Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vi ønsker å tilby sykehushund på nevrokirurgisk avdeling for barn på OUS, Rikshospitalet. I tre år har man hatt et tilbud via Stiftelsen Sykehushunder til alle barn og unge tilknyttet Barneklinikken på Rikshospitalet og Ullevål. Takket være støtte fra Stiftelsen DAM i et utviklingsprosjekt 2023-2024, har man fått etablere solide protokoller for integrasjon av sykehushund i både behandling og rehabilitering av alvorlig syke barn. Dette er første gang spesialtrente sykehushunder har fått komme inn på akuttsykehus i Norge. Resultatene har vært utelukkende svært positive, med funn som stressreduksjon, økt aktivitet, økt deltakelse i rehabilitering, enklere å gjennomføre prosedyrer barn gruer seg til, og et mer positivt samlet minne fra oppholdet. En forutsetning for få sykehushunder inn på akuttsykehus har vært at besøket er begrenset til ett bestemt rom. Gjennom grundig forarbeid har man nå fått bred tillatelse fra ledelse/smittevernsteam til å pilotere sykehushunder inn på en bestemt avdeling, på pasientrom i en 1:1 setting. Dette er aldri før gjort i i Norge i dette formatet, og er et banebrytende prosjekt. Slik vil man også nå de dårligste barna som p.t. ikke kommer seg ut av rommet. Målet er at prosjektet skal ha positiv psykisk og fysisk påvirkning på barna.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppen for dette banebrytende prosjektet er barn og unge innlagt ved KAB1 ved OUS Rikshospitalet. Dette er barn som har vært gjennom nevrokirurgi og/eller rekonstruktiv plastikkirurgi. Flere er under streng skjerming og får ikke forlate rommet. I dette prosjektet vil man tilby spesialtrente sykehushunder til disse barna, inne på pasientrom i en 1:1 setting. Dette divergerer betydelig fra dagens praksis med «meet and greet», der barna ofte må møte mange andre barn og pårørende i rommet der sykehushunden oppholder seg. Sykehushund inne på rom vil innebære mer ro for pasienten, hunden kan komme opp i sengen og barnet slipper å konkurrere med andre pasienter. Litteratur viser at sykehushund i en 1:1 setting gir positive fysiologiske responser hos barn, bare etter 5-10 minutter. En RCT- studie på barneintensiv viser signifikant fall i stresshormoner i hele 6 timer etter 5-10 min sykehushund i en 1:1 setting. Man ser også økt aktivitet/deltakelse/mobilisering samt bedret humør. Dette prosjektet vil kunne sikre sykehushund som et mer likeverdig tilbud, også til de dårligste barna. Man vil i dette prosjektet videreutvikle vårt allerede godt etablerte samarbeid med Boston Childrens Hospital/Harvard Universitet som har 30 års erfaring med sykehushunder i en 1:1 setting. Man vil også bruke en modell etablert ved Boston/Harvard kalt «the diamond model», der interaksjonen med sykehushund inkluderer følgende fire aktører: barnesykepleier, pasient, hundefører og sykehushund. På denne måten vil både smittevern, medisinske komplikasjoner, dyrevelferd og barneperspektivet kunne sikres på en god måte. Deltakelse i prosjektet og effekter vil journalføres, og hver pasient vil måtte godkjennes av både pårørende og medisinsk ansvarlig for å kunne få sykehushund på rom. Måloppnåelse vil være besøk til > 100 pasienter, og mål om så gode kvalitative tilbakemeldinger fra barn, pårørende og helsepersonell at tilbudet besluttes inn på fast basis på flere sengeposter.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Tidligere forsøk på å ta sykehushund inn på avdeling på akuttsykehus i Norge har blitt møtt med stor skepsis hos leger og smittevernsteam. Det har aldri før vært godkjent å ta inn sykehushund i selve avdelingene. Vi ønsker med dette prosjektet å vise at man med gode protokoller og tett samarbeid med medisinsk ansvarlig og smittevernsteam, trygt kan integrere sykehushunder inne i avdeling hos selv de sykeste barna. Klarer vi å vise dette, vil det kunne endre praksis på flere akuttsykehus i Norge. Man forventer en umiddelbar stressreduserende virkning hos barn og unge som interagerer med sykehushund. Man forventer også økt mobilisering, aktivitet og bedret humør. Man forventer at flere av sykehusets dårligste barnepasienter nå vil kunne få møte sykehushund, sammenliknet med tidligere praksis med «meet and greet», der disse pasientene har hatt både geografiske og fysiologiske utfordringer knyttet til å ta seg til besøksrommet for tiltaket. Forskning samt evalueringsundersøkelser fra vårt Utviklingsprosjekt i regi DAM i perioden 2023-2024 underbygger disse forventningene.
Plan for gjennomføring
Fase 1) Innkjøp og sertifisering av to nye sykehushunder, samt rekruttering av to nye hundeførere. Skreddersydd trening av hund og hundefører til en 1:1 setting av medisinsk dårlige barn (i seng), ivaretagelse av smittevern og dyrevelferd. Hundeskolen Veiviseren/Norges Blindeforbund er helt sentrale her. I fase 1 vil veterinær og daglig leder i Stiftelsen Kristin Engesæth samt prosjektleder bruke ferdige intervju-og seleksjonsprotokoller for å velge hundeførere med riktige personlige egenskaper til prosjektet. I fase 1 vil man også planlegge tilbudet sammen med helseforetaket og intern koordinator, samt utarbeide protokoller for besøk og intensjonsavtaler med helseforetaket. Fase2) I fase to vil man iverksette tilbudet på sykehuset. Antall deltakere og evalueringsskjema vil kontinuerlig samles inn. Det vil gjøres en midtveisevaluering av fase 2 for å kunne korrigere og forbedre tilbudet. I fase 2 vil hundeførere kunne oppleve økt psykisk belastning i tett kontakt med barn og unge med alvorlig sykdom og skade. Man vil også kunne møte barn og unge med kort forventet levetid. Man vil vektlegge å bruke ressurser til å følge opp hundeførernes psykiske helse, med klare prosedyrer for debrief og oppfølging. Fase to avsluttes med en sluttevaluering og oppsummering med avdeling og sykehusledelse.