Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det er en etterspørsel og det finnes knapt skjønnlitteratur der døve og tunghørte er hovedpersoner, som døve og tunghørte lesere kan kjenne seg igjen i. Etter at prosjektideen ble synliggjort på sosiale medier på en lukket gruppe for hørselshemmede høsten 2017, viser det seg at det finnes flere døve og tunghørte med stor skrivelyst. Det er 23 tunghørte og døve skribenter og forfattere med kunstneriske og faglige kvaliteter som har meldt interesse for å delta i et slikt bokprosjekt.
Målsetting for prosjektet
Overordnet mål er å øke mengden av skjønnlitterære fortellinger der tunghørte og døve er hovedpersoner. Hovedmålet er å skrive og utgi en antologi, en papirbok, bestående av ca 12 noveller/fortellinger der tunghørte og døve er hovedpersoner.
Målgruppe
Yngre tunghørte og døve fra 13 år og oppover til eldre, Tunghørte og døve utgjør 14, 5 % av Norges befolkning.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Alle interesserte i målgruppen inviteres til skrivekurs som holdes av Leser søker bok og manusworkshop med kjent forfatter. En SkriveLab med ca 5-6 tunghørte og døve skribenter rekrutteres. Deltakerne skal skrive minst en fortelling hver, til sammen 12 fortellinger med originalmanus. Metode: Prosjektet består av en interaktiv/dialogisk skriveprosess. Prosjektgruppen bidrar med sine ideer, forslag, innsikter, synspunkter og som skribenter. Deltakerne får veiledning fra en referansegruppe og hjelper hverandre gjennom en felles prosess til å komme frem til noe som er vanskelig eller umulig å få til på egen hånd. • Diskutere bruk av kilder fra hørselshemmedes historie og fra samtiden. • Diskutere og bygge hovedpersoner og handling, • Leserpanel bidrar med tilbakemeldinger. • Diskutere kommunikasjonsformer hos tunghørte og døve. Hvordan kan dette formidles litterært? •En anerkjent forfatter kommer med strategier og gir tilbakemeldinger på tekst overfor den enkelte. Et høyt nivå på skrivegruppen, og et samarbeid med referansegruppen kvalitetssikrer tekstene.
Fremdriftsplan for prosjektet
Aktiviteter 2018 Jan-febr: – Oppstart. Skrivekurs. Intervju. Veiledning. Mars-april: – Rekruttere skrivegruppe. Skriving. Veiledn. Møter. Juni: – Seks storyer nedtegnet. Lesepanel. Aug-nov: – Skrive seks neste storyer. Veiledn, Møter. Des: -12 storyer er nedtegnet. Lesepanel. Aktiviteter 2018 Jan-april: -Kvalitetssikring; redigering, manusvask og sluttføre tekst. Mai –juni -22 mai: Lansering. Distribuering. Sluttrapport.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunn: Mangelen på skjønnlitteratur som inneholder tunghørt eller døv hovedperson som leresen kan identifisere seg med, er en viktig bakgrunn for prosjektet. Det ønsket vi å gjøre noe med. Prosjekleder som er døv med CI har bakgrunn fra filmmanusprodusjon. Målsetting har vært: • Å skrive antologi/bok med noveller og fortellinger på høyt litterært nivå. • Sette i gang manusprosesser. • Øke ytringsmulighetene til tunghørte og døve • Etablere møtested for ikke-hørende skribenter. • Skape samarbeid og kommunikasjonsflyt mellom talespråklige og -tegnspråklige hørselshemmede. Litterære mål • Perspektivet: Å skrive gjennom «døve» briller. Bygge tunghørte og døve hovedpersoner i fortellingen. • Lett å lese, tydelig fortellerstemme og tydelige hovedpersoner. Målgruppe • Primærmålgruppe; Døve og tunghørte fra ungdomsskolealder og oppover. • Aldergruppe: Fra 13 år og oppover. • Sekundærmålgrupper: Den brede lesekretsen i Norge.