Spiseforstyrrelser og måltidsangst: Et EMA-prosjekt

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange personer med en spiseforstyrrelse vil fortelle at angst og uro rundt mat og måltider øker i løpet av et behandlingsforløp. Vi vet svært lite om sykdomsmekanismene som er involvert i utviklingen og opprettholdelsen av en spiseforstyrrelse – og heller ikke hvordan disse respondere på behandling. En metode for å undersøke dette kalles EMA som kan gi et øyeblikksbilde av hvordan personen har det akkurat der og da. Denne kunnskapen vil være sentral for å kunne utvikle intervensjoner som har bedre presisjon og behandlingsutfall enn det vi så langt har oppnådd med tradisjonell behandling.

Målsetting for prosjektet

Dette prosjektet har to hovedmålsetninger: 1) Å utvikle en EMA-app for å generere økt kunnskap om hvilke grunnleggende psykologiske mekanismer som er med på å opprettholde spiseforstyrrelser 2) Teste bruk og gjennomførbarhet av denne appen i et pilot-prosjekt som skal utforske måltidsangst

Målgruppe

Primærmålgruppen er voksne personer med en spiseforstyrrelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Steg 1, utviklingen av EMA-app, vil gjøres i samarbeid med Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) ved UiO. Under utviklingen får USIT innspill fra bruker- og ressursgruppen – via prosjektgruppen. I første omgang vedrørende appens utforming med tanke på vårt ønske om å bruke den for å undersøke ulike kliniske forskningsspørsmål knyttet til fluktueringer i tanker, følelser og atferd hos pasienter med spiseforstyrrelser. Dernest en tilpasning av appen til pilotprosjektet om aktivitet som regulering av måltidsangst. Når første versjon av appen er klar, vil noen av prosjektdeltakerne og våre brukerrepresentanter teste ut appen og vil være med på å gi tilbakemelding til USIT slik at de kan gjøre endringer før en endelig versjon lanseres. Steg 2 vil være å innsamle EMA-data i pilot-prosjektet kalt «Aktivitet som regulering av måltidsangst». Her vil vi undersøke hvilken funksjon aktivitet etter måltid har i å regulere affekt, kognisjon og atferd i forbindelse med måltider hos personer med en spiseforstyrrelse. Vår hypotese er at pasientene rapporterer mer negativ affekt og spiseforstyrret atferd både før og etter måltid som etterfølges av pålagt fysisk ro, sammenliknet med måltid som etterfølges av kontrollert bevegelse.

Fremdriftsplan for prosjektet

Utviklingsarbeidet er estimert til 6 måneder. Datainnsamlingstiden for den enkelte deltakere vil kun vare tre uker, men vi beregner at det vil ta i overkant av ett år å rekruttere alle deltakere. Fokusgruppeintervju vil gjennomføres når halvparten av deltakerne har gjennomført prosjektet. Avslutningsvis vil vi gjennomføre dataanalyser og artikkelskriving samt presentasjon av resultater for fagfeller og brukerorganisasjoner.

Prosjektleder

Kristin Stedal

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Spiseforstyrrelser og måltidsangst: Et EMA-prosjekt
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Org.ledd
Regional seksjon spiseforstyrrelser, Oslo Universitetssykehus HF
Beløp Bevilget
2022: kr 908 000, 2023: kr 484 000
Startdato
01.07.2022
Sluttdato
30.06.2025
Status
Under gjennomføring