STERKERE SAMMEN – Et lavterskeltilbud med fokus på selvmedfølelse og samhold

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I 2023 utviklet ROS kurset «FRI LUFT OG LIV» for personer med overspisingslidelse. Kurset gikk over ett år og inneholdt bl.a. elementer fra mindfulness-programmene Mindful Eating (ME-CL) og Mindful Self-Compassion (MSC). I tillegg til 4 digitale gruppesamlinger, besto kurset av et et fysisk gruppeopphold på Nøsen Fjellhotell. Responsen på tilbudet var overveldende. Over 250 personer som ønsket å delta, men kun 20 personer kunne få tilbud om å være med. Evalueringen har vært svært god, og viser at behovet for et tilbud er stort. Særlig trekkes felleskapet med andre mennesker med lignende problematikk fram som verdifullt, da dette ga deltakerne en følelse av trygghet, forståelse og aksept. Mange har sagt at de konkrete verktøyene de lærte seg, vil være med dem for alltid. På en skala fra 1-10 svarte 80 % mellom 8 og 10 på skalaen vedrørende hvor fornøyd de var med programmet for uken. På en skala fra 1-10 svarte 96 % mellom 8 og 10 på spørsmål om nytteverdien av kurset som helhet, og som verktøy for å ta tak i utfordringen med overspising. Samtidig har vi fått konkrete tilbakemeldinger knyttet til videre utvikling og forbedring av tilbudet. ROS ønsker nå å videreutvikle kurset med nye og oppdaterte elementer, og evaluere programmet med nye deltakere.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet er delt opp i to hovedfaser; forberedelse og gjennomføring. I forberedende fase vil vi gjøre justeringer i kurset på bakgrunn av evaluering og erfaringer fra tidligere deltakere og prosjektgruppen. Eksempler på justeringer kan f.eks. være knyttet til antall samlinger, kursinnhold og praktisk gjennomføring. Vi vil også få oversatt den nylig oppdaterte MSC-manualen fra engelsk til norsk. Denne inneholder nye øvelser basert på oppdatert kunnskap på feltet, samt feedback og erfaringer med gjennomføring av øvelsene. Vi vil gjennomgå manualen og gjøre et nøye utvalg av øvelser. Arbeidet med forberedelser vil gjøres i tett samarbeid med brukerrepresentantene. I andre fase skal vi gjennomføre og evaluere kursforløpet med nye deltakere. Kurset vil gå over 1 år, og bestå av individuelle samtaler, 4 digitale gruppesamlinger, et 6-dagers gruppeopphold på Nøsen Fjellhotell, samt en 4-dagers oppfølgingssamling samme sted. Sistnevnte legges til for å vedlikeholde tilfriskning og relasjoner, da dette er et behov som går igjen i evalueringen. Evaluering vil skje via SurveyXact ved oppstart, underveis, prosjektslutt og etter 3 måneder. Vi bruker skjemaene Self-Compassion Scale, Minimumsliste for livskvalitet og Binge Eating Scale. Evalueringsskjemaet sendes deltakerne pr. e-post med egen lenke, og er anonyme. Målgruppen er personer med overspisingsproblematikk over 16 år. Vi vil benytte oss av beste praksis fra MSC og ME-CL om hvordan å møte deltakerne på en respektfull og varsom måte, og gå gjennom retningslinjer for gruppen for å skape en trygg og etisk forsvarlig ramme. Deltakerne signerer taushets- og personvernerklæring. Om noen opplever stort følelsesmessig ubehag ved samlingene, tilbys det individuell støtte til vedkommende. En utfordring er plassbegrensing ved stor interesse for kurset. For å få noen flere plasser vil vi tilby muligheten for å overnatte i dobbeltrom.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Ved å lære seg verktøy som styrker tilstedeværelse, økt selvmedfølelse og mestring, forventer vi at deltakerne erfarer å få en større forståelse av seg selv og egen atferd. Tidligere forskning på mindfulness og selvmedfølelse viser at verktøyene kan gjøre en bedre rustet mot stress, negative tanker og følelser, samt hjelpe med å utvikle en vennligere holdning til seg selv. Forskning viser også at ME-CL og MSC bidrar til å redusere overspisingsepisoder. Utenforskap og ensomhet er blant våre største samfunnsproblem. Mennesker som sliter med psykisk uhelse, forsvinner inn i seg selv, ofte med isolasjon og inaktivitet som resultat. Felles fysiske møter i regi av likepersoner kan senke terskelen lavt nok til at disse igjen våger å møte andre. Møtene kan både danne nye vennskap og stimulere til større aktivitet i hverdagen. Vi vil at deltakerne skal få trene opp evnen til å delta i eget liv med vennlighet og aksept. Dette kan styrke deres tilfredshet med livet, motivere dem til å gjøre nødvendige endringer og motvirke ensomhet. Vi vil bidra til bevisstgjøring av egne verdier og behov, hva det vil si å være menneske på godt og vondt, og hvordan en kan møte og håndtere egne og andres vanskelige følelser. ROS anser det også som svært verdifullt å øke innsikten i hvilke hjelpetilbud som kan være virkningsfulle for mennesker med overspisingslidelse. Denne gruppen mottar svært lite hjelp fra det offentlige da diagnosemanualen ICD-11 ennå ikke er oversatt til norsk. Det er først når denne trer i kraft at overspisingslidelse blir en egen diagnose, og at en kan kreve sine rettigheter til behandling gjennom det offentlige. Dette arbeidet vil ta flere år. Parallelt ser vi at stadig flere mennesker oppdager sin overspisingslidelse og er den største gruppen også blant ROS sine brukere.