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmål kan måles ut i fra en lang og pågående prosess med manusproduksjon. Prosessen har vært dynamisk og fleksibel og bygget på deltakernes kompetanse og bakgrunn. Prosjektet har produsert en papirbok/antologi med 24 noveller på 370 sider. Effekten kan måles i mestring, kvalitet og resultat. Effekten kan også måles i antall forfattere, 18 stk i boken- Nesten ingen forlag utgir noveller i Norge. Antologien/boken ble til slutt antatt av forlaget Solum Bokvennen. Effektmål kan også måles i bokens svært ulike forfatterstemmer og de mange novellenenes innholdsmessige variasjon. Dette vil kunne applere til en større bredde med lesere, en swtørre bredde med døve og tubghørte vil kunne indetifisere seg med hovedpersoenen i boken.. Boken selges i bokhandlerkjeder og kan lånes på biblotekene. Deltakerne har erfart en manusprosess og kan nå skrive videre på egen hånd.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
5000
Prosjektgjennomføring/Metode
Interaktiv/dialogisk prosessmetode Det har ikke vært enkelt å forholde seg til en spesifikk metode fordi deltakerne hadde ulik bakgrunn og ulik skrivemetodikk. Forfatterne har deltatt internt eller eksternt. Fortellingsmetodikken har vært synsvinkelen forfatteren har valgt. Utviklingen Fire års prosjektarbeid kan grovt skissers slikt: Ide – bygge hovedperson – handling/dramatisering- redigering- samarbeid med forlag – manusvask- godkjennelse – utgivelse Skrivefabrikken ga skrivekurs og tilbakemeldinger på manus. Blant annet holdt fem ulike kjente forfattere holdt skrivekurs. Deltakerne hadde forskjellige skrivefaser, noen ville fokusere alene på eget manus mens andre hadde mer behov for å dele tekstene og få tilbakemelding. Interaktiv/dialogisk prosessmetode var til nytte for deltakere som møtte fysisk. Det var pågående prosess med tilbakemeldinger og redigeringer. Prosessen ble etter hvert rettet mot behovene til den enkelte skribent. Evaluering: Basert på erfaringen vi fikk underveis kom vi frem til en metode som fungerte: Fleksibel dynamisk manusprosess. Referater/kompendium ga eksterne deltakerne tilgang til innhold fra samlinger/kurs.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet er et mestringsprosjekt. Terapeutisk effekt: Når man skal skrive om noe som er smertefullt og nært er det om å gjøre og bruke et språk som er behersket. Å skrive om noe fra eget liv, er å ta makten over livet sitt og gi det en litterær form. Da har man klart å se seg selv utenfra. Og for det andre er det slutt på at andre har definert dere og deres eget liv. Det er å ta kontroll over sitt eget liv. Resultat: Utgivelse: Manusbanken kom gjennom det trange nåløyet, ble antatt og ugitt av Solum Bokvennen. En fleksibel og dynamisk prosess førte til: Variasjon i form og innhold som styrker antologi-formen som igjen når ut til en større bredde lesere. Antall Skribenter i Skrivefabrikken økte fra 5 til 18. Det førte til en større produksjon av manus. .At det ble gitt rom for tid, fleksibilitet økte produktiviteten. Skrivefabrikken produserte en bok/antologi «støyen i stillheten» – uhørte noveller på 370 sider.
Oppsummering og videre planer
Nåløyet har vært trangt i forlagsbransjen noe som krevde en ekstraordinær innsats fra deltakerne. Summen av hardt og langvarig arbeid. tålmodighet og evnen til å takle motstand førte prosjektet i mål; Utgivelse på et av Norges mest anerkjente Forlag. Deltakerne er svært fornøyde og stolte og spør etter Skrivefabrikken 2. Flere ønsker å fortsette. Deltakerne ønsker også realisere opplesnings prosjekt og å skrive mer. Deltakerne føler tilknytning til Skrivefabrikken.