryss og tvers av alder og mellom søsken som ser og som har en syns nedsettelse.
Oppsummering og videre planer
Vi mener prosjektet har vært viktig for målgruppen og vi vil videreføre prosjektet gjennom ulike aktiviteter. Prosjektet er en god drahjelp for målgruppa og fylkeslaget vil bruke prosjektet som en modell for videre «drift» rettet mot blinde og svaksynte barn og deres familier i Telemark. Gruppa har blitt godt kjent, både barn og foresatte, det vil være en stor fordel når man skal videreføre prosjektet i 2020.