Plan for gjennomføring

Prosjektet vil ha varighet fra august 2024 – september 2025. August – september 2024: Gjennomgang av evaluering fra første kursforløp. Gjøre tilpasninger i innhold og plan for praktisk gjennomføring. Oversettelse, gjennomgang og utvalg av nye øvelser fra oppdatert MSC-manual. Ansvarlig: Prosjektgruppen og brukerrepresentanter. September: Synliggjøring av tilbud og rekruttering via lokale sentre, nettsider, SoMe og samarbeidspartnere som poliklinikker for overvekt og frisklivssentraler. Ansvarlig: Sunniva og Informasjonsavdeling i ROS. September: Utarbeide intervjuguide for å sikre riktig sammensetning av gruppe. Opptaksintervjuer à 30 min. pr deltaker. Her fordeles også deltakerne ut på ROS-sentrene hvor de mottar individuelle samtaler før og etter gruppeoppholdet. Ansvarlig: Linn. September: Gjennomføre digitale temakvelder om Mindful Eating og Mindful Self Compassion. Ansvarlig: Rådgivere/med-instruktører. September/oktober: Oppstart individuelle samtaler. Ansvarlig: Rådgivere Oktober: Gjennomføre digital gruppesamling 1. Ansvarlig: Rådgivere/med-instruktører. November: Gjennomføring av 6-dagers gruppeopphold på Nøsen Yoga og Fjellhotell. Ansvarlig: Prosjektgruppen. Desember – juni: Gjennomføre digital gruppesamling 2, 3 og 4. Ansvarlig: Rådgivere/med-instruktører. April/Mai: Gjennomføring av 4-dagers oppfølgingssamling på Nøsen Yoga og Fjellhotell. Ansvarlig: Prosjektgruppen. Juli/august: Ferdigstille evaluering. Ansvarlig: Prosjektleder og Sunniva. September: Formidling av resultater. Ansvarlig: Sunniva og Informasjonsavdeling i ROS.

Prosjektleder

Irene Kingswick

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
STERKERE SAMMEN – Et lavterskeltilbud med fokus på selvmedfølelse og samhold
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2024: kr 322 000, 2025: kr 78 000
Startdato
01.08.2024
Sluttdato
30.09.2025
Status
Under gjennomføring