Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vi har medlemmer i alle de kommunene som er nevnt. Vi har vært ute på «turne» for å møte våre medlemmer, og vi får stadig tilbakemelding om at det ikke finnes noen arena for denne gruppen mennesker å kunne delta på sosiale tilstelninger, eller møte venner. De er en isolert gruppe i samfunnet, da det å være hørselshemmet gir store utfordringer. Når en hørselhemmet skal ut i samfunnet, er det svært få plasser som er tilrettelagt mtp bakgrunnsstøy. Dette gjør det tungt og slitsomt å være ute blant andre, og man blir utslitt av dette. Det ender med at man trekker seg tilbake, og takker nei til invitasjoner på ting som foregår utenfor hjemmet. Man ekskluderes fra samfunnet, og det som skjer der. Møter som foregår som handler om livet, samfunnet, politikk, helse kan man ikke delta på da man ikke oppfatter og hører. Dermed havner vår målgruppe i risikosonen for å få demens. Vår målsetting er å tilby sosiale arenaer for de som hører dårlig, hvor vi har tolker til stede, og kan tilby alle å låne lytteutstyr for å kunne delta i samtaler og møter. Vi setter fokus på at alle kan få tolker. Vi ønsker å forebygge demens som ofte rammer denne gruppen mennesker da de isolerer seg, og vegrer seg for å gå ut. Vi vil også tilby hjelp med høreapparater på et lavpraktisk nivå, som mange trenger.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi skal ha enkel servering, ha med likepersoner som kan hjelpe brukere med høreapparat og hjelpemidler. Vi ønsker å ha temamøter med informasjon om tilgjengelige tolker, tinnitus, likepersoner, og presentasjon av hørselshjelpere i kommunene, tilbydere av hjelpemidler mm. Vi vil også tilby hørselstester for de som ønsker det – med vårt eget utstyr. Målgruppen vår er våre medlemmer, og andre som hører dårlig. Vi ønsker å gi et tilbud til gruppen mennesker som tror de kan høre dårlig, og som ønsker en kort, enkel og gratis vei for å få tatt en test som kan gi en indikasjon på om de hører dårlig eller ikke, som ikke er medlemmer av vår organisasjon. Vi vil også møte, og snakke med pårørende til hørselshemmede. Evaluering vil bli gjort fortløpende ved registrering av deltagere, og antall hørselstester som gjennomføres. Vi vil ikke registrere noen form for personopplysninger ved våre aktiviteter, kun registrere antall oppmøtte. Vi velger å bruke frivillighetssentralene som våre «arbeidssteder», for å sikre oss at vi er tilgjengelige for alle brukere som ønsker å besøke oss. Noen få personer i vår målgruppe vil ikke ha muligheten til å komme til oss, og vi vil da være tilgjengelige for hjemmebesøk. Vi ønsker også å oppsøke syke- og aldershjem rundt om, sammen med våre likepersoner, for å tilby hjelp med høreapparat.
Antall deltakere
165
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi vil få flere hørselshemmede ut av sitt hjem for å være sosial. Mer spredt budskap og informasjon om hjelpemidler som finnes. Få høreapparat på de som har lagt de i skuffen fordi de ikke får de til å fungere. Forenkle muligheten for å komme i kontakt med likepersoner og få hjelp. Vise at vi kan være til stede på møter og lignende med lytteutstyr, slik at også de som hører dårlig kan delta på møter, og familie-sosiale sammenkomster. Vi sprer budskap om skrivetolker, og hjelper brukere å søke på dette. Og vi forebygger demens! Vi ønsker å skape en arena i fremtiden hvor vi kan møte denne målgruppen, flere ganger. Og skape et rikere liv for de som deltar.
Plan for gjennomføring
I januar 25 skal vi besøke Lavangen I februar 25 skal vi besøke Bardu I april 25 skal vi besøke Dyrøy I juli 25 skal vi besøke Salangen I september 25 skal vi besøke Ibestad I desember 25 vil vi ha informasjonsmøte for hørselshemmede, med underholdning og mat I januar 26 skal vi besøke Gratangen I mars 26 skal vi besøke Lavangen, og Bardu I mai 26 skal vi til Dyrøy og Salangen I Juni skal vi til Ibestad og Gratangen Troikaen drar, sammen med likepersoner på alle møter.