Tegnbøkene – Frokost, Klær og Dyra på gården!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Behovet for bøker med tegn fra norsk tegnspråk er stort! Det jeg ville med » Ferdinand og Sam, farger!» som jeg fikk støtte til i 2023 var å gi foreldre og barn en enklere vei til et nytt språk. Mange barn har behov for tegnspråk/ tegnstøtte. Det er superviktig å starte tidlig med språk og hva gjør du når du som foreldre ikke kan tegnspråk og skal lære ditt barns språk samtidig med barnet? Jeg var plutselig der! Så jeg lette etter bøker der min sønn og jeg sammen kunne lære. Det fant jeg ikke. Jeg henter målsettingen min fra forrige søknad: Målsettingen min med dette prosjektet er å hjelpe alle foreldre og barn og andre som er sammen med barn som har språklige utfordringer til å lære de første tegnene på en enkel og naturlig måte sammen med det lille barnet. Og når man går videre, har man et lite grunnlag for videre språkutvikling. Og det viktigste er nemlig at uten språk blir både den fysiske og psykiske helsa dårlig. Alle trenger vi å få uttrykt oss, å fortelle. Vi trenger ord for å tenke. For å lære. Jeg vil bidra i et lite hjørne til at barn med språklige utfordringer får det bra.

Aktivitet/tiltak/metode

Jeg søker om støtte til tre nye bøker i serien om Ferdinand og Sam. Bøkene er: «Frokost!» som går gjennom tegnene for brød, pålegg osv.,»Klær!» tegn for klær fra innerst til ytterst. » Dyra på gården!» husdyr. Alle bøkene er enkle pekebøker for barn og deres voksenpersoner. De blir lette å forstå og uten tekst. Dette for at barn og voksne sammen kan lage sitt eget eventyr i bildene. Illustrasjonene er humoristiske og med relevante detaljer for temaet. F.eks. i boka om dyr, fyller jeg en hel side med mange kaniner som gjør mye rart, Ferdinand gjør tegnet for kanin og Sam har en kanin på hodet. Det skal være morsomt å lære! Ingen tekniske tegninger i illustrasjonene, men foran og bak inni permen har jeg en oversikt over alle tegnene med piler, sånn at det blir lett å lære. Som ekstra støtte har jeg også laget en nettside til bøkene. Der er det film av alle tegnene slik at voksne kan gå inn å øve litt. Det er ikke alltid lett å se hvordan tegn gjøres ut fra et bilde. Adressen til nettsiden er https://www.tegnbøkene.no Tegnbøkene skal bidra til at terskelen ikke er så høy for å starte med tegnstøtte til barnet ( sitat fra forrige søknad) Målgruppen er alle barn som trenger tegnstøtte, tegnspråk og deres familier og andre voksenpersoner som f.eks. i barnehager som er med barnet. Jeg hadde med boka om farger til de to barnehagene jeg besøkte i forkant av prosjektet. Voldsløkka barnehage for hørselshemmede og Heia barnehage, en barnehage som bruker ASK og tegn. I tillegg fikk jeg med Hola barnehage som er opptatt av alle språk, også tegnspråk og Signo deltid i Andebu. Deltidstilbud for døve i Andebu. Så jeg fikk altså fire uavhengige tilbakemeldinger på boka når den var laget. Disse gruppene vil jeg bruke om igjen. De er et veldig bredt og godt utvalg på målgruppa! Og det er ikke sannsynlig med store utfordringer. Nå har jeg laget en bok og kan veien:-) (Antall deltakere er basert på erfaring fra første bok: 500 bøker til barnehager/biblioteker/familier første 2 mnd)

Antall deltakere

3800

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Jeg var så heldig å få støtte til»Farger!» og har fått tilbakemeldinger fra barn og voksne i målgruppa om boka. De sier at det er enkelt å lære tegn, at de liker at det ikke er tekst og dermed kan snakke sammen om innholdet sammen med barna. De voksne synes også det er veldig bra med nettsiden. Så da forventer jeg at de neste bøkene vil gi det samme til målgruppa. Bøkene blir en lett vei til å lære tegn, at det er en morsom vei og at barn og voksne kan sitte sammen å lære. Det blir en nærhet og en felles opplevelse og da vil læringen komme lettere også. Som jeg sa i forrige søknad: Viktigheten av å lære tegn tidlig er stor. Å ha et språk er livsviktig. Ikke bare for å uttrykke seg, men også fordi vi tenker med ord eller tegn. For at hjernen skal utvikle seg trenger vi å sette ord på ting, og jo tidligere jo bedre. Med Tegnbøkene vil jeg bidra med å gjøre det enklere å starte å lære tegn som igjen fører til bedre helse.

Plan for gjennomføring

09.09.2024 er «Ferdinand og Sam, Frokost!» allerede tegnet og skal klargjøres til trykking. Det bruker jeg to uker på og sender boka inn 23.09.2024. Den blir klar etter 3-5 uker og lanseringsdato er 04.11.2024. I denne perioden lager Supervisuell/tegn.tv filmsnuttene av alle tegnene til alle tre bøkene. Jeg jobber med nettsiden mens jeg venter på at bøkene blir ferdige. Etter lanseringen og frem til 01.01.2025 jobber jeg med markedsføring og salg. 01.01.2025 starter jeg med å innvolvere brukermedvirkergruppa på boka om klær. Etter en uke starter tegneprosessen og boka sendes til trykkeriet 17.03.2025. Lanseringsdato blir da 05.05.2025 . Jeg starter rett på bok om Dyra på gården og jobber på den frem til sommerferien. 22.09.2025 forventer jeg å sende boka til trykkeriet og lanseringsdato blir 10.11.2025. Boka om klær vil bli boka som brukermedvirkergruppene tar del i. Dette fordi de har uttrykt et ønske om en bok med tegn om klær. Det er ikke nødvendig med brukermedvirkning på alle bøkene.

Prosjektleder

Anja Storvand

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tegnbøkene – Frokost, Klær og Dyra på gården!
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Beløp Bevilget
2024: kr 104 000, 2025: kr 280 000
Startdato
09.09.2024
Sluttdato
01.12.2025
Status
Under gjennomføring