Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
PROSJEKTNAVN Prosjektnavn Tenk globalt, handle lokalt – interessepolitisk lokalpåvirkning Norges Blindeforbunds formålsparagraf slår fast at målet er å arbeide for samfunnsmessig likestilling for synshemmede og andre grupper funksjonshemmede. Kommunenes forhold til spørsmål rundt menneskerettigheter er avgjørende. Det er i kommunene vi bor og lever. Det europeiske samarbeidet og artiklene i CRPD påvirker levekår for blinde og svaksynte i lokalsamfunnet. Dessuten ønsker vi også å øke vår kompetanse på en del viktige interesseområder slik at vi kan påvirke kommuner i arbeidet med universell utforming. Vårt inntrykk er at kunnskapen i kommunene om hvilke forpliktelser en har i forhold til EU-direktiver og CRPD er svært begrenset. Norges Blindeforbund Aust-Agder gjennomfører prosjektet i samarbeid med Norges Blindeforbund Buskerud. Det vil være en stor fordel at personer med ulik erfaring deltar. Ved dette samarbeidet når vi flere kommuner, og vi vil se at kommunene har ulik tilnærming til disse problemstillingene. Gjennom selv å styrke vår kunnskap om internasjonale avtaler/direktiver og økt kompetanse om hva CRPD innebærer, ønsker vi å overføre denne kunnskapen til kommuner i Agder og Buskerud. Målet er at alle kommuner skal etablere en ordning med en CRPD-kontakt.
Aktivitet/tiltak/metode
Den første fasen av prosjektet består i å innhente kunnskap for deltakerne når det gjelder hvilke konsekvenser innføring av ulike EU-direktiver vil få for utforming av lokale tiltak, og hvilke forpliktelser kommunene har til å følge opp dette. For eksempel er det slik at kommuner i Norge etter 1. februar 2024 skal synstolke videoer som legges ut på nettsidene. Dette skjer i dag i liten utstrekning. Denne informasjonsinnhentingen vil dels bestå i å lese dokumenter og utredninger. Det vil bli avholdt 3 digitale møter der deltakerne deler informasjon. I tillegg vil vi organisere et seminar der eksperter vil forelese om avtaleverk. Her vil Norsk Institutt for Menneskerettigheter (NIM) bli invitert og også stiftelsen Stopp Diskrimineringen. Deretter tar vi sikte på å gjennomføre en studiereise på 4 dager til Paris. Paris er valgt fordi European Blind Union (EBU) har sitt kontor lokalisert her. EBU har et stort engasjement i påvirkningsarbeid i forhold til EU. Det gjennomføres kampanjer for å påvirke beslutninger i EUs ulike organer. Ved kontoret arbeider det flere eksperter på dette området som ofte besøker EU institusjonene i Brussel. EBU følger FNs CRPD-komiteens arbeid. Deltakerne vil kunne få innsikt i arbeidet i hvordan denne komiteen arbeider med fortolkninger av de ulike paragrafene i CRPD, og også hvordan komiteen følger opp landenes rapporter om arbeidet med å implementere CRPD. Norge arbeider nå med en ny rapport som skal avleveres i 2025. 15. januar avga et ekspertutvalg sin innstilling om inkorporering av CRPD i norsk lov. Et flertall i utvalget gikk inn for en slik innlemmelse i Norsk Menneskerettslov. Frankrike er ett av landene som utvalget har hentet informasjon fra, og derfor er det svært aktuelt å få mer kunnskap om de franske erfaringene. Hele hensikten med denne studiereisen er å få god kunnskap om internasjonale avtaler for så å kunne overføre tenkning og praksis til kommunene. Det er ikke et tilsvarende miljø i Norge.
Antall deltakere
12
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Det vil være 12 deltakere i prosjektet, 6 fra Agder og 6 fra Buskerud. Dette er medlemmer som er aktive i fylkeslagenes interessepolitiske utvalg samt en av deltakerne sitter i Norges Blindeforbund Sentralstyre. Etter at studieturen til Paris er gjennomført får disse deltakerne i oppgave å følge opp hver sine kommuner i tidligere Aust-Agder og i Buskerud. Dette arbeidet vil bli gjennomført på frivillig basis. Deltakerne vil rapportere til prosjektgruppen som vil oppsummere tilbakemeldingene, samt å følge opp enkelte kommuner der en ikke har nådd frem. Deltakerne vil også bli brukt som ressurspersoner i forhold til andre fylkeslag tilknyttet Norges Blindeforbund. Blant deltakerne er det personer som er aktive i FFO nettverket, kommunale råd, fylkesråd og politisk aktive i kommuner og de kan derfor påvirke kommunepolitikken og spre kunnskapen til andre organisasjoner. Disse personene vil ha svært god kompetanse på arbeidet med menneskerettigheter generelt, og europeiske forpliktelser og CRPD spesielt. Denne kompetansen vil i første omgang bli brukt til å påvirke kommunene i Aust-Agder og Buskerud, dvs. til sammen 33 av landets kommuner, men i en senere fase, vil denne kunnskapen også bli overført til andre fylker og kommuner i Norge. Det er et mål om at alle kommuner skal ha en CRPD-kontakt som vil kunne bidra i kommunenes utvikling av tjenestetilbudet til funksjonshemmede. Kommunene utgjør således en slags førstelinje når det gjelder menneskerettigheter.
Plan for gjennomføring
Prosjektet vil starte 12. august, og første fase frem til 1. desember, vil bli brukt til informasjonshenting og kompetansebygging. Andre fase vil gå fra januar 2025 til mars 2025 der studieturen til Frankrike bla. vil bli gjennomført og dokumentert. Opplegget for kontakten med kommunene og planlegging av denne, vil gjennomføres fra Mars til juni 2025. Møtevirksomhet i de aktuelle kommunene vil bli gjennomført fra august til november 2025. Oppsummering og evaluering vil skje i januar/februar 2026. 5 kommuner i Aust-Agder og 5 kommuner i Buskerud vil bli plukket ut for å svare på et evalueringskjema. Prosjektrapport utarbeides i tidsrommet mars/mai 2026.